Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
INSANIA

Fanoušci legendárního zpěváka Jiřího BigBosse Valtera mají letos žně. V únoru vyšel pod názvem Pentagrammaton sběratelský box všech jeho sólových CD, na který už brzy naváže další lahůdka. Řeč je o knize Kärgeräs: Ztracený národ, kterou doplní nová vydání obou alb velmi respektovaného metalového projektu Equirhodont.

Kärgeräs je ikonická fantasy sága, které se Jiří Valter věnuje již od 90. let. Prostupuje jak zpěvákovou sólovou prací, tak i kariérou jeho kapely Root. Stejnojmenné album Root z roku 1996 patří ke klenotům tuzemského metalu a stejná slova se dají použít i na adresu vynikajících Equirhodont. Kärgeräs je zkrátka kult, který si knižní vydání zajisté zaslouží.

„BigBoss v knize především rozpracoval lyrický rámec alba Kärgeräs z roku 1996. Velmi zajímavá je ale i druhá část s názvem Legenda Nizostratio. Věřím, že kniha Kärgeräs: Ztracený národ potěší všechny autorovy fanoušky, kteří mají chuť jít více do hloubky. Stejně tak ji ale můžu obecně doporučit i čtenářům knižní fantastiky. Jedná se o beletrii,“ uvádí Ondřej Šmejkal z nakladatelství MetalGate.

Jak bylo zmíněno, součástí budou i CD kapely Equirhodont (v samostatných A5 kazetách, které budou společně s knihou umístěny v šubru). Debutové album Equirhodont Grandiose Magus vyšlo v roce 2003, jeho následovník Black Crystal přispěchal hned o rok později. Hudebně se jednalo o epický a progresivní dark metal s velmi výraznou sólovou kytarou Ashoka, mimo jiné dnešního kytaristy Cradle Of Filth. Obě desky jsou ceněné fanoušky i kritiky.

BigBoss letos oslavil sedmdesátiny, má za sebou úžasnou kariéru plnou úchvatných desek. Díky kompletům Kärgeräs: Ztracený národ a Pentagrammaton si nyní můžeme připomenout skvosty, které vytvořil mimo domovské Root. Vydavatelsky se jedná o záslužné počiny i z toho důvodu, že některé desky již nejsou sehnatelné.

Kärgeräs: Ztracený národ vyjde v květnu!

Ukázka z knihy - https://metalgate.cz/cz/records/1592-pribeh-cerneho-kamene

Singl „The Monolith of Demons II“ z alba „Equirhodont Grandiose Magus“ - https://metalgate.cz/cz/records/1593-monolit-demonu-aneb-hudba-kargerasu

Singl „Lar (the Counsellor)“ z alba „Black Crystal“ - https://metalgate.cz/cz/records/1595-lar-aneb-hudba-kargerasu-vol-2

 


Publikováno: 12. 05. 2022
Autor: Johan

Fotogalerie