Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Kapela byla posílena o baskytaristu Tomáše „Fakyho“ Faktora ze slovenské kapely Princovia. Stihla také natočit nové video k písničce Don’t Put Me Down z posledního alba Wrapped Up in Ribbons (2020).

Craggy Collyde je rock’n’rollová kapela z Brna, která se poprvé přihlásila o pozornost v roce 2018 vydáním singlu Sorry Now/Go Ahead And Break Me. Kapela vznikla o rok dříve v Brně, kde se celkem nečekaně spojil kytarista, zpěvák a skladatel Craggy, Brit dlouhodobě žijící v České republice, a bubenice Veronika pocházející ze Slovenska. Kapela odehrála několik úspěšných koncertů v Česku i na Slovensku. Souběžně s jejich druhým počinem na vinylu – šestipísničkovým EP Wrapped Up in Ribbons přišla v roce 2020 pandemie, která na dlouhé měsíce ztížila činnost kapely, jelikož se její členové kvůli uzavřeným hranicím nemohli potkávat. Již před pandemií ale vznikly základy pro to, co přineslo své ovoce později – v roce 2021 se kapela vrací posilněná o nového člena – baskytaristu Tomáše „Faky“ Faktora z punk-rockové kapely Princovia. Ti ukončili v roce 2020 svou činnost, ale možná nejsou neznámou ani českým posluchačům a posluchačkám vedle takových slovenských kapel jako je Slobodná Európa nebo Zóna A, ve které jistou dobu působil i zakladatel skupiny Princovia Leďo. Jak se Tomáš ke kapele přidal?

„Veroniku s Craggym jsem viděl hrát v Bratislavě na Record Store Day v roce 2019 a tak moc se mi to líbilo, že jsem hned běžel domů zjistit, jestli náhodou nemají basáka, který třeba jen nemohl zrovna přijet. Když jsem zjistil, že jsou bez basáka, strašně mě to potěšilo, ale pak jsem se dočetl, že zkoušejí v Brně. To jsem považoval za logisticky nereálné, ale ta muzika se mi tak líbila, že jsem se po čase Veronice prostě ve slabé chvilce ozval – a dobře jsem udělal!“ prozradil Tomáš.

„Basáka anebo basačku jsme vysloveně nehledali, ale byli jsme tomu otevřeni. Spíš jsme čekali, až se objeví ten správný člověk. Na pódiu jsme si vystačili i dva, ale Tomášova přítomnost s sebou přinesla značné obohacení našeho zvuku, které některé písničky potřebovaly. Můžem tak teď oprášit i některé starší songy, které jsme bez baskytary nehrávali,“ říká frontman Craggy. Veronika k tomu dodává: „Princovia byli mou oblíbenou kapelou a jejich konec mě dost mrzel, ale má to jedno veliké pozitivum: Tomáš teď může hrát s námi,“ směje se bubenice.

Prosincové koncerty jsou kvůli covidu zrušeny, Craggy Collyde ale stihli připravit nové video k songu Don’t Put Me Down z posledního EP. Video bylo natočeno v nevyužívaných prostorách meziválečného kina na brněnském výstavišti a jeho filmování má na svědomí španělský filmař žijící v Bratislavě Oriol Camacho. Modernistická budova poskytla příjemné pozadí pro nostalgický romantismus, který je tématem písničky. Video obsahuje také archivní záběry z veřejných archivů v Británii. Zpříjemněte si novým videem od Craggy Collyde čekání na koncerty:

https://www.youtube.com/watch?v=OC35tO26EYQ

Craggy Collyde naleznete na Facebooku, Instagramu, Bandcampu, Bandzone i na všech streamovacích službách.


Publikováno: 16. 12. 2021
Autor: Johan

Fotogalerie