Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2016, Mad Lion Records / death metal / Polsko

Na mučení je děsivé, že má nepřeberné množství možností, jak může probíhat. Od nudného škrcení, nebo řezání žiletkou, až po pikantnosti jako vpichování jehel pod nehty, nebo postupné stříhání konečků uší. Oběma těmito praktikami však nakonec dříve, nebo později docílíte kýženého výsledku. Naopak pokud jde o mučení zvukem, tak tady je potřeba opravdové odborníky, kteří naprosto přesně vědí, po jakém hudebním ranku sáhnout. Co působí na jedny jako trýznění, může být pro druhé pohlazením ušních bubínků. Přesně tento případ nastal, když jsem si na ochutnání hudebního obsahu pustil novinku, o které dnes bude řeč. Zatímco já ve společnosti tohoto smrtonosného tělesa pracoval jako zaměstnanec měsíce, tak ostatní mí spolupracovníci se svíjeli v bolestivých mukách.

ANTHEM fungují už deset let a krom dema a EP disponují pouze dvěma plnohodnotnými nahrávkami. Tu aktuální s názvem „Praeposterum“ vypustili do světa teprve na konci loňského roku. A celý tento počin by se dal definovat pouze jednou větou. Ta věta by mohla znít „v jednoduchosti je síla“. Tohle tvrzení už zažila spousta kapel a především fanoušků. Stačí pouze pár dobrých nápadů a dílo se daří více než zkoušení různých hudebních kombinací.

Když jsem tuto nahrávku poslouchal poprvé, tak první konstatování, které mě napadlo, bylo „tato deska má skvělý tah na bránu“. Uspokojí především posluchače amerického death metalu se vší jeho brutalitou. Namátkou bych vybral taková jména, jako jsou MORBID ANGEL nebo DEICIDE. Muzikanti se s ničím nemazlí a hudbu hrnou vpřed jako buldozer hrubozrnnou zeminu. I kdyby se pod pásy válely stovky mrtvol, tak tohle železné monstrum nezastaví. Atak nastává doslova ihned. Kvůli absenci intra se jede na plné obrátky od první sekundy. Což u člověka navyklého na dlouhé úvody může způsobit šok. To samé se prvně přihodilo i mně. S prvními tóny mě nahrávka doslova uhranula a všechny buňky mého těla začínaly nasávat přívaly energie. Dokonce natolik, že i kritické myšlení bylo na nějakou dobu úplně vypnuté. Po chvíli, když se do neuronů opět dostala okysličená krev, jsem začal uvažovat, co se mi na kapele, která nehraje dnes už nic zcela převratného, vlastně tak líbí. Dlouho jsem při přehrávání nosiče vnitřně pátral, až jsem si začal uvědomovat, že vlastně všechno. Od vražedného tempa bicí soupravy podpořené hezky zhuštěnou basou, přes kytarové riffy, co sekají hlavy, až po zpěv, který zní jako ze záhrobí. V některých pasážích mi Viviho přednes připomíná vokál mistra Sanderse z NILE. Vzhledem k tomu, že se tento „zahuhlený“ extrém mým uším jeví jako dogma, má kapela opět o bod víc. Aby všemu bylo učiněno za dost, tak i do hudby ANTHEM se vkradla jistá anomálie. Například sólo ve skladbě „Cursus“ je docela překvapivým momentem. Především proto, že přichází na řadu v místě, kde jej nikdy nečekám. Jako odlehčení celého alba naopak působí na vkus kapely až epické intermezzo nesoucí poetický název „666“. Naopak poslední štych se nese v zuřivém rytmu až grindcore vypalovaček.

Obal je naopak na můj vkus takový nijaký. Při pohledu na jeho přední stranu během přehrávání alba se mi vlastně ani moc nechce věřit tomu, že poslouchám a zároveň i vidím tvorbu stejného tělesa. Uvnitř už naopak nacházím přesně to, co bych tam čekal. Fotky jednotlivých muzikantů a texty ke všem písním. Jen stále nevím proč, ale vnitřek a přebal nosiče dle mého vkusu spolu moc nekorespondují. Zda je to jenom mým špatným vkusem, nebo tomu tak opravdu je, přenechám na každém z vás.

Ač se to může na první pohled zdát neuvěřitelné, tak i přes všechny tyto drobné mimo výstřelky (i ty mimo hudební) drží album skvěle pohromadě. Pokud budu mluvit jen o hudební složce, tak tam není ani nejmenší čas, abych se nudil. Proto nezbývá, než konstatovat ještě jednu dost důležitou větu. Tohle album nádherně řeže a není jedním z těch, od kterých se v půlce s klidným srdcem odchází.

Seznam skladeb:

  1. Jahwe
  2. Praeposterum
  3. Thelema
  4. Cursus
  5. W górach szaleństwa
  6. 666
  7. Rytual destrukcji
  8. Rokosz
  9. Artefakt
  10. Liber Al ve Legis

Čas: 32:29

Sestava:

  • Hajlig – baskytara
  • Piwo – bicí
  • Vivi – kytara, zpěv
  • Wojtas – kytara

https://myspace.com/anthemdeathmetal
www.facebook.com/anthemdeathmetal
YouTube


Zveřejněno: 26. 01. 2017
Přečteno:
3881 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 01. 2017 15:19 napsal/a Opat
...
Totální masakr. Řezničina od začátku do konce bez velkých ústupků nebo náznaku originality, ale řemeslně fantastická práce. S ANTHEM jsme hráli dva koncerty v Polsku a naživo to byl snad ještě větší mazec, zejména v Poznani mě totálně rozkopali, takovou syrovou nekompromisní nálož jsem nečekal. Plánujeme jim udělat koncert v ČR na podzim. :-)