Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

LP 2016, Heavy Forces Records / heavy, speed metal / Španělsko

Španělsko nikdy nepatřilo mezi metalové velmoci, ale tamní undergroundová scéna je velice zajímavá a rozmanitá. Najdete tam mnoho kapel extrémních žánrů, ale také těch, které tíhnou ke klasické podobě metalu. V posledních letech se navíc španělské kapely dostávají více do podvědomí i mimo své hranice. Jedním z takových případů je i heavy metalová kapela IRON CURTAIN z jihošpanělského města Murcia.

Název kapely (v překladu železná opona) může zejména v našich končinách evokovat mnohé. IRON CURTAIN se však dali dohromady v době, kdy už žádné dráty Evropu naštěstí nerozdělovaly. Čtveřice je pohromadě od roku 2007 a po prvních demáčích vydala v roce 2012 debutní desku "Road to Hell". Podle mého názoru jedno z nejlepších alb, které vyšlo v nastupující vlně retro heavy/speed kapel. Od té doby následovala ještě dvě EP, split a druhá velká deska "Jaguar Spirit", která mě sice také hodně baví, ale už není tak syrová a "špinavá" jako prvotina.

Nyní po třech letech přicházejí IRON CURTAIN se svým třetím dlouhohrajícím albem, které pojmenovali "Guilty as Charged". Najdeme na něm celkem osm skladeb a bonus, které vydají na stopáž šestatřicet minut. Obal desky je jako vyloupnutý z poloviny osmdesátek, kdy vycházely nejslavnější desky například EXCITER, a mi to k heavy metalu sedí jako prdel na hrnec. Vinylová verze vyšla u Heavy Forces Records (včetně limitované edice - fialový vinyl), CD verze pak u Pure Steel Records.

Od první chvíle poslechu musí zaplesat každé srdce milovníků heavy metalu. Úvodní skladba "Into the Fire" je jasným důkazem, že IRON CURTAIN patří k těm nejlepším představitelům nové vlny. Výborné melodické linky a chytlavé kytarové riffy mě okamžitě vtahují do poslechu. Aby také ne, vždyť právě tuto formu heavy metalu mám nejraději. Propojení se speed metalem dává celé desce svižný spád, přesto zde najdeme mnoho momentů, které posluchače spolehlivě udrží ve střehu po celou stopáž. Frontman Mike navíc disponuje výrazným a čistým zpěvem, který balancuje někde před hranou speedmetalového ječáku. Takže IRON CURTAIN v pohodě vstřebají i odpůrci vysokých poloh. V refrénech ho navíc výborně zdvojují doprovodné vokály, které skvěle zvýrazňují nejchytlavější pasáže jednotlivých skladeb. Moc se mi líbí celková vyváženost alba. Při ideální délce má všech devět skladeb své nezastoupitelné místo. Ať už je to zmiňovaný otvírák, skvěle gradující "Lion's Breath" nebo "Take it Back" s asi nejvýraznějším refrénem a skvělými sóly od obou kytaristů.

Nudit se nebudete ani ve druhé polovině alba, na kterou Španělé nahráli opět čtyři výživné kousky. "Iron Price" je jasným kandidátem do koncertních setlistů. Je zde vše, co od heavy metalu můžete očekávat - zpěvný refrén, sóla a riff, který nemůžete dostat z hlavy. Ovšem podobně na tom je i "Outlaw" (vyšla také na EP v roce 2015) se sólem v úvodu. Tady se IRON CURTAIN inspirovali westernem Psanec Josey Wales, který se odehrává v období války Severu proti Jihu. Předposlední skladbou je "Wild & Rebel", která vyšla i na singlu. Jednoznačný hit a pro mnohé nejlepší song na desce "Guilty as Charged". I já se k tomuto názoru příkláním. Ta nespoutaná energie a vysoké tempo s několika změnami a dvěma sóly úplně evokuje osmdesátá léta. Lehce zapamatovatelný klišovitý text si po chvíli zpíváte s kapelou. Tohle je heavík jak poleno! Další skvělá věc přichází v samotném závěru - titulní song "Guilty as Charged", kde kapela sáhla i k pomalé pasáži, kterou rozsekla kompozici na dvě části. Ta první je klasická heavy/speed jízda, druhá pak dává vyniknout instrumentálním schopnostem muzikantů. Zejména pak kytaristům. IRON CURTAIN se vydali na maximum do posledního hrábnutí do strun i úderu bicích. Všech osm skladeb funguje na jedničku. Pochválit musím také produkci a zvuk. Album bylo nahráno s perfektně čistým a pronikavým soundem. Přesto si zachovává onu jiskru syrovosti. Jako bonus se zde objevuje výborný cover skladby "Turn The Hell On", kterou v originále na svůj debut nahrála anglická NWOBHM kapela FIST v roce 1980.

Co říci na závěr? Nová deska těchto Španělů se vydařila po všech stránkách. Při poslechu "Guilty as Charged" si přijdou na své všichni fandové heavy a speed metalu, samozřejmě v té nejstarší podobě. IRON CURTAIN to uchopili za správný konec a jejich retro je poctivé a výborně zahrané. V dnešní době, kdy už nelze přijít s něčím novým a převratným, je třeba ocenit, že se klukům podařilo skvěle propašovat do hudby svoji tvář, nápady, melodie i přímočarou syrovost. Když to smícháte s všudypřítomným jižanským temperamentem, držíte v ruce desku, která se bez pochyby řadí k tomu nejlepšímu, co letos na heavy/speed metalové scéně vyšlo. "Guilty as Charged" je velmi kvaliní počin.

Seznam skladeb:

  1. Into the Fire
  2. Lion's Breath
  3. Take It Back
  4. Relentless
  5. Iron Price
  6. Outlaw
  7. Wild & Rebel
  8. Guilty as Charged
  9. Bonus: Turn the Hell On (Fist cover)

Čas: 36:08

Sestava:

  • Mike Leprosy - vokály, kytara
  • Joserra    - baskytara
  • Alberto Fuentes - bicí
  • Miguel Angel Lopez - kytara

Facebook a Bandcamp


Zveřejněno: 22. 12. 2016
Přečteno:
3473 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář