Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

V.T.M. - CD 5 Poloprofesionálové CD 2004 - CECEK RECORDS

V.T.M. neznamená Věda a technika mládeži, nýbrž Velkej Tvrdej Marvin, což, jestli se nepletu, je postavička z kreslené pohádky o myšácích a loupeži sýra. Kapela existuje už hezkých pár jar a na přelomu let 2004 / 2005 hází mezi punkový lid nové cédeso pod agilním mistrem Ceckem. Tahle firma mi začíná být čím dál tím více sympatická, protože alba NVÚ či Volantu považuji za výborná. Navíc se firma nebojí vydat i téměř neznámé mladé kapely a ceny nosičů drží na více než příznivé hladině. Ale to jsem odbočil, zpět k V.T.M.

Název alba, úvodní song a grafické zpracování bookletu je inspirováno kdysi hodně populárním (a stále reprízovaným) seriálem Profesionálové. Z vnitřku bookletu vykukuje sám velký ?Kauly? a za ?pozornost? stojí ještě fotografie zvracející polonahé slečny. Nechybí texty, sestava, fotky kapely a Yettiho s flaškou. Žádná velká paráda, ale ani slabota, prostě jednoduchý obal se všemi potřebnými informacemi.

Vcelku zklamáním jsou texty. Skoro půlka se motá kolem hospod a chlastu, jeden je věnovanej Profíkům z TV (od toho by člověk spíše čekal nějakou legrandu, ale tady to je myšlený vážně), jeden zimě (kterou si textař oblíbil, zřejmě kvůli grogům a svařáku), jeden mizernýmu bydlení (Tři ségry se s tím v Horkách popasovaly líp), jeden motorkářům a Motorhead, jeden osamělosti a jeden televizní předpovědi počasí pana Zákopčaníka. A abych nezapomněl, úplně debilní je text Dvougenerační beat, doufám, že je to nadsázka, ale stejně pitomá.

Hudebně to asi není čistý punk, ale má to k punku nejblíže. Chvílemi je to takovej punk bigboš, chvílemi snad i regae pasáže, ale víceméně podle hesla jednoduše a svižně. Muzika to rozhodně není tuctová, nemám vůbec páru, ke komu tohle přirovnat, protože je to jeden netradiční tvrdej rif za druhým. Ke změně došlo u mikrofonu, kdy druhdy čistější polohy zpěvu jsou nyní nahrazeny hospodským hrubším hlasem. Kromě klasických bigbítových nástrojů (kytara ? Peclík, basa ? Čadek, bicí ? Svoboda Bém, zpěv ? Bád) je tu a tam ke slyšení trubka (hostující Jeff Biograf) a další (pa)zvuky obstarávají Škoda Garde, Wartburg a hafan Šimon. Vybrat nějakej potenciální hit by to ještě asi chtělo, takže hudebně se mi nejvíce páčí:

- Ví, kam chodíš na pivo s chytlavým refrénem,

- až téměř hardcoreová Zima, v níž kvůli rychlosti není chvílemi rozumět slovům a nutno listovati bookletem,

- Pochodem rozchod!, ve které se objevuje kytarové sólo, variabilní vokály a sbory.

Album rozhodně není na první poslech, spíš bych řekl, že až po nějakém patnáctém poslechu jsem do nové tvorby Marvinů trochu pronikl. Kdo měl rád předchozí desky, asi bude spokojen i tentokrát. Mě se více líbily desky DSPSN či Namaluj čerta na zeď s několika super hity, ale ani tentokrát nejsem vyloženě zklamán.

Čas: 38:18

Seznam skladeb:

1. CI5

2. Tichý a klidné bydlení

3. Ví, kam chodíš (na pivo)

4. Dvougenerační beat

5. Zima

6. Dr. Smůla

7. Kamarádi z moké čtvrti

8. Tady bude klid!!!

9. Motörhead

10. Pochodem rozchod!

11. Dobřý večer

web: www.vtmarvin.cz


Zveřejněno: 22. 03. 2005
Přečteno:
3584 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář