Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Plzeňská kapela BELTAINE mě vždycky zajímala a potom co vydali album ?Bohemian Winter? mě totálně dostali, takže jsem neváhal a vyzpovídal na letošním Open Hellu Vaška Kudliče, vokalistu.

Márty: Obligátní otázka na začátek, jak se vám dneska tady na OH hrálo?

Vašek: No hrálo se nám výborně, na to, že jsme hráli první, bych řekl, že i atmosféra se udělala slušná. Musím pochválit Rámuse za dobrýho zvukaře. Zvuk byl super, jak na pódiu, tak podle lidí byl celkově dobrý. Začínat fesťák není úplně ideální, hrát někdy později by bylo lepší, hodně lidí přišlo později a neměli šanci nás vidět, ale celkově jsme spokojený. Open Hell je opravdu povedenej festík.

Márty: No já myslím, že tam bylo lidí dost ne?

Vašek: No, na to, že jsme začínali, tak jo :).

Márty: Jak jste spokojený s novou deskou? ?po všech stránkách?

Vašek: Po stránce hudební, to těžko můžu komentovat ? nemám dostatečnej odstup (mně se to teda líbí :)), to zůstane na kritice a na fandech. Spíše bych okomentoval technický věci. První a zásadní věc ? zvuk, ten je myslím, takřka na 100%. V našich podmínkách, už ani lepší nejde udělat :). Makalo se na tom opravdu hodně dlouho. Základy se nahrávaly v Hostivaři, což je studio, který má u nás v metalu tradici a slyšeli jsme na něj jenom ty nejlepší reference. My jsme ale s hostivařskou výslednou míchačkou nebyli spokojeni, a tak jsme dokoupili nějaký vybavení a v domácím studiu našeho kytaristy Ondry jsme to kompletně přemíchali a nějaký stopy jsme dokonce i znovu přehráli. Míchali jsme to tak 4 měsíce, zhruba 3 dni v týdnu. Udělali jsme hodně meziposlechů, konzultovali jsme to se spoustou zvukařů z různých studií, takže zvuk jsme opravdu pustili až ve chvíli, kdy jsme věděli, že s tím nic dalšího neuděláme a další zlepšení už je mimo naše síly. Samozřejmě opravovat a vylepšovat by se dalo do nekonečna a s delším odstupem už vím zas o pár drobnostech, který bych dnes udělal jinak. Po grafické stránce musím pochválit našeho šestého nehrajícího člena Karla Trávníčka, který na bookletu odvedl skvělou práci a dodal tak naší nahrávce tu správnou vizuální atmosféru. Zbývá už jen to poslední a to sice jaký bude ohlas mezi fans a kritikou, jak se bude CD prodávat, eventuelně, jestli získáme nějakou zajímavou distribuční nebo licenční smlouvu v zahraničí.

Márty: Ok, když se vrátíme k tomu zvuku, mě ten zvuk připadá dobrej, ale jako málo hutnej, takovej spíš měkkej?

Vašek: No, my jsme chtěli, aby zvuk byl hodně průzračnej, čitelnej. Každej nástroj má svý místo a je ho dobře slyšet. Možná se to lidem, který mají radši syrovější vyznění, bude zdát moc čistý nebo měkčí. To je otázka osobního vkusu. My jsme to postavili víc na kytarách a zpěvu, takže basa a bicí to zespoda podporujou, ale nemají navrch. Chtěli jsme, aby nahrávka dejchala, měla dynamiku a byla tam slyšet hlavně melodika, která je pro nás charakteristická a ne nějaká ultra hutnost alá současné deathové produkce nebo moderní nu-metal, kde je většinou hodně vytažená basa a zpěv je strašně utopenej.

Márty: Takže to že to je do středů, je to sice čistý, všechno je tam znát, ale není to hutně nabasovaný, to teda byl záměr?

Vašek: Je to záměr a myslím, že ty kytary jsou dostatečně dravý, ta plocha na nich drží a nemyslím si, že by tím ztrácel drive. Možná by nahrávka ještě trochu víc basů snesla, ale oni jsou basy zrádné a snadno se to přepískne a na některých věžích se to pak nedá poslouchat. Nám se přebasované produkce moc nelíbí, je to často jedna zvuková koule, sice hutná, ale nečitelná. Vše je otázka kompromisu a my jsme to prostě namíchali, jak se nám to zdálo v tu chvíli nejlepší pro vyznění danýho materiálu.

Márty: Takže od nové desky si teda slibujete co? Toho zahraničního vydavatele?

Vašek: V první řadě si slibujeme etablovat se na naší scéně. Po demáči jsme měli personální problémy a v podstatě jsme byli několik let u ledu. Vzhledem k tomu, že jsme se kvůli tomu špatnýmu zvuku věnovali minimálně propagaci, tak o nás v podstatě nikdo nevěděl. Ohlasy na demo byly dobrý, ale těch lidí, co ho mají doma, je málo a to byl i jeden z důvodů, proč ho natočit po pauze v současné sestavě a znovu ho vydat jako regulérní debut. Chceme se dostat do obecného povědomí i mezi zinaře, pořadatele a kluky z ostatních kapel a byť je asi hodně těžký se prosadit v zahraničí, tak zkusit by se to mělo :). Máme v současné době připravený promo balíky pro vytipované zahraniční vydavatele a zkusíme jim nabídnout licenci, výhradní distribuci nebo nějakou jinou formu spolupráce.

Corbow: Zvuk bicích mi připadá jako automat, je to tak?

Vašek: Automat to rozhodně není :), ale bicí jsou triggerovaný.

Márty: Kompletně triggerovaný?

Vašek: Kompletně ne, činely jsou živý. V Hostivaři se nahrává tím stylem, že bicí se snímají klasickýma mikrofonama a zároveň i triggerama, aby byla alternativa. Zejména u kopáku je to skoro standard. Zvuk živých bicích z Hostivaře se nám nakonec natolik nelíbil, že jsme zvolili triggerovanou verzi, protože se ve výsledné míchačce líp prosadila. Nazvučení bicích je opět záležitostí osobního vkusu. Někdo bazíruje na živých, jinýmu se líbí trigger, ale většina lidí to neřeší. Mě se líbí oba dva způsoby a často dokonce vede trigger ? záleží, jak se to k dané muzice hodí, a jak je to technicky zvládnuto. Dnes triggerování na svých nahrávkách standardně využívá minimálně 50% kapel, včetně takových veličin, jako jsou Cradle Of Filth, Dimmu Borgir nebo In Flames. Když vezmu v úvahu nazvučení bicích právě třeba na posledních deskách In Flames a Dark Tranquillity, které vznikly obě ve studiu Fredman ? vedou In Flames s triggerama oproti živému soundu bicích DT. Na druhou stranu na poslední desce Danziga mě to vysloveně prudí a seděl by mě tam spíš ten špinavější zvuk živých bubnů. Podstatný je celkový výsledek nahrávky. Našemu bubeníkovi Pavlovi by se samozřejmě víc líbily živý bicí, ale přehlasovali jsme ho, protože celkově by ta nahrávka fakt ztratila. Zvolili jsme kompromisní řešení, kdy bubeník sice spokojený nebyl, ale celkový sound byl ke spokojenosti zbytku kapely.

Márty: A jelo se přes triggery rovnou a nebo se dodělávaly posléze?

Vašek: Bylo to vlastně napůl, protože kopák a rytmičák v Hostivaři snímají triggerem pro jistotu rovnou, aby byla alternativa při nespokojenosti, ostatní jsme tím prohnali až v domácím studiu. Zvukový banky jsme použili svoje. Všechno jsou to samply živých bubnů konkrétních značek a typů.

Márty: Když se ještě vrátím zpátky k desce, jestli jsem to dobře pochopil, tak kompletně celý materiál je starý, akorát nahraný znovu, původně ta otázka měla znít, jak dlouho vznikal materiál na desku?

Vašek: :))) no ten materiál nevznikal dlouho, ale vznikal dávno. Většina materiálu vznikla v průběhu roku 1996, něco v roce 1997 a vlastně i ?nová? skladba ?Lone? vznikla už v té době, kdy se materiál na demo připravoval a do koncepce zapadá, ale nebyl čas ji tenkrát nahrát, protože nebyla ještě na 100% zaranžovaná a nazkoušená. Máme připravený nový materiál, ale nechtěli jsme ho přidávat k těm starším písničkám, které mají určitou koncepci a tvoří tak celek. Já vím, že některé kapely, které vydávají debut, dají na CD výběr toho nejlepšího z předchozích nahrávek a současnosti, ale u nás to opravdu nebylo z výše uvedených důvodů možný.

Márty: Dobře, takže novej materiál teď v současný době teda máte?

Vašek: Jo, něco z něj zaznělo i dneska, jednu novou věc jsme v našem setu hráli.

Márty: A kolik je toho celkem?

Vašek: Máme asi 4 hotový zaranžovaný písničky a něco rozdělanýho v nápadech a riffech po pracovních páskách a harddiskách.

Márty: Hledali jste vůbec vydavatele, předtím, než jsi to vydal sám, jako Nemethon?

Vašek: Nehledali, už od počátku jsme to připravovali se záměrem, že si to vydáme sami. Nemám pocit, že by nám nějaká tuzemská firma mohla nabídnout lepší podmínky pro debut, než ty, který jsme si vytvořili sami, ať už časové nebo finanční. Na základě dema, který je 5 let starý jsme neměli chuť někoho přesvědčovat, že jsme dobrý a že to teď nahrajeme skvěle. Chtěli jsme lidi přesvědčit až hotovým výsledkem.

Márty: No dobře, myslel jsem spíš až po natočení, když jste měli v ruce novou nahrávku a kdy už jde jen o ten akt toho vydání?

Vašek: Nemám pocit, že by to byl takový rozdíl, i když pár výhod by to určitě mělo. Za prvé, pokud to vydává velká firma, tak jejich značka je určitou zárukou kvality a fandové si řeknou, hmmm, když to vydal Redblack nebo Shindy, tak to bude asi stát za to. Druhá výhoda je v distribuci a propagaci, která je rychlá, kontakty jsou už nastolený a frčí to. Na druhou stranu, distribuce je o těch stejnejch distrech, který můžeme zkontaktovat i my a v současné době jsme už s několika většíma tuzemskejma distrama domluvený, takže myslím, že distribuce bude na podobné úrovni a propagaci si sami zvládneme. Rozeslali jsme promo balíky a první ohlasy ze zinů i dister byly kladný. Další podstatnou věcí, která nás vedla k vlastnímu vydání, je to, že jsme chtěli mít náš matroš pod kontrolou, mít k němu všechny práva a moct o něm svobodně rozhodovat.

Márty: Na to navazuje další otázka, proč teda nemáš vlastní distro, když většina distributorů spíš mění za své produkty?

Vašek: Některá distra berou CD i do komise, z těch našich největších vlastně všechny. Měnit je sice snadnější, ale já na vlastní distro nemám čas. Jsem hlavně muzikant a nechci skončit tak, že zaberu spoustu času tím, že budu udávat na našem malinkatým trhu CD kapel, který jsou často samy o sobě naprosto neprodejný. Kdysi dávno jsme něco měnili, vybrali jsme si z katalogu a to, co nám pak přišlo, byl strašnej shit :).

Márty: Kdo psal na desce texty a o čem jsou?

Vašek: Texty píšu já. Často odpovídám na tuhle otázku, že je to pohled pohana zrozenýho do dnešního světa. Zajímám se už dlouho o pohanství, Kelty, Slovany a podobně a v textech je to znát, protože jejich filozofie je mi blízká a určitým způsobem jí vyznávám. Není to o tom, že bysme skládali nějaký epický texty, inspirovaný dávnýma příběhama - nejsme Bal-Sagoth :), ale cítím kořeny v určité kultuře a v textech se to pak přirozeně odráží. V podstatě komentuju dění kolem mě, ale přes ten můj pohanskej filtr :).

Márty: Co pořádání akcí, bude jich víc než doteď? Jako například nějaký turné na podporu nové desky apod.?

Vašek: Teď zrovna plánujeme mini turné, výměnou, taková menší akce typu 5 kapel na 5ti místech, plánujeme to na přelomu října a listopadu. Zároveň jsem v kontaktu s několika lidma ze Slovenska, a chtěl bych něco podobnýho udělat i tam. Pár kapel nám ještě dluží koncerty z dřívějších výměn, a tak doma sedět rozhodně nebudeme. Jinak než výměnou to v našich podmínkách dělat nejde. Pořád je lepší, když vím, že to pořádá kapela, která tam i hraje a já tak mám jistotu, že to uspořádá dobře, v podmínkách, který dokonale zná, že to bude dobře propagovaný atd., a že nepřijedeme do klubu, kde bude 5 lidí, i když to se může stát taky. Hlavně ve větších městech je to horší. My jsme z Plzně a řeklo by se, že je tu hodně klubů, že to musí být pro kapely fajn. Jenže to tak není. V tomhle je to zrádný, je větší konkurence klubů a lidi jsou zmlsaný. Každý týden je tam spoustu akcí po klubech i v okolí a ty návštěvnosti jsou pak malý. Mnohem lepší je to v menších městech. Jsem vždycky překvapenej, kolik tam přijde lidí a hlavně za jaký vstupný. Když si vzpomenu třeba na miniturné právě s F.O.B., na něm hráli 3 německý kapely, 3 český, slušné obsazení. Vstupné bylo v Plzni 70,- a lidem se to zdálo moc, protože jsou zvyklí, že jsou akce za nižší cenu nebo dokonce i zadarmo. Když pak přijedeme někam jinam, do míst typu Děčín, Český Brod,Volyně nebo k vám do Tábora, tak tam jsou ty lidi ochotný dát dvakrát tak velký vstupný a přijde jich houf, protože se tam toho tolik neděje, okamžitě se to ví a nikdo si to nenechá ujít.

Márty: Jo podobný je to asi i v Praze, lidi jsou zmlsaný a nebo mají spíš z čeho vybírat.

Vašek: Jo, mluvil jsem s lidma třeba z Cruel, oni jsou napůl z Prahy a napůl z Českýho Brodu a taky dělaj ty akce jedině v Českým Brodu.

Manafob: Na pódiu jsi obsluhoval nějakej bicí automat nebo sampler, nebo co to bylo?

Vašek: To byl sampler se sequencerem.

Manafob: Byly tam jen intra, nebo tam máš něco víc?

Vašek: No mám toho uděláno víc, ono to má přímo pady, takže se na to dá hrát podobně jako na klávesy. Nemám čas hrát na klasickou klaviaturu, protože bych to při zpěvu nestíhal, ale takovýmhle způsobem si můžu připravit sekvence a zvuky, který potřebuju a ve chvíli kdy nezpívám, to tam můžu v real time spouštět. Nad živou prezentací s klávesama jsme dlouho přemýšleli a experimentovali. Zkoušeli jsme hrát podle kliku s tím, že by klávesy šly z discmana, ale nějak se to neosvědčilo, nemělo to tu šťávu. Ne že by to Pavel nezahrál, odehraje to s přehledem, i desku takhle nahrál celou, ale na živáku je to takový svázaný, nebylo to prostě ono. Po pár pokusech jsme to vzdali a zvolili jsme tuhle možnost, jako jedinou šanci, jak tam ty klávesy dostat a přitom se na pódiu nesvazovat a být v pohodě.

Márty: Ještě bych vrátil k personálním změnám, bubeník je u vás jak dlouho?

Vašek: Pavel už je u nás 2 roky a basák Jára je u nás přes rok.

Márty: A basák hraje zároveň ve Feeble Minded?

Vašek: Jo, Jára hraje i ve Feeble Minded a jeho příchod byl pro nás velkou výhrou. V době, kdy jsme měli Pavla v našich řadách už asi rok, jsme se rozešli s naším dlouholetým basákem Honzou, tenkrát ten koncert s F.O.B. v Plzni byl kuriózně jeho poslední. Jeho směřování bylo jiný, my všichni jsme to chtěli víc zprofesionalizovat, kdyžto jeho bavilo, spíš občas si někde zahrát a pobavit se, navíc podnikal a neměl čas se tomu věnovat na 100%, takže jsme museli řešit i obsazení postu basáka. Zkoušeli jsme pár tipů, ale byla to většinou bída a Jára byl osvědčenej člověk a když projevil zájem, tak jsme neváhali, protože je to výbornej basák. Spolu s Pavlem hrajou ještě v Savage Sausage ? směs deathu, jazzu a kdovíčeho ještě a v Salixu - netradiční black v kombinaci s vážnou hudbou v zajímavém obsazení - klavír, basa a bicí. Teď ale mají delší pauzu. Škoda, je to dost zajímavá muzika, na druhou stranu mají zas víc času pro Beltaine :)). Pavel s Járou jsou prostě takoví hudební šílenci, hrajou ve spoustě kapel. :))).

Márty: Takže já bych to nějak uzavřel, co plány do budoucna?

Vašek: Teď vlastně nějaký velký dlouhodobý plány nejsou, máme to po několika menších etapách. Samozřejmě chceme hodně hrát živě, organizujeme nějaký ty koncerty, distribuce už je rozjednaná, teď nás čekají ještě promo balíky do ciziny, jestli se nás tam nikdo neujme, tak se budeme venku muset zpropagovat sami a samozřejmě zařídit venku distribuci. Velkou pomocí je v tomhle Internet ? je to výbornej nástroj, zabere to sice hodně času, ale nedovedu si představit, jak to dnes dělat jinak.

Márty: Dobře to je k současný desce a co se týká další budoucnosti?

Vašek: Na novým materiálu pracujeme, jak už jsem říkal a já bych chtěl tak do 2 let vydat následovníka ?Bohemian Winter?. Ohledně způsobu vydání je asi ještě předčasné mluvit, protože situace se může naprosto změnit. Takže dilema Nemethon vs. jiná firma zatím neřešíme. Každopádně po předchozích zkušenostech víme, že tentokrát budeme nahrávat kompletně v ?domácích? podmínkách, které se naprosto osvědčily. Bicí byly jeden z hlavních důvodů proč jsme šli do ?profi? studia a Ondra plánuje, že by měly jít v jeho nových prostorách do budoucna v pohodě nasnímat, takže nebude problém se žádným nástrojem. Nikdy jsem netušil, že Ondra z toho nahraného materiálu dokáže dostat takovouhle zvukovou úroveň, překvapil nás a asi i sebe :). Všichni jsme se během tý práce hodně naučili a zjistili, že nadšenej amatér, kterej má dostatek času a chuti, zmůže víc než leckterý profík v omezeným čase ve studiu, kde je člověk limitován financema.

Márty: Takže je to spíš o technice než o prostorách?

Vašek: No, je to o technice, o schopnosti slyšet a o čase resp. zkušenostech. Kdo má hodně zkušeností, už nepotřebuje tolik toho času, jde víc najisto. Prostor není v metalu zas tak podstatnej, ale musí samozřejmě splňovat určitej standard. Tahle deska byla naše první velká produkce, Ondra se sice o zvukařinu nějakou dobu zajímá, pár věcí už smíchal a občas zvučí v plzeňském klubu ?Pod Lampou?. Tohle ale byla první práce, kde se vše od základu předělávalo a výsledek musel být perfektní, a tak jsme hodně zkoušeli a experimentovali, porovnávali a s výsledkem jsme spokojeni. Doufáme, že se mu bude studio v nových prostorách rozrůstat pod rukama a příští nahrávání si u něj pořádně užijeme.

Márty: Fajn, takže díky za rozhovor

Vašek: Jo, taky dík :). Support the Pagans !!!

Recenze na album "Bohemian Winter" ZDE.


Zveřejněno: 13. 08. 2003
Přečteno:
3509 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 03. 2023 08:48 napsal/a Bhut
>>Loke Lokesson
S tím souhlasím. Na druhou stranu kapela po sobě zanechala skvělé demo a hlavně album, které je klenotem tuzemské nabídky. Za sebe se obávám, že navázání by se nemuselo zcela sjednotit s očekáváním dávných fanoušků. Ačkoliv kapela v relativně nedávné době ohlásila jakési znovuaktivování kapely a snad probíhala i nějaká studiová činnost, prostě bych to nechal spát. Takhle jde o příjemný artefakt.
10. 03. 2023 20:38 napsal/a Loke Lokesson
?
Je fuckt škoda, že táto kapela už nehrá. Teda aspoň sa mi nič také nedonieslo.