HUSMAN FEST

Osmý březen tohoto roku se měl nesmazatelně zapsat do dějin doom metalu - právě v tento den se zde sešly dvě veličiny, k nimž se těžko hledá ekvivalent - tuzemští Root a portugalští Moonspell.

Jako by negativní nálada z této koncentrace přeskočila i na počasí, které svým mrznoucím deštěm dodalo večeru atmosféru.

Moonspell Plzeň navštěvují v jedenáctém roce své existence - po trestuhodném opomenutí České republiky při turné k desátému výročí. Jako satisfakci však nabízejí spojení svých sil se silami Root, které vzešlo z dlouhotrvajícího přátelství obou kapel. Výsledek je velice lákavý a vyjímečný - toho si byly obě kapely vědomy a několikrát to publiku během večera zdůraznily.

Začátek koncertu byl naplánován na půl osmou. Zde bych chtěl vyzdvihnout vynikající umístění stolku s kontrolou vstupenek přímo u vchodových dveří - člověk se díky tomu nemotal do cesty nově příchozím ať šel kamkoliv v areálu KD Šeříková.

Chvíli po osmé hodině se setměly světla v sále a po úvodních famfárách nastoupili BigBoss a Root. Hned po otvíráku publiku řekl, že dnešní večer je velice vzácnou událostí a je hodně na co se těšit. Také netrvalo dlouho a zazněla všemi očekávaná Salamandra, duet BigBosse a Fernanda, kterou již prevděpodobně nebude možné nikde jinde slyšet. Po ní následovala krátká pauza na výměnu a doladění nástrojů. Tu využil Fernando na rychlé přemístění k ovládání osvětlovací aparatury, kterou od následující In The Heart Of Darkness vedl až do konce vystoupení Root. Osvětlení zvládal Fernando na výbornou a světelná show, kterou Root doprovodil byla druhým koncertem. Závěr vystoupení Root patřil jejich česky zpívaným písním, mezi nimiž nechyběla šestnáct let stará Zjevení a ani hymna českého death metalu - Hřbitov.

Následovala asi dvacetiminutová pauza na odklizení vybavení Rootů a světla opět potemněla. Po krátkém klávesovém intru sestoupil na Zemi polobůh-polosatan - Fernando Ribeiro a jeho Moonspell. Jejich část večera uvedli říznou peckou z nejnovějšího alba Antidote - In and Above Man. Lepší otvírák hedlinerů večera si ani nelze představit. A že Moonspell nehodlají polevit dali najevo následující From Lowering Skies. Energie z beden přešla publiku do krve a to se pomalu dostávalo do varu. Fernando si svoji pozici mága ovládajícího dav vychutnával jak mohl a využíval u toho i svého hereckého daru. Na Southern Deathstyle se vybavil dřevěnou holí s jedním koncem ve tvaru lidské lebky, kterou použil jako ukazovátko na publikum.

V dalším výběru skladeb Moonspell se skvěla perla za perlou - ze starších věcí zahráli Alma Mater z Wolfheart, Mephisto z Irreligious, pro kterou navodil Fernando vynikající atmosféru vytvořením lesu rukou s klasickými dvěma zdviženými prsty v publiku. Následovaly Nocturna z Darkness and Hope, Everything Invaded z Antidote a opět krátké zavzpomínání na Wolfheart ve formě Wolfshade. Poslední písní večera měla být Fullmoon Madness.

Brzký konec večera publikum ovšem nenechalo být jen tak a Moonspell přidali poměrně dlouhý přídavek, který uvedli písní Opium a obsahoval též píseň z jejich prvního EP Under the Moonspell. Zde jsme se dozvěděli další důvod, proč je dnešní večer tolik vyjímečný. Tím byly, kromě unikátního setkání Root a Moonspell, devětadvacáté narozeniny bubeníka Moonspell Mikea Gaspara, který při jejich příležitosti věnoval Plzni krátké sólo. Skutečným koncem večera se stala skladba Capricorn at Her Feet.

Výsledný dojem, jakým na mě koncert dvojice Root a Moonspell působil, bych asi nejlépe přirovnal k přátelskému zápasu. Obě kapely za velice příjemné atmosféry předvedly co umí a co by bylo možné při spojení jejich talentů. Jediným mínusem večera byla jeho délka - Root hráli necelou hodinu a Moonspell asi hodinu a půl. I když - vzácného koření nemá být příliš. Tentokráte ho bylo akorát a bylo vynikající.

Odkazy:

Root (CZ) - http://www.rootan.net

Moonspell (PT) - http://www.moonspell.com

Fotil Von Kluge


Zveřejněno: 09. 03. 2005
Přečteno:
3346 x
Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 03. 2005 08:04 napsal/a marty
hmm
no podle toho reportu to musela bejt lahudka, :-o
09. 03. 2005 22:17 napsal/a Peklop Zlomocny
taky :-(((
me den predtim kleklo auto a vlakem bych se rano nestih vratit :-( ani nevim jestli mam jak jet na Metalmanii, tech 2x400km vlakem taky nedam
09. 03. 2005 16:30 napsal/a Tomáš
:-((
JJ, já bohužel nebyl, proč kua nezahráli v Praze? Ale No mercy + Morbid Angel bude taky dobrý:)
09. 03. 2005 13:47 napsal/a weronyka
:-((((
placem krvave slzy :-(((( tento report som nemala citat :-(((