Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD 2015, Maximed Records / crossover/thrash/hardcore / Česko

Před necelými dvěma roky jsem končil recenzi na EP BRAINDEAD - "Against the Magnets" těmito slovy: "Debut BRAINDEAD v mých uších zůstal někde na půli cesty. Zkrátka průměrná nahrávka, co má šanci posunout kapelu dál". Teď se mi do rukou dostává první dlouhohrající deska těch samých hardcoristů BRAINDEAD, kapely z Jičína. Tato mladá čtveřice je na tuzemské scéně aktivní od roku 2011 a na kontě dosud měla jen zmiňované EP "Against the Magnets". Toto první velké album vyšlo na sklonku loňského roku a nese název "Priceless Trash".

Samotné CD je velice pěkně zpracované. Nechybí zde nic, na co si náročnější fanoušek vzpomene - texty, fotka, informace o nahrávání, info o studiu. Po grafické stránce se také jedná o velmi dobrou práci, kterou má na svědomí Honza Erben (EXORCIZPHOBIA). Pěkné odstíny a jednoduchá grafika, která zaujme na první pohled. Palec nahoru!

Nahrávka pak ukrývá dohromady deset válů o celkové délce šestadvacet minut. Již od otvíráku "Stay Free" mě BRAINDEAD slušně praští do ksichtu rozjetou vypalovačkou, která v sobě mísí crossover/thrash a klasické hardcorové postupy. Okamžitě je mi jasné, že deska "Priceless Trash" bude o level výše než debut. Možná o dva. A potvrzují mi to i následující kusy. Na BRAINDEAD je sympatické, že v žádném případě nehrají ve stejném mustru. Naopak, některé skladby jsou typicky hardcore záležitostí "newyorského" střihu, jiné koketují více s thrashem á la MUNICIPAL WASTE. Jedním s mých favoritů je třeba válec "Mindtamer", který nabízí všechny ingredience spojené v jeden celek. Líbí se mi, jak kluci zapracovali na "backing" vokálech. Refrény jsou snadno zapamatovatelné a díky zdvojení vokálů mnohem výraznější. Navíc i frázování a práce s angličtinou je na lepší úrovni. Skladby jako "Youjizz" nebo "Mask of Truth" jsou jasnými tutovkami pro rozpoutání mosh pitu a třeba na skladbách "Athletic Sucks" a "Let Steam Out" najdeme i pár "klidnějších" vyhrávek. Celé album je vyvážené, akorát dlouhé a disponuje velmi kvalitním zvukem, který byl pořízen ve studiu Smaragd. Finální mastering pak proběhl ve známém vyškovském studiu Davos.

Novinka "Priceless Trash" jičínské party BRAINDEAD mě velice potěšila. Když po sobě čtu recenzi na jejich prvotinu, mám radost, že všechny neduhy kluci odstranili a sami sebe posunuli o level, možná o dva výše. Na albu "Priceless Trash" se BRAINDEAD prezentují jako hotová kapela, která přímo překypuje energií a zápalem. Na své si přijdou jak fans hardcore, tak i crossover/thrashe. Poměr obou přísad je skvěle vyvážený. Dalším plusem jsou texty, ve kterých se BRAINDEAD věnují klasickým hardcore tématům, ale nechybí ani pravý a odlehčující párty song - "Cheers For Beers". BRAINDEAD odvedli velmi kvalitní a poctivou práci a zaslouženě jim za album "Priceless Trash" patří pochvala.

Seznam skladeb:

  1. Stay Free
  2. Cheers For Beers
  3. Priceless
  4. Mindtamer
  5. Youjizz
  6. Mask of Truth
  7. Athletic Sucks
  8. Let Steam Out
  9. Sunday Waves
  10. Shred Box

Čas: 25:53

Sestava:

  • Tadlys - kytara
  • Karlos - bicí
  • Doktor - baskytata
  • Kudr - Vokály

bandzone.cz/braindead


Zveřejněno: 17. 05. 2016
Přečteno:
3684 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář