Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

BRAINDEAD – Against the Magnets EP 2014, Maximed records

Nové tváře na hardcore-thrash scéně? Určitě mezi ně patří jičínská čtveřice BRAINDEAD. Kapelu registruji pouze na Bandzone profilu a ten není příliš obsáhlý. Podle Bandzone jsou BRAINDEAD aktivní od roku 2011 a letos vydané EP „Against the Magnets“ je jejich prvním počinem. CD vyšlo u Maximed Records. Zajímavostí je určitě autor obalu, kterým je Honza Erben z trutnovské kapely EXORCIZPHOBIA. Ačkoliv se mi barevně obal moc nelíbí, minimálně název alba vystihl dobře. Velkým mínusem, který jsem asi už přestal tolerovat (zvlášť pokud jde o kapelu hardcore, thrash, punk ražení), je absence textů. Je sice pěkné, že nám kluci z BRAINDEAD ukážou své tváře na fotce ze zkušebny, ale jejich názory v textech si máme asi vycucat z prstu. Škoda, protože i když je vokál srozumitelný, nejsem rodilý angličtinář, abych to pobral.

Tím už se ale dostávám k samotnému obsahu ípíčka „Against the Magnets“. Pánové na svůj debut nahráli šest krátkých válců, které startuje titulní věc „Against the Magnets“ a musím říct, že se jedná o pro mě nejlepší věc na CD. BRAINDEAD bez jakéhokoliv intra začínají ostrou thrashovou kytarou a střídání jednoduchých, ale chytlavých riffů mě baví až do konce skladby. Škoda, že se v mých uších jedná tak trochu o labutí píseň a zbývajících pět skladeb mě nedokáže nijak výrazně nakopnout. Ne, že by to bylo špatně zahrané, ale hudba BRAINDEAD je totálně předvídatelná. K tomu stereotypu bohužel hodně „pomáhá“ Tomášův zpěv, který se za celou nahrávku snad ani jednou nezmění. Chápu, že v hardcoru je to běžná věc, ale nemohu se zbavit dojmu, že u BRAINDEAD je to na škodu. Možná bych uvítal více doprovodných vokálů, aby nahrávka vyzněla pestřeji. Zvukově je „Against the Magnets“ na kvalitní úrovni. Abych jen nebrbral, líbí se mi, že chlapci míchají právě osmdesátkovej hardcore s thrashem a v jejich případě je to asi ideální řešení. Kromě zmíněné titulní skladby bych vyzdvihl ještě vál „L.E.S.“, kde je právě thrash hodně cítit. Znovu se ale dostávám k absenci textů. Co znamenají názvy skladeb „L.E.S.“ a „N.WE.O.“?

Debut BRAINDEAD v mých uších zůstal někde na půli cesty. Zkrátka průměrná nahrávka, co má šanci posunout kapelu dál. Věřím, že na naživo dokážou BRAINDEAD udělat pěknou rotyku a mosh se nezastaví. Doufám, že budu mít někdy brzy příležitost BRAINDEAD vidět naživo a posoudit, jak skladby z „Against the Magnets“ fungují v live podobě. 

Seznam skladeb:
  1. Against the Magnets
  2. Womens Guns
  3. L.E.S.
  4. N.WE.O.
  5. Grim Reaper
  6. Lobotomy Head

Čas:  cca 13 min.

Sestava:
  • Tadeáš Pitthard - kytara, vokály
  • Tomáš Kudrnáč - zpěv
  • Jan Procházka - baskytara, vokály
  • Karel Kužílek - bicí


ROZHOVOR

bandzone.cz/braindead


Zveřejněno: 18. 11. 2014
Přečteno:
4037 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář