Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, vlastní náklad / melodický metal / Česko

Liberečtí metalisté ACT OF GOD (dále jen AOG) mě v roce 2011 velice mile překvapili svou tehdy aktuální nahrávkou „Vzpomínky v zrcadlech“, která přinesla opravdu hodně zajímavou porci melodického metalu, po jejímž poslechu jsem ve své následné recenzi neváhal vytáhnout známku takřka nejvyšší. Letos, prakticky přesně po pěti letech a zároveň v patnáctém roce svého fungování, přichází kapela s novou řadovkou, jíž dala název „Deception of Freedom“.

Kdo tuhle partu sleduje minimálně právě od vydání předchozí desky, tak s příchodem novinky jistě zaregistroval dvě naprosto zásadní změny, které se ve fungování skupiny během té doby udály. Jednak došlo k výměně na postu zpěvačky, kde Stáňu Novotnou nahradila staronová vokalistka Anna Burianová a proměnou prošla též textová stránka, kde se AOG rozhodli přejít od češtiny k angličtině. Další, na první pohled (či spíše poslech) asi ne tak zásadní věcí pro fanoušky, je pak změna na postu baskytary, kterou momentálně třímá v rukách Martin Hroněk. Co naopak zůstalo při starém, to je zcela zásadní role hlavního skladatele Martina Hrachovce, který vyjma svých vokálních, kytarových a klávesových partů tradičně stojí i za výsledným soundem nahrávky (ten je mimochodem opět výborný), její produkcí (společně se zmíněným Martinem Hroňkem) a grafikou obalu.

Pakliže jsem předcházející album AOG ve své recenzi popsal, jako heavy metal s prvky power a gothic stylu, podpořený výraznými klávesovými motivy, tak u aktuálního materiálu bych při této kombinaci mohl víceméně asi zůstat s tím, že bych pouze doplnil, že v celkovém vyznění mi novinka přijde o malinko tvrdší a hutnější, což je možná i zásluhou (z mého pohledu) o něco promakanější produkce nahrávky. Deska přináší různé hudební polohy, zaznamenat můžeme jak skladby spíše střednětempé, valivější, tak třeba i pořádné powermetalové vypalovačky a chybět pochopitelně nemohou ani pomalejší kousky. Do první kategorie bych zařadil například druhou v pořadí, murmurem okořeněnou „Still unbroken“, mezi rychlé songy nepochybně můžeme umístit na mužském vokálu postavenou trojku „New Generation“, či hned následující „Aimin' high“, v níž je možné objevit i speedmetalové elementy, do poslední zmíněné skupiny potom patří pětka „Love & Misery“ nebo třeba devítka „Time flies so fast“. Hudební barevnost však můžeme zaznamenat i v rámci jednotlivých písní, kdy se tempo a výraz v jejich průběhu různě mění, čímž posluchačům přináší stále nové zajímavé momenty. Jako příklad bych mohl uvést skladbu „Flashpoint“, která se ve své úvodní části nejprve rozjíždí velmi zvolna, aby se následně naplno rozběhla a ukázala fanouškům svou sílu. Mezi mé osobní favority potom, vyjma některých už jmenovaných, patří i závěrečná věc „About the Moon“, která je výbornou tečkou za celým CD.

Co se týče zpěvů, tak ty jsou různě kombinované, dle individuálních potřeb daných kompozic, hlavní část vokální stránky pochopitelně leží na bedrech Anny Burianové, kterou ovšem velice zdatně podporuje Martin Hrachovec a musím říct, že souhra obou hlasů patří spolu s kvalitně zvládnutou instrumentální stránkou nahrávky k hlavním devizám kapely. Samozřejmě, že Anna, která se zároveň podílí i na psaní textů, má trochu jinou barvu hlasu, než její předchůdkyně Stáňa, což nepochybně zachytí každý, kdo si přehraje dvě poslední alba AOG. V celkovém kontextu je její projev spíše přirozenější a civilnější, netlačí se zbytečně do žádných extrémních výšek, což určitě vítám a kvituji. Nějakou chvíli mi rozhodně trvalo, než jsem si na současnou zpěvačku zvyknul, ale po více než dvou desítkách přehráních CD už se dá říct, že jsem se bez problémů naladil na stejnou vlnu.

Trošku slabším článkem je podle mě booklet, jehož titulní strana sice dobře koresponduje s názvem alba, ovšem finální zpracování obalu mě určitě nijak neohromilo.

Celou tuto recenzi bych uzavřel konstatováním, že i přes docela výrazné změny, jimiž kapela v uplynulém časovém období prošla, se jí podařilo udržet si nastavenou laťku kvality, kterou věřím, že potvrdí i na další nahrávce, s níž snad nebude čekat na další kulaté výročí svého založení. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Corvine Hair
  2. Still unbroken
  3. New Generation
  4. Aimin' high
  5. Love & Misery
  6. Flashpoint
  7. Deception
  8. Written in Blood
  9. Time flies so fast
  10. Look into Face
  11. About the Moon

Čas: 47:11

Sestava:

  • Anna Burianová – zpěv
  • Martin Hrachovec – kytara, zpěv, klávesy
  • Tomáš Ráček – kytara
  • Martin Hroněk – baskytara, zpěv
  • Petr Prskavec – bicí

Bandzone


Zveřejněno: 20. 04. 2016
Přečteno:
4158 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář