Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

ACT OF GOD – Vzpomínky v zrcadlech CD 2011, vlastní náklad

O liberecké kapele Act Of God, která letos mimo jiné oslavuje 10 let od svého vzniku, jsem sice něco málo v minulosti slyšel, ale s její tvorbou jsem se vlastně poprvé podrobně seznámil až při poslechu  aktuálního CD „Vzpomínky v zrcadlech“, vydaného v únoru letošního roku. Nahrávka byla původně plánovaná už na loňské léto, ale po personálních problémech uvnitř skupiny se nakonec na svět dostala až ve výše zmíněném termínu. Celkově se sice jedná již o třetí řadovku AOG, zároveň je to však první album v aktuálním složení a především s novou vokalistkou Stáňou Novotnou.

Kapela sama svou muziku zastřešuje zřejmě asi nejtradičnější a nejpoužívanější škatulkou heavy metal, což by jako základní údaj určitě stačilo, pokud si však její tvorbu pozorně poslechnete, zjistíte, že ten klasický heavy materiál je zde obohacený o výrazné prvky power a gothic metalu, v některých skladbách pak rovněž najdeme masivní klávesové motivy, v podstatě asi nejvýstižnějším pojmenováním by mohlo být spojení melodický metal. Album je však i v tomto ranku velmi rozmanité, najdeme zde jak písně zřejmě v nejklasičtějším, středním tempu, tak i songy dosti tvrdé a hutné a samozřejmě též baladu (hlavním textařem a skladatelem a zároveň i leaderem je zpěvák, kytarista a klávesák v jedné osobě Martin Hrachovec) „Svůj život zvládnout sám“, kterou bych však pro tentokráte klidně vypustil, jelikož se mi zdá, že malinko atmosféru CD narušuje a zbytečně brzdí jeho spád. Velkým kladem jsou perfektní instrumentální výkony, zvláště kytarová práce je opravdu precizní.  Samostatnou kapitolou desky jsou výborné výkony obou vokalistů, konkrétně tedy Martina Hrachovce a u AOG debutující Stáni Novotné, kteří se v jednotlivých písních buďto vzájemně doplňují nebo střídají. Oba zpěváci mají velmi pestrý výrazový rejstřík, Stáňa bez problémů střídá vyšší polohy s nižšími a drsnějšími, ve všech působí velmi jistě a přesvědčivě, Martin se od klasického čistého vokálu, přes hrubší projev dostává třeba až k murmuru („Svět pod ledem“).

Naprosto vynikající je výsledný sound, jestliže jsem ve většině svých předchozích recenzí zvuk nahrávek chválil, tak zde musím doslova smeknout pomyslný klobouk, protože to, co se valí z repráků je absolutně ohromující a nebojím se říct, že se jedná o zcela srovnatelnou kvalitu s u nás tolik obdivovaným zahraničními produkcemi. A pointa toho všeho je, že kapela na obalu uvádí, že zvuková stopa CD byla pořízena v její zkušebně!! Uf…., no prostě, kdo umí, ten umí a kdo ne, tomu nepomůže ani nejkvalitnější studio s nejlepším zvukařem na světě.

Obal je sice opatřen zajímavým grafickým námětem, který se k obsaženému materiálu určitě hodí, ale je žel velmi strohý a vyjma pár základních údajů a fota kapely, zde nenajdeme nic dalšího, mám teď na mysli hlavně texty, které by určitě stály za uveřejnění. Je to škoda, takto kvalitní hudební složka by si určitě zasloužila trochu obsáhlejší booklet. Na druhou stranu se výše zmíněné dá částečně pochopit, jelikož nahrávka vychází ve vlastním nákladu a chybí tudíž nějaká výrazná finanční podpora ze strany labelu.

Je fakt, že pár recenzí jsem už za dobu svého působení na Fobii sepsal a o nejvyšším počtu bodů, tedy 10, jsem zatím ještě ani v jednom případě neuvažoval, stalo se mi to až teď u Act Of God. Po delším rozmýšlení jsem se nakonec rozhodl „pouze“ pro 9 (pokud by to šlo, dal bych 9 a půl) a to ze dvou důvodů – pár malinkých nedostatků tam z mého pohledu přece jenom je a navíc bych to u příští nahrávky už pak neměl kam posunout :-) . Díky za skvělý zážitek.

Seznam skladeb:

  1. Dobro umírá dřív I
  2. Šílenství pro vlastní klid
  3. Bez zvláštních slov a frází
  4. Mlčení lidskosti
  5. Stíny nad ránem
  6. Vzpomínky v zrcadlech
  7. Svůj život zvládnout sám
  8. Svět pod ledem
  9. Snazší je nevidět
  10. Dobro umírá dřív II

Zveřejněno: 09. 06. 2011
Přečteno:
3803 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář