Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2015, Dark Essence Records / black metal / Norsko

Norské black metalové těleso ORKAN vzniklo roku 2008, všichni čtyři členové ale společně působili už několik let předtím v kapele ENCHANTING DARKNESS. S tou dali dohromady pouze dva demáče, aby se po přejmenování zaměřili na plnohodnotné řadové nahrávky a upravili své hudební směřování. Debut „Crimson Canvas“ si v roce 2012 ještě vydali ORKAN sami, poté si skupinu vyhlédli Dark Essence Records, kteří vydali druhou studiovku „Livlaus“.

Pokud jste navštívili nějaký z koncertů TAAKE v České republice, pravděpodobně jste viděli taktéž Gjermunda Fredheima, kytaristu ORKAN. Právě v Hoestově družině totiž už devět let zastává pozici koncertního kytaristy a v začátcích TAAKE obsluhoval basu i bicí. A v některých skladbách na „Livlaus“ je znatelné, že se Fredheim u svého chlebodárce inspiroval.

Název ORKAN by mohl trochu uvádět v omyl. Hudba čtveřice není tak zběsilá, aby dosahovala nejvyššího stupně Beaufortovy stupnice rychlosti větru (12). Pokud bych měl zůstat u terminologie irského vědce, „Livlaus“ bych popsal jako mírný vichr (7). Táhlé a v určitém smyslu epické skladby jsou protkány syrovějšími a zběsilejšími kompozicemi, a s ryzím black metalem se tak na ploše 43 minutě snoubí thrashové i black’n’rollové pasáže. Z takové „Uforgjengeleg“ (v níž si zahostoval Hoest z TAAKE) je znát, že tvůrci neposlouchají pouze metal, vlivy progresivního rocku jsou hmatatelné. To je spíš ale taková výjimka, hlavní zastoupení má na „Livlaus“ samozřejmě kov, zejména ten černý.

Ne všechny songy ale mají potenciál stát se zážitkem, který si budu chtít neustále připomínat. Hned úvodní „Fanden på veggen“ dosahuje stopáže přes devět minut, obsahuje však jen málo zajímavých momentů a zvratů, to samé se dá říci o trojce „Livlaus del 1: Evig“. Právě tyto dvě jsou z těch méně rychlých skladeb, bohužel ale více zaujmou chladnou atmosférou než samotnou hudební složkou. To už se nedá říct o prostředním dílu trilogie „Livlaus“ „Dødens dal“, jež má velmi silný refrén, či o následující „Tusen Sjeler“, jež zase zaujme black’n’rollovou polohou ve slokách. Dvojka „Brende bruer, svart metall“ je totální „rokenrol“ a výživná energická palba, za kompoziční vrchol ale považuju závěrečnou „Skodde“. Některé ze skladeb se vyznačují až přílišným opakováním jednotlivých motivů, které přitom nejsou až tak dechberoucí, závěrečný opus tím víc potěší několika nečekanými zvraty.

ORKAN prokázali odvahu, když instrumentální složku nahrávali „naživo“ bez dodatečných editací. Na Gjermundových kytarách je to trochu znát, občas to lehce zaškobrtne, nejde však o nic extra rušivého, naopak Sindre za basu a zejména Rune za bicí zaslouží jedničku s hvězdičkou, nejsem si vědom jakýchkoliv zaváhání. Dodatečně pak byly natočeny Einarovy vokály, které připomínají V’gandra (HELHEIM). Právě ten je druhým hostem na „Livlaus“ a i proto je obtížně rozpoznatelné, jaký ze songů vlastně okořenil o svůj hlas. Podle mě je to jedna z dvojice skladeb „Fanden på veggen“ nebo „Livlaus del 3: Tusen Sjeler“, ruku do ohně bych za to ale nedal. Kromě zpěvu byly následně přimíchány také různé efekty připomínající vánici nebo upozaděné vokály, které dodávají nahrávce na atmosféře.

Mixu nahrávky se ujal Iver Sandøy, jenž produkoval například posledních několik desek ENSLAVED. Mastering jde na vrub Herbrandu Larsenovi, který právě u ENSLAVED zastává post klávesisty a vokalisty. Oba udělali dobrou práci, sound přispívá k mrazivosti počinu, zpočátku možná působí trochu „uťáple“, v kontextu ale dává smysl. Inspiraci pro texty údajně bubeník Rune nabíral v lesích a v dolech ve svém bydlišti Stordu na západním pobřeží Norska. Artwork je prací Toma „H’grimnira“ Korsvolda z HELHEIM, takže ORKAN dokonale využili své známosti s předními kapelami norské scény.

Hudebně ale čtveřici do jmenovaných veličin přeci jen něco schází. U některých skladeb by neuškodilo lehké zkrácení, případně jejich obohacení o více gradací. Nemůžu říct, že by se horda z Hordalandu neposlouchala dobře, chybí však něco, čím by vyčnívala nad spousty svých krajanů. Dlouho jsem se rozhodoval mezi šesti a sedmi body a ani teď, když dopisuji tyto řádky, si nejsem jistý. Ať bude dole jakýkoliv číselný údaj, berte to jako 6 a půl (úsměv).

Sestava:

  • Einar Fjelldal – zpěv
  • Gjermund Fredheim – kytary
  • Sindre Hillesdal – basa
  • Rune Nesse – bicí


Čas: 42:51

Seznam skladeb:

  1. Fanden på veggen
  2. Brende bruer, svart metall
  3. Livlaus del 1: Evig
  4. Livlaus del 2: Dødens dal
  5. Livlaus del 3: Tusen sjeler
  6. Uforgjengeleg
  7. Skodde

https://www.facebook.com/ORKANMETAL
http://www.darkessencerecords.no/


Zveřejněno: 06. 04. 2016
Přečteno:
3457 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 04. 2016 14:09 napsal/a Opat
...
Díky za reakci :-) Jo, průměr to je, ale nuda pro mě až tak ne, až na určité zmíněné věci. Ale samozřejmě, že důvodů, proč se k tomu výrazněji vracet, moc není.
06. 04. 2016 19:18 napsal/a pekop
ORKAN
Tahle deska v dnešní konkurenci nemá šanci. Všechno je průměrné, i ten zvuk desky není žádný zázrak. Za mě 4 body. Fakt mě to nudilo.