Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MCD 2015, vlastní náklad / blackened death metal / Nizozemí

THE SHIVA HYPOTHESIS. Kapela či projekt z Holandska. Fungují teprve od roku 2012, přičemž aktuální zpěvák se k zakládajícímu triu přidal až v roce 2014. Vybízí to k domněnce, že se zřejmě jedná o začínající kapelu, která si prochází klasickými dětskými nemocemi všech hudebních projektů. Učíme se hrát na nástroje, přesně ještě nevíme, jaký styl nám vlastně sedí, sympatie prvních fanoušků jsou založené spíš na osobní známosti a zápalu kapely než na samotné kvalitě tvorby... No to bychom tomu ale dali. Opak je pravdou.

„Promo 2015“ (lisované CD s plnohodnotným barevným obalem; jeden by se pozastavil nad sympatickou skromností nenazývat tento počin coby regulérní debutní MCD – nikdo by nemohl nic namítat) obsahuje 3 fláky o celkové stopáži 20:39. Jak je u mě zvykem, jako první si všímám zvukového obalu nahrávky, který je na první počin kapely opravdu překvapivě dobrý. Super zvuk. Spíše moderní než stará škola (triggerované škopky, komprimované kytary atd.). Byť jsem obecně spíš zastánce „pravosti“ a třeba bicí mám rád živé, nahrávku přesto nemohu hodnotit jinak než velmi kladně. Tady odvedl práci člověk, který ví, co dělá. O to víc mě překvapilo, když chlapi v doplňujícím interview (které je k přečtení zde) prozradili, že nahrávka vznikala v režii baskytaristy, bez časových presů... zda je pan baskytarista majitel nahrávacího studia, nebo dokáže takový skvost vykouzlit v domácích podmínkách, to už se nedočteme. Ale každopádně klobouk dolů.

I hudba je kvalitní. Black death metal, plný harmonií i disharmonií. Volí sice cesty, které už jsou poměrně prošlapané, na druhou stranu, co se dá dnes ještě vymyslet... Pokud nahrávka odráží skutečnou formu všech muzikantů (popravdě nahrávka je tak precizní, až jsem mírně podezřívavý, co vše se dokreslovalo a nikoliv hrálo...), nelze nic vytknout ani co do hráčských schopností. Docela by mě zajímalo, jak se THE SHIVA HYPOTHESIS dokáží vypořádat s návštěvou koncertního podia, materiál má potenciál vyznít naživo velmi silně. Hudba není postavená na nějaké bezúčelné onanii, riffy vlastně nejsou moc složité, přesto se v globálu nejedná o prostoduchou tisíckrát slyšenou odrhovačku. Určitou jednoduchost motivů kapela dohání kvantitou... počtem riffů se ve skladbách nešetří. Což na jednu stranu působí na první poslech drobet nepřehledným a nezapamatovatelným dojmem. Na stranu druhou – alespoň je stále co objevovat a kombinace motivů je vlastně zajímavá; materiál má určité osobité charisma a je poznat vysoký stupeň „vymazlenosti“.

Kapela přísahá na vzory BEHEMOTH, EMPEROR, IMMORTAL, DEATH, MAYHEM, GORGOROTH, tj. klasiky žánru. Nutno dodat, že většinou tyto vzory hudbu vytáčejí do výrazně vyšších rychlostních otáček (ale nebral bych to v případě THE SHIVA HYPOTHESIS jako vadu na kráse, střední tempa, ve kterých se prakticky nepřetržitě pohybují, jim sedí). Já osobně bych k vyjmenovaným velikánům přidal ještě ROOT. Nevím, jestli kapela zná tvorbu naší legendy, nebo se jedná o náhodnou shodu, ale já tu slyším zřetelný odkaz zejména na album „Hell Symphony“. Kdyby mi někdo tvrdil, že BigBoss laskavě přispěl hostováním, nebyl bych daleko tomu tvrzení uvěřit. Občas zní zpěvák MvS, jako kdyby starému dobrému Jurovi z prdele vypadnul (ufff... zvažuju, jestli neužít jiného přirovnání /úsměv/)... ale co... víte jak to myslim. (úsměv) I některé (ale zas mě neberte za slovo, rozhodně ne všechny) kytarové riffy čpí Blackhoshovinou (a to já samozřejmě můžu, velký palec nahoru).

Sympatická kapelka. Na první počin překvapivě vysoká kvalita. Tvořte chlapi, jsem zvědavý, s čím přijdete příště.

Seznam skladeb:
  1. Caduceus
  2. Praedormitium
  3. Maze of Delusion

Čas: 20:39

Sestava:
  • ML - bass, vocals
  • BN - drums, vocals
  • JB - guitar, vocals
  • MvS - vocals

ROZHOVOR


http://the-shiva-hypothesis.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/theshivahypothesis/
https://soundcloud.com/theshivahypothesis
https://www.youtube.com/channel/UCTpCTMOWY4rM0s0GNzP9tgQ


Zveřejněno: 02. 03. 2016
Přečteno:
3718 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Hellsound | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář