Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP/CD/MC 2015, Peaceville Records / doom/heavy / USA

Začalo to s BLACK SABBATH, které se díky mému tátovi stali jednou z prvních kapel, kterou jsem kdy slyšel. Pak přes hard rock, klasický heavy metal, punk a extrémní odnože metalu jsem se dostal k doom metalu. A jako bych znovu navázal na BLACK SABBATH. Nejstarší doomovky totiž z birminghamských králů vychází úplně všechny a tak hned po SAINT VITUS a CANDLEMASS u mě následovali američtí veteráni PENTAGRAM. Bohatá historie těchto washingtonských nestorů sahá až do neuvěřitelného roku 1971. To však bylo pod názvy MACABRE a DEATH ROW. Stejnojmenný debut „Pentagram“ však kapela vydala až v roce 1985. Hned po něm následovala klasika „Day of Reckoning“ a po několikaleté odmlce i trojka „Relentless“ a čtverka „Be Forewarned“. Tato čtyři alba jsem jeden čas točil pořád dokola a nemohl jsem se jich nabažit. Další desky, které vycházely od přelomu tisíciletí, až po rok 2011, jsem tolikrát neslyšel, ačkoliv se vždy jednalo velmi kvalitní nahrávky, které nikdy neustoupily vlastní tváři, kterou si PENTAGRAM po celou dobu existence udržují.

Lídrem PENTAGRAM byl a stále je po celé dlouhé roky (vlastně můžu říci po celá desetiletí) Bobby Liebling. Dnes již jednašedesátiletý zpěvák s nezaměnitelným hlasem, tu svojí káru táhne dál. Kytarista Victor Griffin je taktéž pamětníkem a v PENTAGRAM už kroutí několikátou sezonu. Poprvé se po boku Bobbyho objevil v roce 1983. Basák Greg Turley naskočil v roce 2010 do své druhé etapy u PENTAGRAM (předtím působil v letech 1995-96). No a konečně nová akvizice na postu bubeníka – výrazně mladší Pete Campbell, který vnesl do kapely svěží vítr v letošním roce.

PENTAGRAM své deváté studiové album pojmenovali „Curious Volume“ a vypořádali se s ním s grácií sobě vlastní. Celkem jedenáct skladeb a něco málo přes čtyřicet minut tradičního doom metalu. Opět naprosto přesvědčivá práce, kterou budou všichni fans kapely hltat. Od úvodního songu „Lay Down and Die“ absolutně propadám těm na první poslech „primitivním a stokrát slyšeným“ riffům a nechávám se unášet. Po kytarové stránce jsou PENTAGRAM naprosto perfektní. Vliv Tonyho Iommiho je znatelný, ale Victor Grifftin přichází v každé skladbě se svými vlastními nápady. Každá skladba má jiné aranže, základem je však chytlavý, melodický riff. Na PENTAGRAM se mi vždy líbilo, že na svých nahrávkách uměli být univerzální. Dokázali skloubit více vlivů v jeden perfektně fungující celek. A tak zde najdeme základ v hard rocku, výjezdy do klasického heavy metalu, vliv BLACK SABBATH a možná i trochu blues. To vše zaobalené doomovým a temnějším nádechem. Dalším obrovským plusem desky „Curious Volume“ je jednotlivá skladba kompozic. Některé jsou pomalejší, střednětempé a mají vážnější atmosféru. Jiné skladby zase upalují ve svižnějším tempu a díky chytlavému riffu jsou zkrátka „veselé“. Například „The Tempter Push“ je přesně tou skladbou, která mě okamžitě praštila, a já si jí hned pamatoval. Nemohu opomenout výkon Bobbyho Lieblinga. Jeho vokál je pořád naprosto jistý a to ve všech polohách. Velmi dobře slyšitelné to je v titulní skladbě „Curious Volume“, kde zpívá v nízkých polohách, chvílemi jako kdyby text pouze odříkával, a posléze opět přechází do svého typického zpěvu. Nic nuceného, ale velmi příjemně poslouchatelného. Další favority mezi skladbami nemám. Album působí výborně jako celek. Skladby jsou krátké, se stopáží tři čtyři minuty. O to více jsou intenzivní, nemají hluchá místa a nepřestanou bavit. „Curious Volume“ nemá žádnou vatu…

Pionýři amerického doom metalu PENTAGRAM zase po letech vytáhli svůj klenot do studia a výsledkem je perfektní album jedné z nejklasičtějších kapel žánru. Prastarý doom/heavy zahraný skvěle a po staru, s tradičním nezaměnitelným zvukem a nasáklý novou energií, novými nápady a neutuchající chutí dělat muziku svého srdce. Album „Curious Volume“ se poslouchá úplně samo a nemám ho dost. Nezbývá než doufat, že se mi podaří tuhle legendu vidět někdy naživo. Skvělá práce!

Seznam skladeb:
  1. Lay Down and Die
  2. The Tempter Push
  3. Dead Bury Dead
  4. Earth Flight
  5. Walk Alone
  6. Curious Volume
  7. Misunderstood
  8. Close the Casket
  9. Sufferin'
  10. Devil's Playground
  11. Because I Made It

Čas: 42:12

Sestava:
  • Bobby Liebling - zpěv
  • Victor Griffin - kytara
  • Greg Turley - baskytara
  • Pete Campbell - bicí

Facebook
Homepage

Zveřejněno: 09. 01. 2016
Přečteno:
3515 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 01. 2016 20:52 napsal/a Peťan
-> Garfield
Renesance nevím, ale v případě Pentagram bych to na nějaký boom neviděl. Je to kapela, která vydává pravidelně hodně kvalitní desky :)
11. 01. 2016 13:50 napsal/a Garfield
Bloom of doom
Tak nám ten doom pěkně košatí. Další zajímavá nahrávka vedle Skepticism, Shape of Despair, With the Dead, Draconian...Že by renesance doom metalu? Jen tak dál...