Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

28.11.2015, Praha – Rock Café

Od dob založení HANBY jsem nezaznamenal takovej hype na scéně, jako v případě MORTAL CABINET. Spojení Řezníka, Samira Hausera a Františka Štorma ve mně samozřejmě vyvolalo zvědavost a po zveřejnění singlu „Crowley“ jsem jim na Startovač poslal nějakou tu kačku. Naštěstí nezůstalo jen u vydávání nahrávek, jako v případě MASTER´S HAMMER, ale kapela přislíbila hned 2 koncerty na tento rok, z nichž ten první by měl být naprosto unikátní a jeho podoba by se neměla už nikdy opakovat. Takže v sobotu nasedám na vlak do Prahy. Cestou si přisedá jeden týpek fandící Bohemce a ten mě poté i doprovází před vchod Rock Café. Zajímavý je, že nahoře na baru maj pivo za 35,- a dole v sále za 29,- (jedno a to samý). V devět by to měli rozbalit WOLF TRAP a v deset MORTAL CABINET.

Na tu devátou to i skutečně začíná, v sálu maj puštěnou klimatizaci a je tam trochu zima. WOLF TRAP je trio (bicí, kytara, zpěv), které má na svědomí Edgar Schwarz (člen SCHWARZPRIOR), hrající takovej zajímavej avantgardní rokenrol. Kytara RAMONES styl (prostě downstrokem to tam napálit na každou dobu), bubeník do toho taky řezal jak o život a zpěvačka má také velice osobitý styl. (úsměv) Bohužel musím říct, že zvuk během jejich setu byl tragickej, takže jsem si moc kapelu neužil. Set měli asi na 20 minut, pak přišlo skoro 40 minut čekání.

Pár minut před desátou se v sále zhasíná, pouští se atmosférická hudba a na pozadí běží dost zajímavá psychedelická projekce, kterou má na starosti jeden ze členů skupiny Ztohoven, Martin Fischer, a jeho stroj Purea. Poté nastupuje za velkého potlesku konečně kapela na podium. Frantu, Řezníka a Samira ještě doplňuje Ben Daniels na bicí a opět Edgar Schwarz na druhou kytaru, basáka nemají... (úsměv) Začínají hned asi největší peckou, písní „Crowley“. Naštěstí se zvuk zlepšil, takže je slyšet krásně všechno. Samozřejmě nemůže chybět pozdrav „Čau zmrdi!“ od Samira, jen jsem se nedočkal oblíbeného „Běž do píči!“. František, kterej už víc jak 2 dekády nestál na podiu, předvedl velmi dobrý výkon, dočkal jsem se jeho „signature“ chrapláku, až jsem si občas říkal, kdy začne zpívat Necrocock. (smích) Moc toho mimo písní nenamluvil, ale vypadal spokojeně. MORTAL CABINET zahráli celou desku „Necrotica“ a během setu došlo i na pár částí představení, která by se neměla již opakovat. Jednou z nich byl liliputí Hitler (jakože fakt člověk s poruchou růstu v kostýmu Hitlera) v songu „Menší zlo“. Sochař František Skála pokřtil vinyl svými zvratky (nebo svou večeří, kterou rozkousal a držel v ústech). A myslim, že i ty projekce už nikdo neuvidí, každopádně s muzikou to pěkně ladilo. Kapela celou dobu valila fakt slušně, dost tomu přidal i bubeník Daniels a nesmim také opomenout podíl Řezníkova rapu. Tvrdý kytary s elektronikou nejsou nijak ojedinělé, ale právě Řezník to posunul ještě o level dál. Opouštím klub spokojený a mířím na nonstop party do odjezdu prvního ranního vlaku.

Fotky: Markéta Zahradníková

Celý fotoreport

Zveřejněno: 01. 12. 2015
Přečteno:
3535 x
Autor: Pepča | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 12. 2015 16:49 napsal/a Oliva
MH naživo II
Koncert Masters Hammer 28.6.1991 v Olomouci zůstává pevně zapsán v mé mysli! Bylo to tehdy moc pěkné a rituálně magické! Padaly modly, géniové vcházeli bez pohřbu, zářily černé svatozáře, hořel Onen svět a propadaly se jámy pekel! :)
02. 12. 2015 14:36 napsal/a Peťan
MH naživo
Já nevím, bejt koncert Masters Hammer, samozřejmě bych šel.... Ale myslím, že by to asi nebyla žádná sláva a např. skvost jakým jsou Konve by asi vyzněl úplně jinak. Podle mě je lepší, když MH zůstanou jen ve studiu.... i když, kdo ví, těžko říct. Co mě trápí mnohem víc je celkový úpadek kvality tvorby MH. Konve nasadily laťku vysoko, ale zdá se mi, že i když všechny následující singly i Vagus Vetus mají svou úroveň, tak tato úroveň rapidně klesá a např. letošní singl MH mě vůbec nenadchl.... nevím zda je dobrý chrlit jednu novinku za druhou. Je to byznys na úkor kvality...
02. 12. 2015 12:51 napsal/a Coornelus
...
Dík za info. By jeden čekal, že tam bude nařezáno. Kvůli tomu tam brali toho populárního Řezníka, ne? :-) K MH živě: jasně, že by to nesplnilo očekávání, kdo by se chtěl dívat na dědky :-))))
02. 12. 2015 11:48 napsal/a Pepča
Otázka je, ...
kdyby skutečně zmrzlo peklo a MH naživo zahráli, naplnilo by to všechny představy? Sám František myslim říkal, že se mu ani tenkrát do koncertů MH moc nechtělo. Coornelus: Na tohle moc odhad nemám, ale tak 200+, nebylo to narvaný až k baru dozadu.
02. 12. 2015 09:28 napsal/a Coornelus
souhlas
Tak nějak s váma souhlasim. Immortal má recht. S MH to nejde, ani za ranec zlaťáků, ale tady by ti Franta zahrál v obejváků za 30 kapříků, já tomu nerozumim. Hudebně to až tak špatný neni. Mix Vanessy a MH je v pohodě, ani ten Řezník mi tam sem tam nevadí, i když jeho hlas je teda dost slabej, ale že by to nějak šokovalo... Asi mysleli ty texty.Poslední deska Vanessy je mnohem lepší. Ještě dotaz na reportéra: kolik tam bylo lidí?