Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD+2DVD 2015, Mystic Production & Fiend Enterprises / death metal / Česko

Legendární KRABATHOR po dlouhých dvanácti letech vydal jinou než reediční a tedy zcela novou nahrávku, byť v tomto případě nejde o studiové album, nýbrž koncertní komplet, na třech kotoučích zachycující dva z celkového počtu osmi vzpomínkových vystoupení. Dominantní je zde kompletní vyprodaný koncert, jenž v rámci týdenního československého turné proběhl 21. března 2015 přímo v jámě lvové domovského uherskohradišťského klubu Mír, zatímco spíše druhořadou roli tady hraje časově zhruba poloviční záznam pořízený tam, kde cesta do minulosti začala, tedy 9. srpna 2014 ve vojenské pevnosti Josefov v Jaroměři na festivalu Brutal Assault. Pokud by to kdokoli zatoužil vidět a slyšet úplně všechno, stráví u toho v součtu 4 hodiny a 46 minut, to vše za až překvapivě levných 350 korun, což za trojici disků s takto bohatou náloží není mnoho.

Je zbytečné až únavné se neustále opakovat s opěvováním koncertního návratu legendy a kladením pochvalných slov na obě vystoupení a protože jsem na obou akcích byl osobně přítomen, vypomůžu si původními reporty z obou akcí. Pominu však řazení disků a vezmu to pěkně chronologicky, takže nejprve je zde lehce zkrácená reflexe z loňského Brutal Assaultu:

„Je třeba uznat, že death metal je dvacet let za svým zenitem, což není rouhání, ale něco, co rozumně tvrdí i samotný Bruno. Přesto bylo nutné přivítat skutečnost, že nostalgičtí pamětníci dávných časů se na brutálně rozteklém asfaltu dočkali čehosi, v co mnozí z nich už zřejmě ani nedoufali. Jedenáct let od vyšumění činnosti, ale zejména patnáct let od konce své nejslavnější éry se na pódiu zjevila největší česká deathmetalová legenda KRABATHOR, navíc pak v historicky asi nejvýznamnější sestavě s Christopherem, Brunem a Pegasem. Nicméně ať už pouze jednorázová vzpomínka nebo naopak počátek něčeho dalšího, šlo o událost, kterou nešlo pominout. Na celém festivalu jsem viděl pouhá dvě kompletní vystoupení a tohle bylo jedním z nich.

Monumentální intro odstartovalo téměř hodinovou bouři, která sice zpočátku poskytla menší prostor pro úvahy o zvukové rezervě, ale postupem času se i tento faktor zlepšoval natolik, že v samotném závěru jednoznačně převažovala spokojenost. Ačkoli si Bruno dopřál několik málo proslovů, včetně představení své vzpomínkové knihy „Revoltikon“, jednoznačnou dominantní roli hrál vcelku sebejistý a energický výkon skupiny, která v menší míře neopomenula asi své někdejší tolik proslulé vlasové vrtule, ale hlavně zahrála snad všechny zásadní hity. Naprosto důstojná a povedená vzpomínka na staré časy, jež se tímto alespoň na chvíli vrátily zpět.

Patrně největší z dlouhodobě neexistujících českých metalových legend tímto koncertem rozhodně splnila četná přání mnohých svých posluchačů, tedy asi zejména těch později narozených. Současně se tím naplnilo asi maximum toho, co si tuzemský metalový posluchač po této stránce může dopřát.“


Jak je již uvedeno výše, záznam z Brutal Assaultu je zde přibližně poloviční a žel ani jeho zvuková kvalita není zcela optimální, což obojí může někomu vadit, to lze ale omluvit při vědomí kompletní a zvukově lepší nálože z Uherského Hradiště, kde to vypadalo takto:

„Staré rány zahojeny, letité prosby vyslyšeny. Jak se dalo předpokládat, po velmi úspěšném loňském vystoupení na festivalu Brutal Assault se naše největší deathmetalová legenda všech dob odhodlala k česko-slovenskému turné, jež se díky rychle vyprodanému koncertu v Uherském Hradišti a tamtéž přidanému nedělnímu bonusu prodloužilo do celotýdenní podoby.

Když před více než patnácti lety končila velká éra souboru v jeho nejlepší sestavě, v rámci tehdy posledního turné jsem zavítal do uherskohradišťského klubu Mír. Přesně to samé jsem si tedy nyní zopakoval. Doposud nikdy se mi nestalo, abych na jediné akci potkal tolik přes deset let neviděných lidí, v minulosti běžně potkávaných na různých Nuclear Stormech či dalších dobových festivalech. Neodbytný pocit toho, že jsem se vrátil v čase, potvrdilo i poznání, že v sále zcela zjevně převládali čtyřicátníci, zatímco jedinců pod třicet let zde příliš mnoho nebylo.

KRABATHOR v době jeho největší slávy měl široký dopad. Nejenže si jeho pověst intenzivně razila cestu daleko za hranicemi naší země, ale v ryze domácím měřítku dorazila až do prodejních hitparád, jakož i povědomí posluchačů veškerého rocku a metalu, pro něž se stala synonymem i ztělesněním smrtícího žánru. Přestože si pánové před rokem onen titul odmítli převzít, právem si stali oficiálně posvěcenou legendou.

Po nedlouhé retrospektivní videoprojekci se rozjela „Totální destrukce“, a to nejenom v podobě této pravěké vykopávky, ale také jako nejvhodnější charakteristika dalšího děje. Přesto lze tvrdit, že první songy byly spíše jen zahřívacím rozjezdem, takže teprve intrem uvozené skladby z debutového alba „Only Our Death Is Welcome...“ rozpoutaly tu pravou atmosféru. Tímto současně začala procházka slavnými alby, přičemž stejně jako v případě debutu i z desek „Cool Mortification“ a „Lies“ zazněly vždy úvodní dvě položky, akorát v případě „Orthodox“ došlo v této fázi setu pouze na titulní palbu. Stařičký „Imperátor“ vše zdánlivě završil, ale bylo jasné, že bez „Pacifistic Death“ odejít nelze. Pak ještě jeden archeologický nález a na dojezd reprodukovaná instrumentálka. To vše v dobré zvukové kvalitě, energické razanci a samozřejmě i tlačenici vyprodaného klubu.

Bylo to krásné a opojné připomenutí si starých dobrých časů, které se v plné a trvalé kráse už patrně nikdy nevrátí, ale k nimž má smysl se nostalgicky vracet. Tohle turné bylo vedle loňského koncertu na Brutal Assaultu dalším, ale znovu důstojným návratem do minulosti.“


Zvuk slyšený z CD je natolik patřičně brutální, ostrý až vražedný, že záznam jako celek lze zařadit k vůbec nejlepším tuzemským živým nahrávkám, kde zřejmě jedinou vadou na kráse jsou poněkud upozaděně znějící Brunovy mezipísňové proslovy. Koncert disponuje zcela optimálním tracklistem, považovatelným za „the best of“ či „greatest hits“, a především je zachycen naprosto věrně, včetně minutových prostojů v přídavkové části setu a pouze reprodukované instrumentálky „Believe“, jež v DVD verzi dobře slouží coby podklad titulkům. Obrazový nosič pak navíc doplňuje předkoncertní tříminutový minidokument, jehož těžištěm jsou pravěké záběry z Death Metal Session z roku 1988, což bylo ve své době asi první významnější vystoupení souboru.

Oba disky skvěle obohacuje několik bonusů, k nimž patří trailer k turné, z obou akcí vždy po dvou skladbách se záběrem na bubeníka Pegase a dále koláž záběrů, jež zachycují přípravy na vystoupení a v josefovském případě také dvojí autogramiádu, poprvé k Brunově knize „Revoltikon“ a podruhé v podání celé kapely. Opravdové nadšení budí zjištění, že tyto momenty podkresluje dnes neprávem zapomenutá brilantní instrumentálka „Temporary Being Of Insignificancy“ a kompozičně podobně precizní skladba „About Death“, což jsou koncertně sice nehrané a proto kdekým pomíjené, ale dost možná ty vůbec největší a nejblyštivější perly v repertoáru souboru.

Celou historii kapely přibližuje pětadvacetiminutový dokument, který od starých záběrů, vzpomínek a videoklipů dojde až k Brutal Assaultu a pozdějšímu turné, a kde převážně mluví Bruno, ale krátce se vyjádří i Christopher, Pegas a dokonce i dávný člen Kopec. Ovšem ještě větší porci času ukrajuje více než hodinový rozhovor s Brunem, s nímž je chronologicky probráno naprosto vše. Jak přišel ke své slavné přezdívce, motokros, okouzlení metalem, vstup do skupiny a vznik jejího názvu, prvotní improvizovaná aparatura, světové vzory, šíření nahrávek, vojenská pauza, porevoluční změny, první album a videoklip, srovnání s VADER, zahraniční cesty, spory s Christopherem a odchod z kapely, vznik HYPNOS, usmíření se po letech, koncertní návrat a mlžná budoucnost. Po předělu v podobě kytarového sóla ještě promluví o tom, jak se dostal k baskytaře, a dále o životopisné knize, osobním ateismu a převážně zdrženlivému vztahu k alkoholu, masu nebo zbraním. Bruno jako tradičně mluví plynule, zajímavě, inteligentně a je skutečně radost ho poslouchat.

Tohle všechno technicky skvěle připravily osoby zjevně povolané, jmenovitě Milan „Mejla“ Basel, Pavel „Kurty“ Kurtin, Rafał Habrajski, Małgorzata Ratajczak, Stanislav Valášek a několik dalších, kteří odvedli bravurní práci, přestože drobné nedostatky se rozhodně najdou. Skutečnost, že některé krátké pasáže se v rámci kompletu opakují, není příliš na škodu, puntičkář však přesto odhalí malé detaily. Na potisku druhého DVD je stejně jako na všech discích nápis „Live In Uherské Hradiště“, ačkoli by zde slušel spíše poukaz na Brutal Assault, kterýžto název by možná neškodilo doplnit i do názvu kompletu, popřípadě z něj naopak jakoukoli lokalizaci vyjmout a ponechat jen souhrnný titul „Rebirth Of Brutality“. Přičemž tento název je při spuštění disku uveden jako „Rebith Of Brutality“, tedy chybí písmenko, a něco podobného platí i pro název jedné skladby, jež je téměř všude uvedena chybně jako „Unnecesarity“, rovněž bez jednoho písmenka. Zatímco tracklist z Uherského Hradiště přiznává intro „Royal Crown“ pouze na obalu, ale ne v nabídce disku, v případě Brutal Assaultu je tomu přesně naopak, tedy na disku přiznáno a v bookletu zamlčeno. Dále je otázkou nejen to, proč záznam z Josefova není kompletní, ale také to, proč neobsahuje skladbu „Unnecessarity“, která zde chybí, ačkoli se nachází na DVD příloze ke vstupence na onen festival.

Ani tyto malé chybičky ale nemůžou zhatit celkově velmi příznivý dojem, jenž ještě více umocňuje pohled na luxusní čtyřpanelový digipak, který je dále vložen do krabičky. Uvnitř balení nechybí ani převážně fotografický booklet, kde záběry jsou doplněny úryvky z textů, což všechno takto pospolu vypadá jako velmi důstojný, velkolepý až exkluzivní vydavatelský počin.

Opravdu povedený komplet, byť náplní jde současně o pouhé retro, vzpomínku, nostalgii a sklízení ovoce ze stromu, jenž byl zasazen a dobře hnojen již v dávných letech.


Seznam skladeb:


CD – Live In Uherské Hradiště 2015

 

 

  1. Intro
  2. Totální destrukce
  3. Apocrypha
  4. Liquid
  5. Pain Of Bleeding Hearts
  6. Intro – Royal Crown
  7. Psychodelic
  8. Eternal
  9. Faces Under The Ice
  10. In The Blazing River
  11. The Truth About Lies
  12. Unnecessarity
  13. Orthodox
  14. Imperátor
  15. Pacifistic Death
  16. Běsnící válka
  17. Outro – Believe

 


DVD 1 – Live In Uherské Hradiště 2015 + bonus

 

 

 

 

  1. Intro
  2. Totální destrukce
  3. Apocrypha
  4. Liquid
  5. Pain Of Bleeding Hearts
  6. Intro – Royal Crown
  7. Psychodelic
  8. Eternal
  9. Faces Under The Ice
  10. In The Blazing River
  11. The Truth About Lies
  12. Unnecessarity
  13. Orthodox
  14. Imperátor
  15. Pacifistic Death
  16. Běsnící válka
  17. Outro – Believe

 

 

  • Behind The UH Scenes
  • UH Drum Videos – Liquid & Orthodox
  • KRABATHOR Tour Trailer

 


DVD 2 – Live At Brutal Assault 2014 + bonus

 

 

 

 

  1. Intro
  2. Psychodelic
  3. Faces Under The Ice
  4. Pain Of Bleeding Hearts
  5. Pacifistic Death
  6. Orthodox
  7. Imperátor
  8. Outro

 

 

 

  • Behind The BA Scenes
  • BA Drum Videos – Unnecessarity & The Truth About Lies
  • KRABATHOR Documentary
  • Interview With Bruno


Čas: CD – 67:29 / DVD 1 – 84 minut / DVD 2 – 135 minut

Sestava:

 

 

  • Christopher – kytara, zpěv
  • Bruno – baskytara, zpěv
  • Pegas – bicí


www.mysticproduction.cz

TOUR REPORT Z TURNÉ NA JAŘE 2015

 


Zveřejněno: 05. 10. 2015
Přečteno:
3558 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář