Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

CD-R 2014, vlastní náklad / death metal / Slovensko

Deathmetaloví EPISTEMY ze slovenské Trnavy vznikli v roce 2012. Základnu kapely vytvořili spoluhráči rozpadnuvších se CHEMOTHERAPY („Madness in Your Mind“, demo 2006), a to zpěvák Lojzo „Mystiman“ a kytaristé Patrik „Padre“ a Marek „Pylath“. Na hudebním poli víceméně zkušení muzikanti. Zpěvák Lojzo je určitě znám z působení v DYSANCHELY, s kterými vytvořil prvotní demonahrávky a dvě alba „Tears“ (1998) a „Songs of Sorrow“ (2001). Shodou okolností jsem nedávno recenzoval projekt Alessandra Vagnoniho TAPEWHORE a tím pádem jsem zmínil i jeho působení v rakouských (mezinárodních) DARKSIDE. A v totožné kapele můžeme najít i oba zmiňované pány kytaristy, kteří se podíleli na posledním albu „Inferno“ (2013). Kapelu ještě doplňuje basák Pali „Slayo“ a bicmen Boris „Hellvigor“. Na úvod je představení kapely zřejmě kompletní, neboť pravé poznání a vědění (Epistémé) o kapele si můžete přečíst v mini rozhovoru „Deset otázek“.

Po intru se zvukem, z kterého mrazí a zároveň netrpělivě čekáte, co bude dál, se ozve konečná kardiografu a s příjemnou kytarovou linkou vstupuje „Death in Agony“. Valivý death metal připomínající třeba polské VADER. Při poslechu upoutá slušný growling, který je srozumitelný i když píseň nabere na větších obrátkách jako při další skladbě „Hades Kingdom“, kde Mystiman chrlí jedno slovo za druhým. „Old Demons“ se nese opět v klidnějším tempu, ale o to víc je hutnější skladbou, a to díky pěkně zřetelné rytmice, zvláště basy, která samozřejmě nezůstává bez nepovšimnutí už od samého začátku alba. Po boku growlu se v pozadí objevuje blackový skřehot a dokonce se objeví mluvené slovo.

Tři písně na začátek a každá jiná... Nedají se zaměnit, jsou výborně zpracované a rozpoznatelné od sebe, nesplývají v jednu kouli, jak se to často i stává u deathových kapel. Takovým příkladem může být s válečnou vřavou na začátku následující „Verdon Massacre“. Opět rychlejší tempo, řezající kytary, které polovinu skladby protnou atmosférickým sólem. „Black Rider“ se nese v podobném duchu jako předchozí masakr. Po dvou vypalovačkách se naoko zvolní. V „Shamans Ritual“ se přidá trochu typického severského vichru typu AT THE GATES. Více melodičnosti a ve sborech se objeví civilnější zpěv, předříkávání. Opět se na povrch dera bublající basa.

Takovou velkou a za sebe musím říct vkusnou odbočkou z „death metalového pole“ je sedmiminutová skladba „Frozen“. Pozvolný klavírní rozjezd s postupným přidáváním ostatních nástrojů. Velmi výrazná basová linka umocněna bicími přivede tuto skladbu do hutné doomové pozice. Čistý zpěv přejde pozvolna v mohutný growling a nakonec vše dovrší sborový zpěv. Za tuto skladbu by se určitě nemusela stydět jakákoliv top kapela na doommetalové scéně.

Zpět do válečné vřavy nás dostane nejrychlejší nářez na albu „War in the Sky“. Mohutná kanonáda bicích, kulky lítají všude kolem. Ale určitě nevítězí jen bezhlavá rychlost, ale také rozvážný a srozumitelný growl. Sic pozvolný rozjezd klame, závěrečná „Die“ si nezadá s ostatními písněmi. V melodii se objeví klavír, ale jsou nepřehlédnutelné i prvky jiných folklorních nástrojů. Píseň vpřed žene basa a okoření ji také vkusné kytarové sólo. Atmosférický zvuk jako na začátku „Death in Agony“ album uzavře.

Do rukou se mně dostalo vypalované CD s dvoulistovým bookletem na křídovém papíře. Šedé stromy s logem kapely na přední stránce, vně jednotlivé a společné fotky kapely a sestava. na zadní straně pouze seznam skladeb. V současné době je však již CD vylisované s novým coverem, na které je vyobrazena lebka, která je tvořena jednotlivými částmi hranolů. Lebkou prostupuje modrý kouř. Tento nový „oficiální“ a výraznější cover vyznívá lépe než ten původní. Jinak nezbývá než si myslet, že oficiální booklet je proti promáči obohacen o texty.

Závěrem dodám, že EPISTEMY album „Death in Agony“ nahrávali ve studiu SHAARK v Bzenci. Takže jak už to bývá zvykem u tohoto studia, tak pochybnosti o zvuku jsou ty tam. Myslím, že všechny nástroje jsou vyvážené a jsou na svém místě, tam, kde mají být. Pokud bylo třeba například vyzdvihnout basu, tak je tam... atd. Death metal bych zařadil spíše do škatulky těch klasických, old schoolových metalů, ale nebojím se dát vyšší hodnocení, už jen pro vkusné střídání pomalých a rychlých hudebních linek, nápadité zakomponování zbytečně nenatažených a nepřemrštěných kytarových sól a vlastně, jak jsem se zmínil, i pro různorodost skladeb na albu.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Death in Agony
  3. Hades Kingdom
  4. Old Demons
  5. Verdon Massacre
  6. Black Rider
  7. Shamans Ritual
  8. Frozen
  9. War in the Sky
  10. Die

Čas: 38:42

Sestava:

  • Lojzo „Mystiman" Horák - zpěv
  • Patrik „Padre" Procházka - kytara
  • Marek „Pylath" Hanzel - kytara
  • Pali „Slayo" Hubert- basa
  • Boris „Hellvigor" Lukařovič - bicí
  • Host. Denis Bango - klávesy


Facebook
Bandzone

ROZHOVOR


Zveřejněno: 09. 07. 2015
Přečteno:
3948 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář