Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2014, vlastní náklad / death metal / Polsko

Nevím, jak to v Polsku dělají, ale jejich scéna se zdá být nevyčerpatelná. Do rukou se mi dostávají další a další kapely, o kterých jsem ještě nikdy neslyšel. Přitom patřím k těm, kteří prolezou kdejaký deathmetalový kout. Tamní smečky jsou velmi činné, nebojí se posílat CD k recenzím na všechny strany a vůbec je z nich cítit velké nadšení a odhodlání. Někdy si říkám, že je u našich sousedů asi o hodně větší konkurence, protože ten přístup je i u té „nejmenší“ skupiny velmi profesionální. V případě DISORDER se nejedná o žádné začátečníky, pánové se pohybují na scéně od roku 2000 a letošní výmlat je jejich druhým v pořadí (ještě mají na svém kontě album Confess z roku 2006). Nemohu bohužel nijak posoudit vývoj, případně směr, kterým se DISORDER od minulého počinu vydali, ale troufám si tvrdit, že patří spíše k ortodoxnějším, kteří se drží pevně a sveřepě svého řemesla.

Když se tak procházím spolu s kapelou temnými chodbami undergroundu, vzpomínám na smečky jako IMMOLATION, NILE, HATE ETERNAL, MORBID ANGEL. Zkrátka, americká škola, jak vystřižená z toho nejmorbidnějšího žurnálu. Nic nového se zde sice neodehrává, ale s přihlédnutím k mému deathmetalovému zatížení, mohu prohlásit jediné. Kope to! A o to by nám mělo jít v hudbě zabývající se smrtí nejvíce. Delší, studená preludia se střídají s nekompromisními sypačkami a myslím, že u většiny „old schooláků“ bude docházet jen k samým projevům libosti. „Pure Hatred“ si mě získalo hlavně svojí poctivostí, syrovým přístupem. Chápu a podepisuji se pod případné stížnosti, vznesené vůči starobě, stokrát ohraným postupům, ale stejně si nemohu pomoct. U nás, v záhrobí, máme podobné desky ve velké oblibě. Rádi se jimi necháváme unášet, vnímáme bedlivě kdejaký lehce neotřelý tón a s chutí vykopeme další nový hrob.

Mám rád, když se ve vzduchu vznáší brutální atmosféra, kolem tečou potoky krve a riffy jsou ostré jako čerstvě nabroušený skalpel. Dává mi to určitý pocit svobody, užívám si tu razantní energii. Vyčistím si hlavu a stanu pak před světem nevinný jako neposkvrněná panna. Schválně, někdy to zkuste. Zapomenete na stres, nechutnosti ve zprávách, na lidi, co zrovna moc nemusíte. Oprostěte se jako budhisté od minulosti, nemyslete vynervovaní na budoucnost. Jen si sedněte a poslouchejte. Přesně pro tyto chvíle je nová deska DISORDER určena. Nebude vás nutit přemýšlet, nebude vás nudit nijakou progresí. Odpočinete si, protáhnete si mozkové závity až do jejich nejvzdálenějších koutů a pokud vám ani potom nebude dobře, pak pravděpodobně není určena pro vás.

Brutální poselství o lidské nedokonalosti, slabosti a té špíně, kteří mnozí nosí v sobě, se povedlo předat chvalitebně. DISORDER sice nepatří k nejoriginálnějším kapelám, rozhodně nehrají nějak převratně, novátorsky, ale vše si vynahrazují obrovským tlakem, silou a energií. Nevím, jak se budou na tuhle desku tvářit dnešní mladí kritici, ale pro mě, starého psa, se jedná o velmi dobře poslouchatelný počin. A jak známo, novým kouskům mě už asi nikdo nenaučí. Líbí se mi taková ta naléhavost, technická zdatnost i velký kus nezbytné morbidity, kterou slyším z „Pure Hatred“ z každého tónu. Nechybí mi vlastně nic, snad jen občasné překvapení, nějaká šokující a úderná špetka něčeho „nového“. Takhle mohu prohlásit jediné. Velmi dobrá, temně brutální deathmetalová práce!

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Wacht Am Rhein
  3. Nome
  4. Decapitation
  5. Humiliation
  6. Pathology
  7. Murders Instinct
  8. Doomsday II
  9. Disorder
  10. Insanity Of Authority
  11. Holy Inquisition
  12. Doomsday II (instrumental)

Čas: 32:24

Sestava:
  • Kat – zpěv, basa
  • Ramzes – kytara
  • Oko – bicí

https://www.facebook.com/Disorderpl

https://myspace.com/disorderdeath
http://www.reverbnation.com/disorderdeath


Zveřejněno: 20. 05. 2015
Přečteno:
3586 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář