Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Norská kapela MAELSTRÖM je jedna z mála tamnějších kapel, které se nezabývají black metalem nebo něčím podobným? O to více je jejich brutální zaměření originálnější a pro mě tak přístupnější.

Jejich zatím poslední nahrávka ?Human Mostrosity? mi zůstala v hlavě a tak jsem prostě musel poslat Tomovi několik otázek, protože si myslím, že byste o této vyjímečné kapele měli něco vědět? nejenom to, že MAELSTRÖM je složen z lidí z BLOODTHORN, ATROX, BETHZAIDA a z neznámých PERISHED, MIST ENTICER...

Hej Tome? Prosím představ kapelu MAELSTRÖM? Zajímalo by mě, jestli se jedná o projekt, protože kapela je složená z lidí z jiných kapel, kteří se třeba věnují více svým rodným kapelám. Nedělá to problémy? Nebo se plně věnují MAELSTRÖM?

MAELSTRÖM je regulérní kapela a zkoušíme jednou až dvakrát do týdne, tak jako ostatní kapely, i když se někdo nemůže dostavit. Je to moje jediná kapela a já skládám většinu hudby a píšu texty, takže to není problém. Když jsme kapelu dávali dohromady, měl to být jen takový jednorázový projekt, ale hraní spolu se nám tak zalíbilo, že jsem z ostatních kapel odešel a zůstal s MAELSTRÖM. Naše jméno vlastně původně znělo ROTTING MAGGOTS, někteří přátelé nám tak stále říkají.

Omlouvám se za svou neznalost, znám pouze ATROX, BETHZAIDA a BLOODTHORN, neznám však MIST ENTICER a PERISHED. Můžeš nám tyto pro mě neznámé kapely přiblížit? Stejně je to zajímavé? ATROX hraje úplně něco jiného, než death metalový BETHZAIDA a co death black typu BLOODTHORN? A teď je tady MAELSTRÖM, který opěvuje starou školu death metalu? proč to? Potřebovali jste ventilovat i jiným způsobem?

MIST ENTICER byla kapela, kterou jsem založil v roce 96 s nynějším bubeníkem ATROX. Vydali jsme 3 dema a byli jsme něco jako black deathová kapela. Dalšími členy byli Anstad (basa) a Hirsch (vokály). Když jsme ale jak já, tak Helgesen začali hrát v ATROXu, bylo práce tolik, že se kapela prostě vytratila. PERISHED je blacková kapela, která působí už přes 10 let. Vydali jedno album s názvem ?Kark? a mini ?Grim?. Jejich styl je směsicí MARDUK a EMPEROR. Když jsem hrál v ATROXu, docela mě začala štvát ta techničnost. BETHZAIDA, MIST ENTICER a ATROX byly všechno technicky orientované kapely a já chtěl kapelu, kde bych se prostě jen bavil a hrál si co chtěl. Protože se nám všem líbil starý death metal, přišlo nám to normální. Anstad a já jsme navíc hráli pop v kapele s názvem MINSTREL. Je důležité vyzkoušet si různé věci, potom hudebně vyspíváš.

V Norsku asi kapely typu právě MAELSTRÖM nemají velké zastoupení? přece jenom Norsko proslavily spíše black metalové spolky, proto jsem překvapený, že ve vaší zemi je MAELSTRÖM. Co mi k tomu povíš? Jsou ve vaší zemi ještě podobné kapely, ne-li brutálnější? A co fanoušci. Slyšel jsem, že brutální death metal v Norsku téměř nikoho nezajímá?

Hm, o tom jsem moc nepřemýšlel, ale myslím, že máš pravdu. Nevím proč je dnes tak málo kapel, které tohle hrají? Možná protože to není dost trendové? Náš kytarista hraje v kapele WURDULAK spolu se členy NECROPHAGIA, MAYHEM, IMMORTAL a BLOODTHORN a hrají také starý death metal. Odezvy jsou skvělé, zdá se, že lidé chtějí nějakou změnu od toho všeho black metalu, který se dnes hraje. S tímto druhem hudby není lehké sehnat smlouvu, možná proto tento styl nehraje tolik kapel.

Už víš kdo vám vydá vaše album? A jaké máte představy o práci labelu, co by pro vás měl udělat? Kdyby se přece jen někdo ozval, máte v zásobě více skladeb nebo byste museli mít čas je teprve vytvořit? Vaše album by pak vypadalo jak? Umístili byste tam skladby i z vašeho prvního dema ?Choke, Puke & Swallow??

Zatím žádná smlouva! Vlastně mi na tom nezáleží. Ne, že bych neuvítal album, ale už jsem v tomto kolotoči dost dlouho na to, abych poznal jeho pravou tvář. Už to není důvod, proč hraji. Co od firmy chci, je upřímnost, nechci žádné zloděje. Musí zaplatit nahrávání, mít dobrou distribuci a snad i vydat nás na vinylu. Vlastně se nevzdám, dokud to nevyjde na vinylu... Myslím, že by na desce bylo 10 písní, možná dvě z dema, nejvíce z toho druhého a 3 - 4 písně z dema, které teprve nahrajeme. Máme hotové 3 songy - ?Life like Cancer?, ?The Last Mourning?, ?Beneath These Walls Of Pain? a pár dalších nápadů, takže materiálu je dost...

A vůbec, jaké bylo demo ?Choke, Puke & Swallow?? Co obsahovalo a je ještě k dostání? Nebo si myslíš, že by se fanoušci měli zajímat o titul ?Human Monstrosity?? Pokud ano, pověz kolik stojí a co by lidé měli udělat, aby získali takový klenot?

Nemyslím si, že jich moc zbylo. Jak jsem již řekl, první demo jsme nahráli, když jsme to brali jako projekt. Byly tam songy ?Slaughter Of The Dead?, který se objevil na kompilace Metal Reigns Supreme, dále ?Human Gourmet?, ?Sono la Salva? a ?Maggot Man?, který je na druhém demu jako video. Jak bys jistě tipoval, texty byly mnohem krvavější a hudba byla ještě ryzejším death metalem staré školy.

Titul ?Human Monstrosity? obsahuje 6 tracků + video. Skladby se nesou většinou ve valivém tempu bez žádných výrazných rychlých ataků, ale i přesto je velmi, velmi, velmi tvrdé a hutné, právě díky buldozerujícím tempům a skvělému vokálu Anstada. Je to velice působivé! Ale něčemu nerozumím. Proč Q.C.? A taky proč video skladba ?Maggot Man?, není v normální zvukové stopě? Skladba ?Maggot Man? je starší oproti ?Human Monstrosity? a nebo je směr do budoucnosti?

V Q.C. jenom tak blbneme. Když to vyslovíš norsky, zní to jako ?kuse?, což je jenom jiný výraz pro kundu. Jedna velká sranda. Videoklip je song z prvního dema, který jsme taky nahráli ze srandy. Jeden náš kámoš pracuje ve státní televizi, proto přišel s touto myšlenkou. Není mnoho demáčů s videoklipem, ať se ti to líbí nebo ne, je to něco jiného...

Budoucnost?  jaká bude pro MAELSTRÖM, jaké máte plány? Co koncerty? Hrajete vlastně živě? Co jinak děláte, když zrovna nehrajete v MAELSTRÖM a nebo v jiných kapelách? Sejdete se jako přátelé v nějaké hospůdce?? Jak se baví norská mládež, máte něco pikantního, co jiné evropské země nemají?

Právě teď zkoušíme novou věc a chystáme se do studia v dubnu s pěti novými písněmi a možná cover verzí. Taky přemýšlíme o živém hraní, ale nevím kdy. Chce s námi hrát spousta kapel, uvidíme. Včera jsem odehrál koncert s místní deathovkou THE EMBRACED a před pár týdny jsme předskakovali BORKNAGAR a RAM-ZET, ale to jen jako session basák (protože jejich basák odešel a nahradil mě v ATROX). Kromě toho dokončujeme demo s ALFRED MÖFF, kapelou, ve které jsem před léty hrál, 6 písní tvrdého rocku. Mám taky v hlavě pár dalších kapel, o kterých jsem s ostatními diskutoval, tak uvidíme... Scéna v Trondheimu je tak malá, že se téměř všechny kapely spolu stýkají. Někdy se zdá, že každý hraje s každým. Myslím, že děláme to co všichni ostatní - pracujeme a chlastáme.

MAELSTRÖM tedy provozuje starou školu death metalu? Když se ohlédneš o 10 - 15 let zpátky, kdy byl právě váš styl v kurzu? Které kapely myslíš, že určovaly směr, které byly vlajkonoši death metalu? Ve Švédsku se s takovými kapelami roztrhl pytel, ale co v Norsku, měli jste tam něco? Když se podíváš na dobu současnou, co si myslíš o kapelách, které ta dlouhá léta přežily a setrvaly v death metalu, ba dokonce jej rozvíjely. A jak to bude za 15 let s MAELSTRÖM?

Měli jsme v Norsku spoustu undergroundových kapel, které hrály extrémní hudbu, ale nikdo nic nevydal. Kapely jako CADAVER, SUFFOCATION (nynější ATROX), MINAS TIRITH, DARKTHRONE a další, na které jsem zapomněl, hrály death metal, ale buď změnily svůj styl nebo toho nechaly. Mám rád kapely, které jsou věrné svému stylu, chci říct, podívej se na kapely jako PARADISE LOST nebo ANATHEMA, teď je to naprostá sračka. Radši si poslechnu BOLT THROWER než někoho, kdo zradí své fanoušky. Před deseti lety bylo skvělé být fanouškem death metalu. DEICIDE, MORBID ANGEL, NOCTURNUS, ATHEIST, DEATH, CYNIC a PESTILENCE byli všichni super. A samozřejmě ROOT a MASTER?S HAMMER, ha ha. Ale nikdy jsem neměl rád švédský death metal, s vyjímkou ?Clandestine? od ENTOMBED. Myslím, že postrádali ten temný feeling, zní to moc vesele, jako IRON MAIDEN se špatným vokálem. MAELSTRÖM za 15 let? Matná vzpomínka v zákoutí mé holé hlavy, myslím... Je těžké si představit sám sebe ve věku 42 let, ale pokud do té doby nezemřu, budu hrát nějakou hudbu, pokud možno metal...

A jsme tady u samého závěru našeho rozhovoru? Pokud chceš doplň mě čímkoli, o čem si myslíš, že bylo zapomenuto a pomohlo by to MAELSTRÖM!?

Díky za podporu, není co dodat, jen - NA ZDRAVÍ... Stay underground.

MAELSTRÖM, Tom Wahl, Frostav. 12b, 7043 Trondheim, NORWAY, wahltom@hotmail.com


Zveřejněno: 28. 03. 2002
Přečteno:
3314 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář