Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Alan Rohan, redaktor fungující v různých médiích, často označovaný za exota, mluví otevřeně o své tvorbě a zejména o internetových rádiích.

Jméno (nebo lépe řečeno přezdívku) Alan Rohan bude asi znát každý brouzdal po tuzemském internetu zaměřeném na tvrdou muziku. Řadu let se Alan objevuje v různých rolích v různých médiích, články chrlí s neuvěřitelnou kadencí, na druhou stranu je často terčem posměváčků, kteří upozorňují na nevalnou kvalitu jeho tvorby, kterou sledují se škodolibým úsměškem a jeho recenze si čtou z recese. Ale kdo vlastně Alan Rohan je? Jak dlouho se pohybuje v oblasti tvrdé hudby? Jak on sám nahlíží na své výtvory? Jak fungují internetová rádia, v nichž se momentálně „našel“? Nejen na tyhle otázky přináší odpovědi následující rozhovor...

Ahoj, na úvod by se slušelo, aby ses trochu představil... Tak jestli můžeš krátký hudebně zaměřený životopis – kolik je Ti let, kdy a jak jsi se dostal k tvrdé muzice, na jakých kapelách jsi začínal, máš nějakou svou srdcovku, co Tě oslovuje ze současné scény?


Je mi 43 let. K tvrdé muzice... hm, no to je otázka. Nevím, myslím, že tvrdou muziku neposlouchám. Něco málo měl táta s matkou – Kiss, Deep Purple, Elvise, pop, disco a jiné žánry. Takže v nějakých těch 10 letech se mi líbily spíš ty rockovější žánry. A pokud bych to více upřesnil tak rock´n´roll a rockabilly. No a u toho jsem zůstal i dodnes. Ale mam rád cokoliv, nevyhraňuji se, prostě co se mi líbí, to poslouchám. Pravda, některé hudební škatulky mám raději – oi, punk, hardcore, ska, psychobilly, rockabilly, no a mezi tím i některé metalové kapely. Srdcovka, tak mám, jasně, asi jako všichni mají svou best of kapelu - Cock Sparrer, Agnostic Front, Hillbilly Moon Explosion, tahle trojice hraje prim. Jinak opravdu spoustu dalších. Podle nálady. Ze současné scény to jsou příkladně Booze & Glory z Anglie nebo z Čech Twisted Rod.

Kdy jsi se začal věnovat hudební publicistice? Co Tě k tomu vedlo?


Co mě k tomu vedlo? No když někdo přišel a řekl prosím tě, nenapsal bys něco o tomhle nebo tomhle, nikdo mi to nechce udělat, tak jsem prostě něco napsal. A publicistice se více méně nevěnuji, sem tam něco napíšu a pak to pošlu dál. Nebo někdo něco napíše, pošle to mně, jestli bych to nemohl někam dál přeposlat, tak to udělám. Takže tohle mě k tomu vedlo.

Počkej, říkáš, že publicistice se nevěnuješ, ale když se podívám na seznam článků na Rockmagu, kam jsi léta dopisoval, tak jich jsou stovky... (705 recenzí, 77 rozhovorů, 3 profily, 12 reportáží) http://rockmag.cz/redakce/alan-rohan/. Podle tohohle soupisu jsi tam psal skoro sedm let... Máš tam na 700 recenzí... To neříkej, že si to nepamatuješ a publicistice se nevěnuješ...

Publicistice jako takové se nevěnuji. Pro Rockmag 7 let, ty jo, to bylo docela dost dlouho. Z psaní mám nejraději rozhovory.

Neutíkej mi od psaní... (úsměv) Když někdo napíše 700 recenzí, tak nemůže tvrdit, že by se nevěnoval publicistice... A přidám jeden trochu otravný dotaz – Tvoje články jsou psané hodně kostrbatou češtinou, je v nich spousta chyb – to neřešíš, nebo jak? Přijde mi to, jako kdybys napsal na „první dobrou“ co Tě zrovna napadne a honem s tím na net a šup na další „recenzi“... Stylistiku neřešíš, pravopis neřešíš – má taková recenze vůbec smysl? Pro řadu lidí v hudebních kruzích jsi exot, který je k smíchu a jehož články si lidi čtou z recese...


700 recenzí, hm, to už jsem ti psal, takže to akorát zopakuji. Pokud mi některé věci lidi poslali a chtěli, aby to vyšlo, tak jsem jim to nechal upnout. Posléze jsem jim doporučil, ať si udělají vlastní profil a dávají to k sobě, co se týče Rockmagu. Což tři udělali, ale jestli píšou dál, nevím. Ostatní se na to vykašlali úplně a už nepíšou. Nebo si myslím, že už nepíšou. Pokud to lidi čtou z recese, tak je to na nich. A když exot, tak holt exot.

Takže se dá říci, že z těch 700 recenzí jsi ty sám nepsal nic, jen jsi je pod svým jménem zveřejňoval?

Nene, některé jsem psal. Nevím přesně, asi tak ¼.

Svého času jsi mám pocit provozoval i vlastní web, alanrohan.net, ale ten ze světa internetu zmizel. Proč jsi svůj projekt stopnul?

Tenhle web byl spíše zkušební. A hledal jsem hlavně sponzory pro rádio. Což je hodně obtížné. Když jsem pak začal spolupracovat s rádiem Anakonda (dnes už neexistuje – nejsou finance), tak jsem to stopnul. Takže asi takhle

Psal jsi někdy do nějakého tištěného média?

Psal, do třech. Ani jedno už dneska neexistuje. To bylo v letech 1992 – 1998. A pak do jedněch novin, to s muzikou tolik společného nemělo, akorát z důvodu časového presu jsem přestal. Mám docela dost časově náročnou práci, takže spoustu aktivit jsem přerušil a smrsknul na minimum.

Další věc je absolutní nekritičnost, prakticky všechno pochválíš... Chceš tím kapelám pomáhat, aby měly ze své tvorby dobrý pocit, nebo se Ti prostě líbí všechno, co se Ti dostane do ruky?


Ono ve všem je kus něčeho dobrého. Hlavně, že chtějí hrát. Prostě něco dělat, cokoliv, takže je od toho odrazovat asi není dobrý.

Jaké byly reakce kapel na Tvé články? Já mít kapelu a přečíst si Tvoje slova, tak budu docela zklamaný, protože v podstatě opíšeš kus tiskové zprávy a k tomu přidáš dvě tři věty..


Reakce byly různé... A ano, dám popisek a dvě tři věty. Skladby od kapel jsou teď hlavně přidány do playrotace rádia. Popis alba, nebo skupiny je informační – propagace. Přijde mi málo jen kapelu zařadit do vysílání. Takže asi takhle. Recenze už nepíšu a ani psát nebudu.

Proč jsi na Rockmagu skončil?

Skončil jsem u vícero zinů, hned jak přišla nabídka rádia a moderování. To byl tak nějak můj záměr, cíl. Ale jen jako koníček, ono se tím živit nějak moc nedá, spousty lidí, co jsou v rádiích, tuto práci berou jako vedlejšák a protože to mají rádi. To by museli být ve vysílání každý den 8 hodin, aby se nějak uživili. Což nejsou, mají své programy a pořady a pak finýto.

Můžeš uvést všechny štace, které jsi prošel? Myslím webziny a obdobné servery.

Všechny štace těžko vypíšu, protože si je už nepamatuju. Spíše se věnuju rozhovorům do rádia Havlíčkův Brod (radiobrod.cz), nejen s kapelami. To je to, co mě baví. Přímé mluvené slovo. Možnost mám pozvat si kohokoliv a mluvit o čemkoliv, bez cenzury v rámci zákona. Jednou až dvakrát do měsíce se pohybuju v regionální TV. A to mi stačí.

Rebel Radio Brod není jen o zvukovém vysílání, ale přináší i recenze a rozhovory. Nejsou u nich uvedeni autoři – proč? Předpokládám, že v některých článcích máš prsty právě Ty...

Jo jo, Rebel Rádio Brod není jen o vysílání hudby, i když ta samozřejmě převládá. A je docela pestrá, nehraje se jen jeden žánr, což je z mého hlediska dobře. Je tam metal, rock, punk, hardcore a další. A hlavně kapely, které se nehrají plošně, spíše ty méně známé a hlavně dost kapel z Čech a Slovenska + moderované pořady. To k vysílání.
Pak jsou tam informace o koncertech, bleskovky, rychlovky, rozhovory a tak nějak co bývá v zinech. Prostě s rádiem jede souběžně zine. Některé články jsou moje, tiskové zprávy, rozhovory, reporty a další, no a jiné jsou od lidí, co mi přepošlou své postřehy. Mám možnost upnout jejich psaní na stránky, takže tam dávám vesměs vše, pokud se to hodí do zinu. A proč u toho nejsou jména. Čoveče, ani jsem se lidí neptal, jestli je tam chtějí mít, nebo ne. Kdo se pod článek podepíše, tak to je se jménem, a kdo ne, tak to beru jako anonymní.

To je s odpuštěním docela faux pas – článek bez podpisu... To se běžně nevidí – Tobě to přijde normální? A zveřejníš všechno, co Ti někdo pošle, na kvalitě článku Ti nezáleží? Nebo někdy něco odmítneš?

Odmítám hlavně pokud článek je zavádějící, hanlivý. Nebo jde o reklamní tah velké firmy.

Pojďme na ta rádia. Jestli se nepletu, jsi aktivní ve zmíněném Rebel Rádiu Brod a pak taky v Rádiu Gothic. Jde o rádia internetová, můžeš vysvětlit, jak takové rádio funguje? Každý má asi představu, jak funguje rádio normální, to je třeba vidět v nějakých filmech, prostě studio, moderátoři, zvuková technika, počítače... Internetové rádio vypadá podobně?

Vůbec ne. Internetová rádia jsou záležitostí domácích koutů, kde máš nějaký prostor, sebemenší, a můžeš tam mít PC. Výhodou internetového rádia je, že člověk, který je v teamu, může být  kdekoliv. Rádio je na serveru, z kterého to vše běží. Takže ty si doma vše připravíš dopředu, pak to pošleš na server a z něj pak zařadíš do playlistu, aby pořad běžel v dané hodině, ve které je avizován. Pro lepší pochopení je dobré si otevřít stránky AB radio, tam to je obrázkově ukázáno, jak celé internetové rádio funguje.

Ale někdo tomu musí dávat řád, nelze přece, aby si každý člen redakce někam něco uložil. To by pak mohly běžet tři pořady najednou. (úsměv) Takže asi nějaký šéf rozhoduje, co kdy poběží...

Jasně. Vše se připravuje dopředu. Pokud se budeme bavit o Gothic Rádiu, tak dotyčný dá návrh, a šéf (majitel) se rozhodne, kdy se co nasadí. Vždy jsou prázdné dny, kdy nejsou pořady, takže v tomhle problém není, a stejně to má drtivá většina internetových rádií.

Komponované pořady ale nejsou na rádiu pořád, kdo potom zaplňuje „hluchá“ místa, ve kterých běží jen hudba? A kdo vybírá, co se zrovna pustí? Na jak dlouho dopředu je třeba na Rádiu Gothic připravený program? A co když někdo nedodá slíbené materiály? Předpokládám, že pak prostě běží jen muzika...

Moderované pořady jsou vždy, to nejde, aby nebyly, a když zrovna není žádný připravený, tak se sáhne do archívu a pustí se nejúspěšnější pořad. Když delší dobu někdo nedodá to, co původně sliboval, tak se prostě program vypustí a zruší. Ono jak jsem ti psal, drtivá většina internetových rádií je spíš koníčkem bez výdělku, takže lidi se nadchnou a po nějakém čase to prostě přestanou dělat. Moc lidí u toho nezůstává na stálo.
Hudbu v tomto případě, v internetových rádiích, dělá robot, který vybírá skladby náhodně, ale tak, aby proběhly všechny, které jsou na serveru. Máš balík skladeb, například 20 000, a ty běží dokola, ale ne formou „dokola“. Robot-program je všechny vezme, zamíchá a udělá z nich týdenní pořad. Po týdnu je opět vezme a přidá do playpořadníku a opět zamíchá. To je jedna varianta. Druhá možnost je, že skladby, které máš k dispozici, můžeš mít rozdělený třeba podle žánrů. Takže je ručně přetáhneš do playpořadníku a ručně přes program zamícháš, opět aby skladby nešly abecedně, ale náhodně, a takhle si můžeš udělat týden nebo den věnovaný třeba thrash metalu a nebo jinému stylu.
Tohle je tak trochu zjednodušeně řečeno, ale takhle to asi přibližně probíhá. Pak můžeš mít set, který není příkladně moderovaný, ale je zaměřený na určitý žánr, a nebo máš hodinku věnovanou albu některé kapely, tak to do playpořadníku přidáš ručně.

Je provoz internetového rádia nákladný? Jestli to není tajné, kolik třeba stojí měsíční provoz?

Tajné to není. Kolik provoz stojí, to je docela dost prekérka.
Náklady na pořízení techniky (počítač, nějaké mikrofony...), to jsou jednorázové investice (než ti třeba odejde mikrofon nebo něco, co musíš dokoupit...).
Jinak ne měsíční, ale roční provoz formou poplatků je cca mezi 25 000 – 500 000. Je to dost velký rozdíl, že. Prostě záleží na tom, co chceš všechno dělat a kolik platit lidem, co se kolem točí. Z drtivé většiny internetová rádia dělají lidi zadara, nebo s minimální mzdou (třeba za mejdan na konci roku, pokud nějaká ta koruna zbyla; většinou nezbyde). Jestli nechce člověk, organizace, sdružení atd zbytečně vyhodit peníze, tak ta cena je asi nejideálněji zhruba/maximálně 40 000 za rok.

Jak jsou internetová rádia financována? U těch normálních je to jasné, veřejnoprávní z poplatků + nějaké reklamy, komerční vyloženě z reklamy...


Financování rádií na internetu? Záleží na tom. Asi takhle, pokud máš možnost nějakého generálního sponzora, třeba firmu Nike (pouze jako příklad), tak ti je schopen celé vysílání, provoz, náklady a poplatky zaplatit on, za reklamu jak na stránkách rádia, tak reklamu ve vysílání. A ještě lépe, pokud máš někde vlivného strejdu. Ono totiž s tou reklamou od firem to je v Česku docela na levačku. Peníze za reklamu ti dají maximálně, pokud jsi velké a známé rádio. Nojo, ale v takovém rádiu tvoje reklama spíše zanikne, protože tam jsou další reklamy a je mnohonásobně dražší, nežli reklama na internetovém rádiu. Internetová rádia jsou v Česku docela dost podceňovaná. Přitom co tak nějak vím přes ohlasy posluchačů, tak spíš v práci (nebo i doma) dnes zapnou internetové rádio. Pravda, věková hranice je do 30 let, protože internetová rádia se spíše zaměřují (a to si myslím, že je dobře) buď na jeden daný hudební směr, nebo se pokouší zařazovat do playlistu kapely, které na plošných rádiích neslyšíš. A to oslovuje mnohem víc lidí, než pokud posloucháš plošné rádio – co se týče reklamy. No psal bych asi zbytečně moc, prostě takhle, jinak bych popsal dvě stránky. (úsměv)

Jak je to s těmi songy, co má rádio v portfóliu? Předpokládám, že se za ně někomu musí zaplatit? Je to Ochrannému svazu autorskému (OSA)? Nebo existuje i jiný zdroj? Ty náklady, jak jsi psal výše, se týkají právě nákupu autorských práv?

Ano, finance se týkají hlavně poplatků. A záleží na tom, jakou formu si vybereš, jestli přímé placení, nebo přes zprostředkovatele. Stream je mnohonásobně levnější.

Jaká je sledovanost internetových rádií? Teď se třeba dívám na Rádio Gothic a to aktuálně (neděle večer) poslouchá 40 lidí, což mi přijde strašně málo... Má pro tak málo lidí smysl připravovat pořady? Roste třeba sledovanost v okamžiku, kdy běží nějaký ten komponovaný pořad?

Poslechovost je běžně kolem 200 lidí, disco má asi sledovanost větší. (úsměv) To je na internetové rádio v Česku docela dost. Smysl pořady připravovat má, pokud rádia jen hrají muziku a víc nic, tak sledovanost je hodně chabá, protože písničky můžeš poslouchat kdekoliv. Takže moderované pořady více táhnou a posluchač zůstává. A samozřejmě, pokud běží moderovaný pořad, tak lidí poslouchá více.

Všiml jsem si, že na stránkách Rádia Gothic běží jakási sbírka, posluchači můžou na chod rádia přispět. Jak často někdo nějaké peníze pošle?

Kdo co pošle, je na postranní liště stránek rádia. Je to nedostačující, ale lidem díky. Protože nemusí posílat nic. Pokud mají možnost a chuť, tak opravdu díky.

Na závěr bys mohl pozvat čtenáře k poslechu svých pořadů, takže kdy a kde se budeš letos pohybovat, co máš v plánu? Děláš si plány na delší dobu dopředu, nebo řešíš třeba ony rozhovory do rádií operativně, jak se co namane?

Jak se co namane zrovna ne. Pořady připravuju dopředu, asi jako všichni z internetových rádií. Pohybovat - tak jako vždy nějaký ten koncert, festival. A pokud se jedná o rádia, tak ve zmíněných dvou. No a pozvat samozřejmě na pořady, rozhovory s kapelama, které jsou proloženy ukázkami z tvorby kapely, když jde o rozhovor s pořadatelem festivalu, pak se hrají skladby od kapel, které na festivalu vystupují.
Na Gothic Rádiu je pořad ve čtvrtek v 17 hodin (http://www.radiogothic.net/schedule.php), na Rebel Rádiu Brod v pondělí od 18:00, pořady se pak i reprízují a samozřejmě je lze poslechnout v archivu (http://radiobrod.cz/archiv).

http://bandzone.cz/fan/alanrohan#_=_

http://radiobrod.cz/
http://www.radiogothic.net/

Zveřejněno: 15. 02. 2015
Přečteno:
4015 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 02. 2015 17:14 napsal/a Havran
Je to sranda
Docela vtipné :) Dá se fungovat mimo OSA i legálně, akorát to stojí mnohem víc práce, já založil před necelým čtvrt rokem ravenradio.cz a už mám dávno přes 30GB hudebních novinek, které můžu legálně pouštět do éteru. Měsíční náklady (bez jednorázových investic) jsou asi 99% nižší a nevyhazuji peníze \"do vzduchu\". Holt není DIY jako DIY :)
15. 02. 2015 12:14 napsal/a Mirek
Komedie
Taky jsem přemýšlel, že bych udělal rozhovor s největším neumětelem české hudebně-publicistické scény, ale pak mi ten nápad přišel až moc přitažený za vlasy :) Každopádně díky, fakt jsem se pobavil. Jeho odpovědi jsou stejné jako jeho články - prasácká čeština na hranici negramotnosti, protiřečící si odpovědi, pomatené myšlenkové konstrukce a celé to spíš působí jako blbej vtip než jako článek :) Prostě typickej Alan :) Ale sem jeho fanoušek, tenhle člověk je hotovej démon český hudební publicistiky a z recese ho rovněž pravidelně čtu. Pokaždé se královsky pobavím nad tím, co všechno je tenhle šílenec schopen napsat :) a to předpokládám, že jste v redakci jeho odpovědi ještě upravovali do srozumitelnější češtiny a opravily ty nejbrutálnější hrubky... :) Nesoudnost si říká Alan Rohan :)