Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Na otázky odpovídají a plzeňskou kapelu představují Opat, Sinneral a Tom.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Opat: Vezmu to od konce otázky. Impulsem pro vznik MALLEPHYR bylo, že jsme s bubeníkem Tomem chtěli hrát něco jiného, než tehdejší GATE OF ILLUSIONS, ve kterých právě on zaskakoval po odchodu Jakuba. Měli jsme jasnou představu, co chceme v budoucnu dělat a že to s GATE… nemá v podstatě nic společného stylově ani koncepčně, proto jsme se rozhodli začít jakoby od nuly. Bylo to v zimě 2013. Kytarista Adam do toho šel s námi, v létě zkompletoval sestavu basák Sinneral.
MALLEPHYR je složeninou slov „melafyr“ (chladná vyvřelá hornina, v kterou na povrchu Země či blízko u něj ztuhla tekutá láva) a latinského „malleus“ (kladivo).

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Opat: Bubeník Tom hrál v kapelách THIS NIGHT DRAWS THE END či BED SORES, Sinnerala znáte z PANYCHIDY a AVENGER. Adam hrál v GATE… a v současnosti dává dohromady ještě nějaký projekt, já hraju přes čtyři roky ve STÍNY PLAMENŮ, případně naživo s WAR FOR WAR. Věkově se pohybujeme v rozmezí 18–32 let.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Opat: S Karlem Švejnohou alias Sheafraidhem se známe dlouho, někteří z nás s ním i hrají. Na nahrávání jsme se domluvili už před nějakou dobou, když mluvil o tom, že dává dohromady studio. S výsledkem jsme i s odstupem několika týdnů spokojeni. Jasně, jsou tam třeba drobné nuance, které na debutu pak uděláme trošku jinak, ale komplexně vzato u nás panuje naprostá spokojenost.
„Demo 2014“ vyšlo pouze v digitální podobě, každý zájemce si jej může zadarmo stáhnout na některém z odkazů na konci rozhovoru.
V druhé polovině tohoto roku se chystáme znovu v KSV Studios nahrát plnohodnotnou desku.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?


Opat: Texty si píšu sám, souvisí to právě s těmi tématy. Často jde o poměrně osobní záležitosti, založené na mé pochroumané psychice (smích). Právě proto, že jsou to dost osobní výpovědi, jsem měl i nějakou dobu trochu problém s tím, že by měly být někde zveřejněny, ale už jsem to nějak překousl. (úsměv) V některých skladbách používám slova zhrubělá a hanlivá a urážím monoteistická náboženství, to asi nepřekvapí.
Proč anglicky? Mnohem víc mi to do naší hudby sedí a česky by to znělo blbě vzhledem k písmenu „ř“, které nenávidím a nejsem schopen normálně vyslovit.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Opat: Logo vytvořil českým metalovým fanouškům jistě známý Vojtěch Doubek alias Moonroot. Obal dema, který během pár minut udělal Sinneral, je pouze provizorní pro bandcamp, nejde o oficiální verzi, takovou totiž demo nemá. Web zatím nemáme, to třeba přijde až s dlouhohrající deskou, zatím je to asi trošku zbytečné, jsme aktivní na různých profilech. Vizuální stránka je pro mě důležitá, a to nejen na obalu, ale i na pódiu. Nehrajeme ve warpaintech, ani nemáme nějaké plachty a různé libůstky, ale co se týče oblečení, jsme vždy sladěni.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Opat: Já jsem ovlivněn zejména black a death metalem. BEHEMOTH, HATE, IMMORTAL, SATYRICON, MARDUK, ale i třeba ne až tak profláklé kapely jako NIGHTBRINGER, SECRETS OF THE MOON nebo AOSOTH. Určitě je to i v naší hudbě slyšet, to nemůžu popřít.

Tom: Poslouchám toho hrozně moc napříč všemi možnými žánry a mám asi tak tisíc osobních bohů a hudebních vzorů, ale při psaní bicích do MALLEPHYR se poslední dobou nejvíc inspiruji kapelami jako PLEBEIAN GRANDSTAND, FEASTEM, WAR FROM A HARLOTS MOUTH nebo třeba THE NUMBER 12 LOOKS LIKE YOU. Vždycky se snažím najít nějaký kompromis mezi tím, co by se mi v dané skladbě líbilo, a tím, co jsem schopen zahrát.

Sinneral: Vypíchnu jen baskytarové vzory, abych nezdržoval (smích). Pro mě je to jednoznačně Lemmy Kilmister (MOTÖRHEAD) a Crowbel (KHOLD, TULUS). Tihle dva jsou mi vyloženě inspirací při psaní a hraní basových partů v MALLEPHYR. Musí to být zlo a temnota, ale zároveň taky trochu rock’n’roll (zlý smích).

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Opat: Neposílali. Ale osobně bych byl rád, pokud by se nám pro plnohodnotný debut podařilo najít label, takže to možná ještě v budoucnu napravíme.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Opat: V tuhle chvíli sedm, aktivně koncertujeme teprve od září 2014. Těžko se hodnotí, jelikož zatím všechny se v rámci možností povedly, ohlas byl více než slušný a tím pro nás překvapivý (úsměv). Zatím asi nejvíce vzpomínám na ten úplně první v Plzni, kdy jsme vstupovali do neznáma, neměli jsme jakékoliv potuchy, jak nás lidé přijmou, zda se jim to bude líbit… a reakce byly fantastické. Musím přiznat, že jsem byl dojat.

Tom: Každý koncert je zážitek a asi nejde vybrat jednu nejlepší akci. Občas se třeba stane, že kluci odehrají skvěle, organizace koncertu i reakce lidí jsou super, ale přesto jsem trochu hořký, jelikož nejsem úplně spokojený s tím, co jsem na pódiu předvedl (úsměv).

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Opat: To je takový můj sen a ve skrytu duše věřím, že si v zahraničí někdy zahrajeme. Dokonce se k nám dostalo i několik málo reakcí na demo z Německa a Polska, což mě potěšilo.

Tom: Zahrát si v zahraničí je sen, ale věřím, že se nám to s klukama povede.

Plány do budoucna...

Opat: Pokračovat přesně v tom, co teď děláme. Zatím se vše vyvíjí až podezřele dobře, tak doufám, že to tak bude i nadále. V první polovině letošního roku máme už naplánovaných několik koncertů (Litoměřice, Olomouc, Brno, Plzeň, Praha, Nýrsko) a jak jsem už zmiňoval, chystáme se nahrát desku. Průběžně vznikají další a další skladby, materiál už je v podstatě připravený. Žádné megacíle si osobně nedávám, všechno má svůj přirozený průběh.

http://mallephyr.bandcamp.com/releases

http://bandzone.cz/mallephyr
https://cs-cz.facebook.com/mallephyr


Zveřejněno: 23. 01. 2015
Přečteno:
3488 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář