Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

GRIDE / SIDETRACKED 10\" split LP 2014, Insane Society

Kruh se uzavřel a poslední várka „grajdích“ songů je na světě. Materiál nahraný jedním vrhem v roce 2013 a rozkouskovaný na několik dílů je už snad kompletně zveřejněn a tenhle sympaticky vypadající desetipalec je tak finálním dílem, uzavírajícím jednu kapitolu. Po sedmipalci s ABORTION, flexi s Brňáky ZEMĚŽLUČ a šestiplaci s americkými TURBOKRIEG se GRIDE dočkali svého prvního vinylu o rozměru deseti palců. Jedná se o split, kde druhou stranu okupují extrémní Američané SIDETRACKED.

O tom, jakým způsobem vzniklo rozdělení skladeb na jednotlivé desky, se můžete dočíst v rozhovoru s Inym. Jsou tam popsány všechny důvody, proč tomu tak bylo. Nezbývá než dodat, že na novince je sedm songů, které samozřejmě zapadají do koloritu randálu, jaký GRIDE v posledních letech tvoří. Opět se jedná o rychlé, neustále se měnící skladby, které nepřipraveným připomínají chaos a postrádají logiku. Ve své podstatě se ale jedná o mistrně vyšperkované kompozice, kde při hlubším zkoumání dojde člověk k názoru, že GRIDE kolikrát až plýtvají skvělými nápady. V rámci rychlosti a kratší stopáže skladeb se objevuje řada interesantních momentů, které by šly rozvíjet dál. Tohle však neplatí pro GRIDE, ti dají člověku čuchnout a už nabízejí další. Nápady pořád mají, tak si není na co stěžovat, pramen, zdá se, nevysychá.

Všechny skladby fungují dobře, ale jedna z prvních, která uvízne v paměti rychleji, je určitě „První minuta zbytku tvého života“. Pomalejší, skoro až emo pasáž (úsměv) v ní je náramně chytlavá a hlavně si skladbu vybavuju z koncertů. Baví mě i text pojednávající o tom, že si nemůže být nikdo ničím jistý, a člověku se může svět obrátit vzhůru nohama během minuty. Psal jsem, že GRIDE servírují sedm věcí, ale přesto jejich strana obsahuje songů osm. Tím posledním je věc pojmenovaná „Masáž“, což je sice pravda, ale ne tak úplná. MASÁŽ se totiž jmenuje kapela, kterou tvoří 2/5 GRIDE, a to bubeník Čert a basák Michal, společně s kytaristou Ivanem Borešem. „Masáž“ mi hodně připomíná indiánskou skladbu „Kiowas“ od SEPULTURY a nemám tím na mysli pouze samotné použití akustické kytary, hlavní kytarový motiv je jí hodně podobný.

O nějakých SIDETRACKED jsem do vydání téhle desky neměl tušení. Po prvních tónech mi je jasné proč. S podobnou hudbou si totiž netykám, a i když mám rád pořádné divočiny, styl, jakým tvoří SIDETRACKED, mě nechává lhostejným. Jsou kapely, které hrají krátce a rychle, ale něco, co mě dokáže oslovit z nich leze, tady to necítím. Je to sice raw až za roh, ale to je tak všechno. To, že strana SIDETRACKED obsahuje 15 skladeb na čtyřminutovém časovém úseku, je možná dobrá zpráva pro lovce kuriozit, ale já tomu nerozumím a proto se pro mě stává tahle strana přítěží a zbytečností. Zaujala mě na nich ale informace, že kapelu tvoří tři lidi, ačkoli desku nahráli jen dva z nich a hlavní principál tohohle uskupení se jmenuje Jay Tichy. Odkud máš předky, chlape? (úsměv)

K technické části desky se sluší ještě připomenout, že strana amerických fofrníků je nahraná na rychlost 45 otáček, zatímco strana GRIDE si to uhání na běžných 33, což líní majitelé (já) manuálně přendavacího řemínku moc neocení.

Pochvalu určitě zaslouží zpracování obalu, za kterým stojí ruční DIY zpracování. Deska jde zakoupit v pěti různých barevných variantách a nejen tím se vymyká běžně zaběhlým standardům. Rozkládací vnitřní list i obal je z tvrdého kartónu, který byl ručně ohnut a potištěn. Booklet obsahuje nezbytné info o nahrávání, fotografie a texty obou kapel.

Bez bodového hodnocení.
 
  • GRIDE
  1. Neutrální zóna
  2. Provokace čisté plochy
  3. Dilema mouchy
  4. Thermidor roku x
  5. První minuta zbytku tvýho života
  6. Oprava principu
  7. Déja vu
  8. Bonus track - Masáž

Čas: cca 10 miut

  • SIDETRACKED
  1. Take it out
  2. All you
  3. No rest
  4. Wasted Potential
  5. Admit defeat
  6. Caustic
  7. Standby
  8. A daily reminder
  9. Sanity corroded
  10. The spiral stairs descending
  11. Go for the throat
  12. Wayside
  13. Misery loves company
  14. It begins
  15. Out the door

Čas: cca 4 minuty

http://bandzone.cz/gride

http://sidetracked.bandcamp.com/album/gride-split

ROZHOVOR


Zveřejněno: 18. 02. 2015
Přečteno:
3471 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 02. 2015 08:38 napsal/a Johan
-> Peťan
Přesně tak, 4 malý desky za dva roky jsou možná fajn, ale radši bych měl všechno pohromadě... Tenhle desetiválec je ale nejlepší, byť to beru jako jednostrannej vinyl, protože strana SIDETRACKED se nedá poslouchat.
18. 02. 2015 08:38 napsal/a Coornelus
Velká deska
Přesně tak, příště jenom velkou a samostatnou desku, ať má klidně dvacet minut, ale je tam jenom Gride.
18. 02. 2015 07:51 napsal/a Peťan
Gride
Prachatičtí nikdy nezklamou, už se těším, až přijdou s velkou deskou :-)