Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

GRIDE/TÜRBOKRIEG – Opioid Oscillation Overthruster Oratorio EP 2013, Torture Garden Pictures Company

Z GRIDE se stávají experti na podivnosti. Po nedávno vydaném flexi splitku se ZEMĚŽLUČÍ, které vyšlo jako příloha zinu Hlasatel č. 2, jim vyšlo i jedno netradičně malé splitko. To nahráli se svými americkými kunpány TÜRBOKRIEG. Společná nahrávka vznikla primárně za účelem podpory společného tour, které spolu obě kapely absolvovaly v loňském roce po USA. Doporučuju si přečíst poutavý report z tohohle výletu v podání Inyho, který vyšel v poslední Hluboké Orbě. Dvě extrémní bandy spojily své síly, aby každá okupovala jednu stranu speciálního vinylku o velikosti, tady by se spíš hodilo napsat o maličkosti, šesti palců, navíc vyvedeného v červené polotransparentní barvě.

Po technické stránce se jedná, alespoň pro mě, o raritku. Speciálně při pouštění strany GRIDE je potřeba znát svůj gramofon a přesné spouštění jehly na desku. Trefit se na doslova pididrážku před první věcí hraničí s profesionálním výkonem chirurga na sále. Místa nazbyt nezbývá. O co působí zajímavě samotný vinylek, o to slaběji dopadlo provedení splitka. Nelíbí se mi barva použité fotky na kapse, ani žlutá loga obou kapel. Hlavní motiv představuje, pravděpodobně, povrch Marsu. Skromným, až laciným dojmem působí vnitřňák, což je obyčejný přeložený papír, navíc bohužel slabě nakopírovaný, alespoň to platí pro mou verzi. Působí to, jakoby v tiskárně kopírujícímu docházel toner. Každopádně údaje jsou k přečtení a tak na straně GRIDE nechybí texty, jak v češtině tak i v angličtině, a info o nahrávání. Naopak TÜRBOKRIEG si s texty hlavu nelámali.

GRIDE vložili do banku tři věci. První je znovu nahraná starší skladba „Manipulace“. Netradičně se jedná o ultrarychlou věc (úsměv), ve které je těžko Inymu rozumět, ale ono to má svůj důvod, nafrázovat zpěv a vecpat do té rychlosti souvislou větu je nadlidský výkon. Stejně jako skoro vždy žasnu a je to pro mě fascinující, kolik se toho v tak krátkém časovém úseku děje. Třešničkou na dortu je pak excelentní krátké kytarové sólíčko. Druhý song je cover od německých Y. Skladba tak rychlá, že než se člověk rozkouká, je už konec. Popravdě mě ale příliš nezaujala. Jediná nová věc „Přízraky minulosti“ zapadá do koloritu posledních „grajdích“ nahrávek. Složitosti, prstolamy, zdánlivý bordel, ale moudří už dávno vědí, že GRIDE dokáží do minuty a půl narvat příběh o několika dějstvích, s nimiž korespondují Inyho texty. Ať už jde o ten v „Manipulaci“ o ovládání reklamou, který platil jak v době, kdy byla tahle věc prvně natočená, tak jako teď. Nebo o téměř depresivní slova o přízracích minulosti, s kterými jak tvrdí autor „vedeme marný boj“. Nahrávka vznikla pod taktovkou zvukového inženýra Jana Kapáka v jeho oceňovaném Hellsoundu, a deska má grády, zvukově povedené, což tak úplně o druhé straně neplatí.

Od  TÜRBOKRIEG jsem očekával trochu víc. Přece jen jsem měl za to, že kapela, se kterou se GRIDE spolčí, bude něčím zajímavá. Zatímco strana prachatických trvá něco přes tři minuty a nabízí tři kousky, Amíci to do nás nasypou ve stejném časovém úseku pěti ranami, ale oproti Jihočechům střílí spíš slepými náboji. Přirozeně se jedná o rychlo palbu stojící na základech HC/grindu, naroubovaného ve velkém thrash metalem, a chvílemi je z toho cítit odér ranného carcassovského death/grindu. Nejzajímavější momenty TÜRBOKRIEG nabízí, když se kytarista vytasí s kratičkým sólem. Což je po hříchu málo.

Tenhle netradiční split si pravděpodobně v budoucnu vybavím díky jeho formátu, než hudbě na něm obsažené. Strana GRIDE je pochopitelně v pořádku, ale já bych chtěl od nich víc, víc materiálu, jednu samostatnou desku, která by udělala tolik parády, jako poslední „Záškuby chaosu“. Loni a letos toho od GRIDE vyšlo a vyjde dost a mě jen mrzí, že to není pěkně pohromadě na jedné desce. Byl by to větší zážitek.

Seznam skladeb:

GRIDE
  1. Manipulace
  2. Cabriolet (cover Y)
  3. Přízraky minulosti

TÜRBOKRIEG

  1. Tommy Loves Dukes
  2. Bêlit
  3. Technopriests
  4. Torquemada
  5. Virginia Applegate

Čas: cca 3 min. + cca 3 min.

http://www.gride.wz.cz

https://www.facebook.com/notes/obscene-extreme-festival/turbokrieg/686683968041103


Zveřejněno: 03. 08. 2014
Přečteno:
3539 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář