Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

DYING BEHIND – How I Met Your Murderer CD 2014, vlastní náklad

Pražskou kapelu DYING BEHIND registruji posledních pár let čím dál víc (vznik 2009), ale světe div se, nějak jsme se míjeli. První setkání proběhlo až v červnu v Temelíně při End Of All Night festu, kde DYING BEHIND celou akci startovali. Na sklonku léta pak z jejich tábora vyletěla informace o vydání druhého CD, které pojmenovali „How I Met Your Murderer“. Nemám žádná srovnání s předchozími nahrávkami a tak si nalijme čistého thrash metalového vína a pojďme se na novinku podívat trochu blíž.

Obal CD je dost klišovitý a nelíbí se mi, ale na druhou stranu CD nepostrádá nic. Nechybí ani booklet s texty, které jsou kompletně v angličtině. Možná trochu škoda, že se další česká kapela hrne do angličtiny, ale vzhledem k jejich pojetí thrashe se asi jedná o správnou volbu. Po na můj vkus moc dlouhém intru to DYING BEHIND spustí naplno titulní skladbou „H.I.M.Y.M“. Jako první mě potěší opravdu kvalitní zvuk celé nahrávky. Všechny nástroje perfektně čitelné, vokál jakbysmet. Hutný a čistý zvuk má na svědomí vyhlášené studio Davos, tak ani nemůže jít o překvapení. DYING BEHIND neplují v osmdesátých letech, netíhnou ani k německé scéně ani ke slavné Bay Area. Jejich thrash je moderního ražení, kdy v základu je hudba postavena na kytarách a drtivých bicích, ale především vokál nahrávku posunuje místy i trochu do death metalu nebo groove. Přiznávám se, že tuto moderní odnož thrashe nevyhledávám a i v případě DYING BEHIND mi vokál celou nahrávku sráží. Jenže co se nelíbí mně, líbí se jiným (úsměv). DYING BEHIND se snaží do své tvorby kromě nekompromisních pasáží zanést i pomalé a temnější pasáže (např. ve skladbě „Stab Wound“  nebo „Wish You the Beast“). Jenže ne vše nese své ovoce a já se několikrát (vlastně dost často) přistihnu, jak se nudím. S každým dalším poslechem je to navíc horší. Zkrátka skladby jsou na můj vkus příliš dlouhé na to, kolika nápady pánové disponují. Ve výsledku mi pak oněch osm skladeb splývá dohromady. Kupříkladu taková „Pump Your Cock“ je asi nejnudnější věc na CD a přijde mi jako vesnický bigbít s obhroublým zpěvem. Stejně tak pokus o čistý zpěv v  „Assembly State“ a v „Tell me“ působí v mých sluchovodech jako absolutní katastrofa. A ani kvalitní produkce to nezachrání.

Druhé album „How I Met Your Murderer“ pražských DYING BEHIND je pro mě slabším průměrem. Možná by kapele prospělo svoji hudbu více zjednodušit, aby nepůsobila zabrzděně. S vokálem se asi nikdy nesrovnám. Můj názor je ten, že v tomto případě pokus o pestrost a barevnost alba je ke škodě. Po muzikantské stránce je vše velmi dobře zahráno a je vidět, že jsou pánové vyhraní. Co naplat, mě si touto fošnou nezískali.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. H.I.M.Y.M.
  3. Public Execution
  4. Wish Your the Be(a)st
  5. Pump You Cock
  6. City Paranoia
  7. Assembly state
  8. Stab Wound
  9. Tell Me

Čas: 40 min.

Sestava:

  • Libor - bicí
  • Peterson - kytara, vokály
  • Koko - kytara
  • Filas - baskytara

http://bandzone.cz/dyingbehind

Zveřejněno: 09. 01. 2015
Přečteno:
3381 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář