Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

11.10.2014, Praha - Nová Chmelnice

Letos trochu vydechující, ale zejména v loňském roce mimořádně aktivní firma MetalGate oslavuje šest let činnosti a při této milé příležitosti uspořádala další ročník své výroční sešlosti. Celý koncert byl tentokráte realizován ve výrazně kybermetalovém duchu, tedy na bázi mixování tvrdého metalu s elektronikou. Což se projevilo jako velmi dobrý a zajímavý nápad.

Role zahajovací kapely byla svěřena solidním ALL FRIENDS DEAD, kteří na jaře obsadili druhé místo v soutěži MetalGate Massacre. Jejich tvrdý, elektronikou protkaný a vcelku moderní rock se poslouchal dobře, nechyběl ani cover od DEPECHE MODE, trochu horší to však bylo s vizuálním vjemem. Zvláště při pohledu na zpěváka, který současně obsluhoval nějakou šikovnou mašinku, což moc dobře nepůsobilo, byť lze pochopit, že v rámci uskupení jde o nutnost. Lidí v klubu však zatím bylo málo a kromě jedné paní středního věku netančil skoro nikdo.

Menší nedostatky první kapely zcela zahladila ta následující, tedy GORGONEA PRIMA. Dvojice zlověstně maskovaných příšer rozjela silně atmosférický elektro black, jenž místy zaujal strhujícími rytmy a jindy se zvrhával v totální nářez, ale především potěšil dobře nadávkovanou směsí temnoty, progrese i melodiky, občas s přidanou hodnotou nějakých vokálních samplů. Kapela opět potvrdila svůj již dříve naznačený potenciál a také publikum se zjevně chytlo.        

Velmi podobně lze hodnotit také další elektrometalový mix v podání MINORITY SOUND. Znovu jedna z kapel majících potenciál hýbat tuzemským vývojem sice může pro někoho působit na první poslech trochu méně záživně, s postupujícím časem však disponuje čím dál pronikavější schopností vtáhnout posluchače do nepropustné zvukové stěny a svůj místy robotický rytmus proměnit v tanec mnohých přihlížejících. Na jejich příští album se lze rozhodně těšit.

Zkušenějším způsobem se prezentovali LIVEEVIL, představující nejen poslední českou kapelu, ale v rámci akce relativně odlehčenější položku. Přestože pánové možná nenaplňují někdejší očekávání, jejich rytmické hitovky, často jako stvořené k podupávání nohou, spolu vytvořily velmi přesvědčivý a zdařilý set, v jehož rámci samozřejmě nemohl chybět ani finální trhák „Sky & Nails“, v domácím tvrděrockovém prostředí považovatelný za jednu ze skladeb desetiletí.

Po dosavadní sérii výhradně českých kapel nastal čas pro zahraničního hosta, kvůli němuž je ovšem třeba učinit jednu nutnou osobní poznámku. Pokud totiž někdo přišel hlavně na koncert švýcarských SAMAEL a vše předtím bral pouze jako předkapely, pak já to vnímal úplně jinak. Dotyčnou kapelu znám pouze podle jména, neznám žádné jejich album ani skladbu, ba dokonce nevím, jestli jsem je už někdy předtím viděl živě. Pokud mi chce někdo položit idiotskou otázku, proč jsem tedy zavítal na tuto akci, odpovědět lze tak, že z mnoha jiných důvodů. Nicméně vyslechl jsem koncert souboru, který mě jinak vůbec nezajímá, a můžu pochválit velmi pestré a různorodé songy, které mě v danou chvíli zaujaly natolik, že jsem kapele nakonec věnoval více sluchu, než jsem původně předpokládal. Přičemž bylo zcela zjevné a víceméně logické, že publikum evidentně přišlo hlavně na ni, že dobře poznávalo mně zhola neznámé skladby a že patrně odcházelo spokojené.

Fotky: Oskar999

Celý fotoreport


Zveřejněno: 16. 10. 2014
Přečteno:
3328 x
Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář