Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

MORBO – Addiction to Musical Dissection CD 2014, Memento Mori

Natahování na skřipec, společnost železné panny, pálení žeber loučemi, hrátky s nehty, kleštěmi a spousta jiných mučících procedur. Středověk, říkáte si. Pak večer, doma s dobrým jídlem na talíři, zhlédnete hlavní televizní zpravodajství. Lidstvo se zase tolik neposunulo, přemýšlíte nahlas. Výslechy v různých částech světa pokračují již od dávných dob pořád stejně, jen technika pokročila mílovými kroky kupředu. Odvracíte tvář od toho hnusu, kterého jsou někteří z naší rasy schopni a raději utíkáte do své ulity. Tam skryti před okolním světem nejdříve hledáte útěchu v knihách. A já tvrdím, že k dobrému příběhu je vhodná nějaká pořádná muzika. Co byste řekli třeba italským deathařům MORBO? Že je neznáte? Nevěšte hlavu, pohybují se v podzemí teprve od roku 2009 a letošní deska je jejich prvním dlouhohrajícím příspěvkem do říše mrtvých (ještě bylo nahráno demo „Eternal City of the Dead“ v roce 2010). Mimochodem, spojení knihy Pamětí kata Mydláře a „Addiction to Musical Dissection“ bylo v mnoha momentech velmi sugestivní, navzájem propojené, jakoby MORBO hráli nějaký morbidní soundtrack.

Pověšen na imaginární háky se houpu do rytmu nihilistického death metalu ve stylu AUTOPSY („Severed Survival“ – 1989), NECROPHAGIA, POSSESSED, MASTER, RIGOR MORTIS, NIHILIST, ENTOMBED, REPULSION, SADISTIC INTENT, MASSACRE a starší DEATH. Nezastírám, tady je mi stejně nejlépe. MORBO mě „mučí“ zkušeně, s citem starých protřelých katových pacholků. Jsem lámán v kole neprostupných riffů, topen v koši ve špinavé řece beznaděje, stejně jako byly máčeny ženy podezřelé z čarodějnictví. Celou desku si užívám podobně, jako pálení cejchu do mé kůže. Z téhle kobky se mi nebude chtít, ani když se prokáže, že jsem to proklet číslo 666 kreslil do písku z čistého rozmaru. Pentagram na stěně mé cely sice mluví proti mně, ale pořád věřím tomu, že jednou zase spatřím denní světlo. Při poslechu „Addiction to Musical Dissection“ sice postupně ztrácím naději, ale ta jak známo umírá až zcela poslední. Chvílemi netuším, jestli už jsem na druhé straně, za řekou Styx nebo jen na nějakém undergroundovém koncertě v Římě, odkud tihle šílenci pochází.

Kochám se pohledem na obal od Adama Geyera a přemýšlím o tom, jestli si tento umělec podepsaný i pod covery třeba takových HOODED MENACE, HUMANITY DELETE, REVOCATION, ACID WITCH, musel prožít před tvorbou obrazu stejná muka jako já. Vypadá to, že ano, protože jeho práce je velmi sugestivní, uvěřitelná a k muzice Italů se hodí stejně jako ke katovi oprátka. Hudebně se samozřejmě jedná o takový neučesaný, mnohokrát již slyšený chaos a zmatek, ale když oni ho MORBO předkládají se zvláštním kouzlem. Umí zkrátka překročit tu hranici, kdy pro mě začne být album zajímavé, odpustím mu jasnou nepůvodnost a jen si spokojeně užívám. Samozřejmě, podobná muzika lze odsoudit jednou větou a opsáním promo materiálů, ale krev se mi při poslechu vaří  takovým způsobem, že vytváří v mých žilách malé víry podobné odtékající vodě v odpadu. MORBO jsou jako opuštění psi nejasné rasy, špinaví, vzteklí a zároveň se smutnýma očima, ve kterých se vypráví neuvěřitelné příběhy samoty, podsvětí a old school death metalu.

Určitě znáte ten pocit hudebního fanouška, kdy jste doslova nuceni někým snad z časoprostoru, abyste se k desce neustále vraceli, protáčeli ji v různých formátech na rozličných místech. Naučil jsem se za ta léta strávená s podobnou muzikou hodnotit jen dle svého úsudku a uším. Mám rád ty chvíle, kdy si natáhnu nohy výše než své srdce, zavřu oči a nechám kapely, aby mi vyprávěly svůj příběh. MORBO mi povídají, našeptávají staré legendy prašivého death metalu, přemílají sice vše již dříve slyšené, ale to takovým způsobem, že jsem vždy ihned prvními tóny vtažen do jejich nečisté hry. Slova, můj skromný prostředek k vyjádření, zde samozřejmě nestačí. Je jen na každém z vás, jak letošní prvotinu těchto italských kacířů vstřebáte. Pokud vás můj death metalový seriál z podsvětí alespoň trošku zaujal, budu jen rád, když si MORBO vyslechnete. Zaslouží si to. V jejich rukách totiž ožívají staré legendy o smrtícím kovu. Grande vecchio death metal!

Seznam skladeb:

  1. Abominangel (Let Them Stink of Fear)
  2. Decomposmopolitan
  3. Pagan Seducer
  4. Dawn of the Dying Living
  5. Kaleidoscopic Incubus
  6. Rending the Ephemeral Veil
  7. As Sharp as the Blade of Blasphemy
  8. Anesthesia Awareness


Čas: 31:35

Sestava:

  • Mirko – zpěv
  • Andrea – kytara
  • Giorgio – kytara, basa
  • David – bicí


https://www.facebook.com/morbodeathmetal
http://www.reverbnation.com/morbodeathmetalit
http://memento-mori.es/


Zveřejněno: 04. 10. 2014
Přečteno:
3434 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář