Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN – Baphomet Pan Shub-Niggurath LP 2014, Iron Bonehead Productions

Tak tenhle poklop do podsvětí jsem rozhodně neměl otevírat. Zase jednou zvítězila moje zvědavost nad zdravým rozumem. Přitom to začalo tak nevinně. Nejdříve přišel e-mail ze Santiago Chile. Pak následoval můj imaginární transport do tamějšího undergroundu. Prozkoumání místních památek a potom rovnou do podzemí. A že to bylo od začátku všechno syrové až hrůza. Okolo samé lebky, ohně, obrácené kříže, podivné obličeje s rozšklebenými tvářemi, mýty a báje o smrti a utrpení, modly, obětování. Byl jsem ze začátku trošku v šoku. Přeci jen, u nás v Evropě je všechno víc uhlazenější, přístupnější a spousta muzikantů po „temném“ koncertě odjíždí svými drahými auty do poklidných lukrativních zaměstnání (smích). Nevím, co dělají UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN v civilu, ale pokud by mě někdo tvrdil, že žijí jen muzikou a přes noc spí v rakvích, věřil bych jim to. Přišla mi na recenzi letošní, v pořadí třetí deska (dále bylo do temnoty ještě od roku 1999 uvrhnuto několik demo nahrávek, splitek a jedna kompilace) a už při prvním přehrání jsem se pořádně orosil. Tolik špíny, hnusu, zvrhlostí a rouhání se na mě už dlouho najednou nevrhnulo. Musel jsem si sednout, nervózně si okousat nehty na všech končetinách, pořádně se pro jistotou pokřižovat a teprve až pak jsem byl schopen absolvovat další poslech. Jenže nic nepomáhalo, byl jsem rovnou proklet. Až na věky, amen!

Chilané sice vlastně jen pokračují tam, kde kdysi přestali INCANTATION, IMMOLATION, VITAL REMAINS, MORBID ANGEL a podobné zvrhlé smečky, ale vše posouvají ještě do větší temnoty, hlouběji do podsvětí, do zákoutí, kam se většina smrtelníků bojí jenom pohlédnout. Střídají poctivé, neskutečně energické death metalové sprinty s černými vyhrávkami. Při každém songu vyleze z hrdla zpěváka Josepha obrovské množství různých brouků, štírů, háďat a pavouků. K tomu jakoby v povzdálí duní bubeníkovy paličky, které svými údery do lebečních kostí dávají jasně najevo, kdo je tady pánem. A kytary? Ty jednou kvílí, pak bodají, koušou, řežou, pálí a sekají kolem sebe jako nějaká nemocná hladová šelma. Tuhne mi krev v žilách, obracejí se oči v sloup, od pusy mi jde pěna, bojím se přehrávání za tmy. Tenhle death metal je strašidelný poctivě, bez příkras, ohlodaný až do morku kostí. V textech zde ožívají příběhy H.P. Lovecrafta. Stírá se ta tenká hranice mezi realitou a fantazií. Občas mi deska připomíná spíš nějaký pradávný obřad, určený k vyvolávání zla, než jen „obyčejnou“ nahrávku.

Neradno si zahrávat s okultními vědami, nedoporučuje se ani vyvolávání zlých duchů. Na albu by klidně mohla být nálepka s varováním od Vatikánu. Vypustil jsem prvním přehráním morbidní příšery, nakažlivé nemoci, zrůdné zlo z Pandořiny skříňky. K tomu ještě ta temně zabarvená noční můra na obale od Daniela Corcuera a dílo zkázy je dokonáno. Je na něm znázorněn samotný Baphomet, kdysi templářská modla. Pod jeho rohy se sklánějí věřící, bezmezně oddaní a slepě sloužící. Musím bohužel upozornit, že co se týká zvuku, tak nemůžu sloužit hlubším rozborem. Bylo mi sice vše zasláno v bezztrátovém formátu, ale deska vyšla zatím jen na vinylu. Nebudu tedy raději hodnotit. Dovolím si jen podotknout, že z toho, co mám k dispozici, zní vše parádně, temně, šíleně a velmi starobyle. Nezbývá mi tedy nic jiného, než se modlit, aby vyšlo časem i na CD. Takovéto death metalové zvěrstvo a špínu musím ve své sbírce určitě mít (smích). 

Jestli máte pro strach uděláno, nebojíte se překročit hranici mezi tímto a oním světem a máte slabost pro záhrobní death metal, tak budete letošní desku „Baphomet Pan Shub-Niggurath“ blahořečit jako já. Ostatní důrazně varuji, nedotýkejte se jí! Pokud nemáte žádné zkušenosti s temnými silami, mohli byste být vyděšeni a vaše nové sny nebudou zrovna z nejpříjemnějších. UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN hrají velmi neučesaně, špinavě, ošklivě a pro nejedny uši dnešního posluchače budou šokem. Je také nutné rovnou napsat, že po nějaké době budete muset (po společných chvílích s těmito chilskými „neznabohy“) nechat znovu vysvětit svůj příbytek. Začnou se vám totiž doma dít podivné věci. Na stěnách občas zahlédnete žhnoucí nápisy plné krve, z potrubí se bude ozývat nářek nemrtvých a v noci se budou kolem vás procházet temné stíny. Death metalová deska, u které se budou křižovat i nevěřící. Než ji zkusíte, spalte raději všechny Bible, jinak se vám samy vznítí. Vítejte v pekle!

Seznam skladeb:

Strana A:

  1. Prologue
  2. The Hooded Baphomet Bleated
  3. La Recta Provincia
  4. Yogge-Sothothe
  5. Ceremony Of Belial

 
Strana B:

  1. Kadath In The Cold Waste
  2. Nomen Mysticum
  3. Spirals Of Acrid Smoke
  4. Epilogie

Sestava:

  • Joseph Curwen – kytara, zpěv
  • Butcher of Christ – bicí
  • Herbert West – kytara
  • Namru Impetradorum Mortem – basa
  • L.P.L.C.: Spiritual member


FACEBOOK
http://www.ironbonehead.de
http://www.facebook.com/IronBoneheadProductions


Zveřejněno: 12. 08. 2014
Přečteno:
3588 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 09. 2014 15:59 napsal/a prepil
uff
Měl jsem obavu, že půjde o nějaké další zvukové bahno, do kterého se balí podobné smečky, ale paráda!! Má to atmosféru i bez toho, že bych měl pocit, že to poslouchám pod vodou. Díky za tip a skvělou recenzi!
13. 08. 2014 12:06 napsal/a Asphyx
modlitby vyslyšeny!
modlitby vyslyšeny a album vyšlo i na CD: http://www.darkdescentrecords.com/store/index.php?main_page=product_info&products_id=4555 nebo http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=9308959
12. 08. 2014 08:11 napsal/a Asphyx
UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN v září v Praze!
UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN v září v Praze v Modré Vopici! www.modravopice.eu https://www.facebook.com/events/606763646077290/ RUNNING ORDER: 20:00 – 20:35 – Heaving Earth 20:55 – 21:30 – Incarceration 21:45 – 22:30 – Zombiefication 22:45 – 23:45 – Unaussprechlichen Kulten