Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

BENEATH – The Barren Throne CD 2014, Unique Leader Records

Erupce sopečného původu. Gejzír nápadů nahuštěných v co největší rychlosti do jedné skladby. Masakr riffů poskládaných pečlivě vedle sebe. Brutální, divoké a chladné zároveň. Takové je nové album islandských death metalistů BENEATH. Jedná se v pořadí o druhý počin, a jestliže první udělal fanouškům stylu pořádnou díru do hlavy, tak letošní zásek pokračuje tam, kde tihle šílenci v roce 2012 s „Enslaved by Fear“ přestali. Energická smršť ve stylu HOUR OF PENANCE, NILE, ORIGIN, DYING FETUS, DECREPIT BIRTH, SPAWN OF POSSESION, PSYCROPTIC, DEEDS OF FLESH, DEICIDE („Stench of Redemption) je opět technickou jízdou, která nemá konce. Občas se sice zpomalí a na chvilku přibrzdí rozmáchlejším způsobem, jako to na svých posledních deskách předvádějí třeba BEHEMOTH, ale jinak je to nářez, který nezná slitování. Hned od začátku oceňuju, že se nejedná o bezduchou „rubanici“. „The Barren Throne“ je protkáno spoustou nápadů, změn tempa, vyhrávek, které jednak dodávají novince na pestrosti, ale také vyžadují delší čas pro vstřebání posluchačem. Tady se zkrátka nehraje na první dojem, ale musí se přemýšlet, soustředit se, rozkrývat a postupně vnímat. Pak nahrávka teprve vynikne.

Přiznám se, že jsem byl nejdříve trošku zaskočen (stejně jako u minulé desky, ale tady už jsem byl víc poučen/připraven). Líbí se mi, jakým způsobem dovedou BENEATH za pomoci zvolených brutálních death metalových prostředků pracovat s náladami. Ty se neustále mění, jako to dělává chameleon. Jednou se divoce naříká, pak zběsile utíká o život, náhle si přijdete jako při porcování pořádně zmrzlého masa. Osobně bych možná ještě přidal na brutalitě ve zvuku (stojí za ním Wojtek a Slawek Wieslawski – Hertz Studio) a na obalu bych snesl klidně víc syrového masa. Tady mi přijde, že mají BENEATH ještě lehce oproti svým vzorům co dohánět. Jinak se zde setkáváme s velmi hráčsky vyspělou kapelou, které nechybí nápady, ráda si pečlivě pohraje s aranžemi skladeb a bere svou „práci“ smrtelně vážně. Některé skladby jsou spíše death metalovými eposy, než jen obyčejnými songy. Technické finesy jsou zde použity spíše pro skladbu jako takovou, rozhodně nečekejte jen bezduché preludování. Stačí si jen sednout, otočit volume doprava a nechat si mlátit tímhle kladivem z Islandu do hlavy.

Po rozpletení některých zapeklitých riffů se u mě dostavovala radost z toho, že se mi vůbec povedlo je pochopit, usadit je ve své hlavě a s každým poslechem si je víc a víc užívat. Je to přesně ten typ desky, kterou si třeba za měsíc pustíte znovu a zase pro sebe objevíte něco nového. Původně „smutný“ riff na vás bude najednou působit v jiném rozpoložení vaší mysli úplně jinak. Shodou náhod jsem k přehrávanému CD zhlédl na jednom nejmenovaném televizním programu dokument o Islandu a to propojení tryskajících gejzírů, ledových skal, vodopádů, severského chladu, navrstvených kytar, běsnících bicích a jakési čistoty, bylo dokonalé. BENEATH rozhodně nestojí na místě a asi se od nich nedočkáme pokaždé „stejné“ desky. Vyvíjejí se, přeměňují, nebojí se lehce experimentovat, třeba i zcela zvolnit, dotknout se až doomových nálad a pak vás najednou rozsekat na maděru. Myslím, že fanoušci stylu i mnozí další, otevřenější posluchači by mohli být spokojeni.   

Když „The Barren Throne“ vždycky vyndávám ze svého přehrávače, musím se pořádně nadechnout, otřepat a pak teprve můžu zase „normálně“ fungovat. Je sice pravda, že některé pasáže bych s klidem z desky vypustil, případně je zkrátil. To ale nemění nic na tom, že jako celek se mi nahrávka líbí, rád se k ní budu vždy vracet a rozhodně ji považuji za velmi dobrou. Na úplně vrcholovou ligu mi ale ještě něco málo chybí. Možná je to méně dynamický zvuk, někdy nečitelnější kompozice nebo to je jen můj zcela subjektivní pocit, ale v určitých momentech kapela jakoby na chvilku ztrácela ze své síly a lapala po dechu. V bodovém hodnocení si nechám tedy ještě raději nějaké to vyšší číslo v záloze. Uvidíme (a moc se na to těším), co nám přinesou BENEATH na další desce. Zatím si je zařazuji mezi jedny z brutálních metalových adeptů - čekatelů do klubu evropské death metalové šlechty. Propracovaná, technická deska, která v sobě obsahuje temně/šílený náboj.

Seznam skladeb:

  1. Depleted Kingdom
  2. Chalice
  3. The Barren Throne
  4. Putrid Seed Of Affection
  5. Iron Jaw
  6. Sovereign Carnal Passion
  7. Sky Burial
  8. Veil Of Mercy
  9. Mass Extinction Codex
  10. Storm Drainer
  11. Unearthed


Čas: 53:05

Sestava:

  • Benedikt Natanael Bjarnason – zpěv
  • Unnar Sigurðsson – kytara
  • Jóhann Ingi Sigurðsson – kytara
  • Ragnar Sverrisson – bicí
  • Gísli Rúnar Guðmundsson – basa


http://www.beneath.is/
https://www.facebook.com/beneathdeathmetal
http://www.youtube.com/user/Beneathdeathmetal
http://www.reverbnation.com/beneathmetal
http://uniqueleader.com/


Zveřejněno: 09. 08. 2014
Přečteno:
3392 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 08. 2014 20:29 napsal/a pekop
Beneath.
Vynikající deska které chybí pouze nadupanej zvuk. Kdybych si měl vybrat jednu desku tebou uváděných kapel na začátku recenze a Beneath, neváhám ani vteřinu a beru BENEATH – The Barren Throne. 9 bodů.
11. 08. 2014 16:51 napsal/a Asphyx
.....
Děkuji za přízeň...Pathology chystáme, ale nevím kdy se k nim dostanu...ještě jsem neslyšel, ale sází to do nás po roce...to se nedá skoro stíhat :))) Uvidíme, uslyšíme a nějak to dáme pak dohromady:))
11. 08. 2014 13:19 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Zdravím pán redaktor. U mna táko kapela je tiež super a musím súhlasiť s recenziou. Ja to presne takto-skoro by sa povedalo že nový objav. Aborted Fetus-su perfekný je to totalny náklep- inak objednal som si nové PATHOLOGY- a tiež čakám od Vás na recenziu a som zvedavý na Váš nazor S pozdravom