Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

ASCENDANCY – The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus CD 2014, MetalGate

Vsetínští metalisté ASCENDANCY z mého pohledu patří do generace mladých nastupujících kapel, kterým se během posledních několika let podařilo prorazit na naší rockové scéně a úspěšně se zařadit po bok již zavedených domácích veličin. Poprvé se kapela, kombinující ve své tvorbě velice umně power metal s progresivními prvky, představila ve studiové podobě fanouškům na konci roku 2009, kdy vypustila do světa svůj první počin, jímž bylo EP s názvem „The Primacy Of Reason“. Ještě výrazněji se pak Valaši přihlásili o slovo se svým debutovým albem „Out Of Knowhere“ (2011), které u příznivců výše zmíněné hudební kombinace zaznamenalo velmi pozitivní reakce.

Tři roky po debutovém CD se skupina rozhodla potěšit své přívržence novou, koncepční nahrávkou, kterou opatřila docela dlouhým názvem „The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus“.  Abych to nějak nepomotal, k popisu konceptu alba raději využiju dodané promo materiály, které ke zpracovanému příběhu praví: Zatímco na „Out Of Knowhere“ jsme se vypravili do hlubin vesmíru, na novince budeme stát nohama pevně na zemi a rovnou v epicentru konfliktu, mezi Hrabětem Illuminatem, kterého lidstvo zdeptalo natolik, že se rozhodl stvořit si svojí vlastní utopickou civilizaci a tu současnou pro jistotu vyhladit, a skupinou hrdinů The Amazing Ascendancy, jejichž cílem je naopak plán Hraběte překazit… Tolik tedy k textové náplni desky, jejímž autorem je kytarista Libor Kukula, jenž je zároveň i výhradním tvůrcem hudební stránky. Ta přináší očekávanou, a v úvodu už avizovanou, kombinaci power a progressive metalu (základem je první z obou směrů), rozkládající se na ploše třinácti skladeb, včetně třech kratších instrumentálních kousků. Určitě bych měl poznamenat, že uvedená porce písní je pomyslně rozdělena na dvě části, ta první, do níž spadají úvodní čtyři vály, má název „Birt Of A Villan“, druhá, do které je zahrnuto ostatních devět skladeb, pak nese pojmenování „Ultimate Confrontation“. Zajímavostí je, že část číslo dvě neobsahuje mezery mezi jednotlivými songy, ale celá tato kolekce je propojena do jednoho velkého hudebního celku, což se ve finále ukazuje jako hodně povedený tah. Velký prostor na nahrávce dostávají klávesy, které ve spojení s kytarou produkují spoustu zajímavých melodií, podpořené rytmickou sekcí a kvalitním čistým vokálem pak vytvářejí velice interesantní kombinaci. Vyjma skladeb samotných vás při poslechu desky jistě zaujmou i precizní výkony jednotlivých muzikantů, které prezentovaným kompozicím dodávají patřičnou údernost a sílu.

Hodnotný materiál si jistě zaslouží i odpovídající zvukový kabát, což je v tomto případě dokonale splněno, nahrávalo se na takříkajíc domácí půdě, konkrétně tedy ve vsetínském  MetalGate studiu, v němž vládne pevnou rukou Libor Kukula, tudíž je myslím zcela jasně řečeno, kdo měl na starosti kompletní zvukovou stránku této placky. Co se týče obalu digipacku, jehož titulní motiv je vyvedený ve sci-fi (či komiksové, chcete-li) podobě, tak v tomto případě se jedná o práci výtvarníka a též hudebníka Maťo Mišíka.

Na závěr mohu říci, že ASCENDANCY se svým druhým řadovým albem potvrdili kvalitu, kterou předvedli už na svých předchozích počinech, a dá se očekávat, že jejich popularita mezi fanoušky melodického metalu bude i nadále stoupat.

Seznam skladeb:

  1. Zeroes and ones
  2. A man without identity
  3. My escape
  4. Why?
  5. Catastrophic event
  6. Count Illuminatus
  7. Secret society
  8. Subterranean utopia
  9. The Amazing Ascendancy
  10. Confrontation
  11. The dark side of philosophy
  12. Battle plan
  13. The world doesn’t want to be saved

Čas: 44:47

www.ascendancy.cz
www.bandzone.cz/ascendancy

Zveřejněno: 25. 07. 2014
Přečteno:
3718 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář