Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

SARKOM – Doomsday Elite CD 2013, Dark Essence Records

Pět let se čekalo, až rodáci z norského Lørenskogu, říkající si SARKOM, přijdou s novým materiálem. Poprvé jsem se s touto blasfemickou skvadrou seznámil skrze album „Bestial Supremacy“. Syrový zvuk, skladby zběsilé i pomalejší, výborná kytarová práce. Říjen minulého roku přinesl třetí studiovku SARKOM s názvem „Doomsday Elite“.

Když zmíním, že kapelou prošli členové URGEHAL, DEN SAAKALDTE či SVARTTJERN, je jasné, že to není banda složená z nějakých nováčků na black metalové scéně.

I proto je „Doomsday Elite“ tak vyzrálým a propracovaným dílem. Na první poslech zaujme hodně odlišný zvuk od zmiňovaného předchůdce – SARKOM jsou totiž výrazně melodičtější a tomu uzpůsobili i produkci – ta je mnohem čistší, vypiplanější. Znatelné je to zejména u bicích, které na „Bestial Supremacy“ zněly značně plechově, jen v sypačkách trochu zaniká virbl. Sound ale „Doomsday Elite“ činí mnohem přístupnějším albem.

Že SARKOM přidali na kytarových melodiích naštěstí neznamená, že by celkově změkli a přestali být věrni žánru svého srdce. Při poslechu dvojky „I Utakt Med Gud“, začátku čtvrté „Inside a Haunted Chapel“ nebo závěrečné „Stigma“ snad nikoho nemůže něco takového napadnout. Kompozice jsou propracovanější, méně syrové, ale duch starých SARKOM se bezesporu nevytratil.

Může za to i charakteristický vokál mistra Unsgaarda, který je sice variabilnější, ale hlas jako takový se samozřejmě nezměnil. Poznatelný je také kytarový styl Johna Espena Sagstada, jinak člena PANTHEON I a TROLLFEST. Sagstad SARKOM ale po vydání alba opustil, náhradou za něj jsou mně neznámý M. Straff a Thrawn, jenž se na „Doomsday Elite“ podepsal pod mastering a pyšní se i zkušenostmi z DØDHEIMSGARD.

Ač některé ze skladeb přesahují i šest minut, nenudí. Mohou za to hlavně časté zvraty třeba v polovině songu. Příkladem může být již jmenovaná „Inside a Haunted Chapel“, která začne jakožto zběsilá řezanice a v nějaké čtvrté minutě se zvrhne v až heavy metalovou pasáž s příjemnou kytarovou melodií. Přestože jde o přechod nečekaný, je zároveň nenásilný. V pětce „Predators in Disguise“ zvolili Norové postup obrácený, až v druhém poločase přijde řádná headbangová pasáž. Jestli ta vás nechá v naprostém klidu… já už si tu zase hraju na imaginární bicí (úsměv).

Těžko se vyzdvihuje nějaká ze skladeb na úkor jiné, „Doomsday Elite“ působí až nečekaně kompaktně. Jako tomu už bylo u SARKOM zvykem, pomalejší, epičtější, melodičtější, někdy zase do black’n’rollu zasahující věci střídají skladby s pohonem na všech 666 kol. Příjemná je také čtyřicetiminutová stopáž, naprosto ideální.

SARKOM sice nepřináší nic extra nového, ale je to potřeba, když je výsledkem kvalitní, rozmanitý, instrumentálně na jedničku zvládnutý počin? „Doomsday Elite“ už poslouchám pěkný půl rok a stále mě baví. Neříkám, že je na ní i po tolika posleších něco zvláštního k objevování, ale stále to má něco do sebe a rád se k desce vracím. S nadhledem by se dalo říci, že je to taková oddechovka, nic zvláště náročného, nic, nad čím by se muselo po celou dobu poslechu přemýšlet. Prostě vložit do přehrávače, pustit a oddat se 40 minutám melodického black metalu made in Norway.

Seznam skladeb:

  1. Doomsday Elite
  2. I Utakt med Gud
  3. No Loose Ends
  4. Inside a Haunted Chapel
  5. Predators in Disguise
  6. Solemn Disorder till Human Extinction
  7. Cosmic Intellect
  8. Stigma
Čas: 40:46

Sestava:
  • Unsgaard - zpěv
  • Sagstad - kytara
  • Strönen - kytara
  • Sgt. V. - basa
  • Uruz - bicí

http://www.sarkomsect.com/
http://www.darkessencerecords.no/

Zveřejněno: 24. 06. 2014
Přečteno:
3712 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 06. 2014 23:35 napsal/a pekop
sarkom
Parádní deska, poslouchám ji dost často. Dobře jsi to napsal i body sedí.