Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

Německá melancholická black metalová dvojice IMPERIUM DEKADENZ loni v prosinci poprvé zavítala do České republiky. Na svém kontě má již čtyři desky, nejen o té poslední \"Meadows of Nostalgia\" jsme si povídali s Vespasianem.

Je to již téměř rok od vydání vašeho zatím posledního alba „Meadows of Nostalgia“. Jak jste spokojeni s odezvou, máte informace o prodejích? A jak jej s odstupem času sám hodnotíš? Jsi na sto procent spokojen s výsledkem, nebo tě už napadá, co bys chtěl příště udělat jinak?

S výsledkem jsme stále naprosto spokojení. Pořád se nám velice líbí produkce, koncept a energie nahrávky. Ohlasy byly ohromující. Obdrželi jsme mnoho pozitivních recenzí a také mnoho e-mailů od fanoušků z celého světa. Náš label vypadá také velmi spokojen s prodejem alba, ale přesná čísla nemám. Upřímně: jedná se o první album, na kterém bych nechtěl nic měnit.

Kde jste „Meadows of Nostalgia“ nahrávali a s jakým producentem?

Bicí jsme nahrávali v Iguana Studios poblíž Freiburgu s naším kamarádem a top producentem Christophem Brandesem. Kytary, basu a syntezátory jsme nahrávali sami. O mix a mastering se postaral také Christoph.

„Meadows of Nostalgia“ je vaším druhým albem pod hlavičkou Season of Mist. Jak hodnotíš spolupráci s tímto francouzským labelem? Považuješ přesun pod Season of Mist za další velký mezník v historii IMPERIUM DEKADENZ?

Se Season of Mist jsme spokojeni, poskytují nám profesionální zázemí. Mají dobrou distribuci, takže když jsme s nimi podepsali smlouvu, mnoho lidí se o naší kapele dozvědělo. Takže ano, byl to takový mezník v naší kariéře.

Dali jste si po vydání „Meadows of Nostalgia“ pauzu od komponování, nebo už připravujete materiál pro další album?

V lednu 2014 jsme začali dávat dohromady nové nápady. Jsme právě v kreativní náladě, psaní skladeb jde výborně. Ale tak jako vždy nikam nespěcháme, necháváme si dostatek času na vytvoření prvotřídního alba.

Jak si s Horazem dělíte role v komponování? Pracujete na všem společně, nebo je jeden z vás hlavním skladatelem hudby a textů? 

Oba máme malé domácí nahrávací studio. Já i Horaz tak můžeme na skladbách vždy pracovat doma. Když se sejdeme ve zkušebně, pracujeme zejména na finálních aranžích. Nemáme rozdělené role ve skládání. Horaz i já píšeme hudbu i texty. Horaz píše německé, já se zaměřuji na anglické texty.

Jaká jsou ústřední témata vašich textů? Máš třeba nějaké období, kdy se ti píšou nejlépe? Co tě při psaní inspiruje?

Jsme inspirováni historií, filmy, knihami, přírodou a každodenním životem. Jsme oba velmi nostalgickými osobami, rádi si tvoříme vlastní "pevnost" s IMPERIUM DEKADENZ. Nemáme žádnou oblíbenou dobu pro psaní textů, když něco přijde na mysl, napíšeme to. Nikdy nemáme naplánováno, kdy budeme psát texty.

Fungujete studiově jako duo, živě s vámi od roku 2009 jezdí další tři členové – Naavl, Kaelt a Harvst. Neuvažovali jste někdy o tom, rozšířit i studiovou soupisku? Jak jste vlastně právě na toto trio přišli, přes jejich společnou kapelu VARGSHEIM?

V roce 2008 jsme s Horazem popíjeli v Mnichově. Šli jsme do metalového klubu, kde jsme narazili na chlápka, který se nás zeptal, zda stále sháníme koncertní členy. Řekl nám, že zná kluky z VARGSHEIM a že má dojem, že by rádi hráli v IMPERIUM DEKADENZ. O pár týdnů později jsme se s nimi sešli v naší zkušebně na první zkoušce a zbytek je historie, hehe. Studiová soupiska se nikdy nezmění. Horaz & Vespasian. Nikoho dalšího nepotřebujeme, hehe.

Na konci prosince jste navštívili poprvé Českou republiku. Jaký jste měli z debutového koncertu v Česku dojem? Dovolím si jen svůj krátký názor – byla to perfektní show, ale zasloužili byste si větší návštěvu!

V Praze to bylo příjemné. Byla to naše první show v tomto městě, takže jsme neočekávali tisíce lidí, hehe. Určitě se chceme vrátit!

V Praze jste vystoupili s několika rekvizitami na pódiu a také téměř úplně bez světel. Je to pro vás důležité k navození ještě o něco melancholičtější atmosféry?

Je vždy důležité podtrhnout atmosféru dobrým osvětlením - preferujeme méně světla a nepříliš barev. Ale abych byl upřímný, v Praze jsme neměli žádný vliv na osvětlení.

Hrajete jak klubové akce, tak na větších festivalech, v srpnu se například chystáte na Party San Open Air. Osobně mám dojem, že vaše hudba se hodí hlavně do klubu, kde lze vytvořit tu správnou ponurou atmosféru. Jaký na to máš názor ty?

Těžko říci. Myslím, že větší koncertní sál s dobrým ozvučením a osvětlením je pro nás nejlepší volbou. Ale máš pravdu: je trochu zvláštní hrát naše skladby, když svítí slunce. Určitě to atmosféru hodně zabíjí.
Mimochodem: Máme nyní vlastního koncertního zvukaře, který se také stará o světla. Kromě toho pracujeme se samplerem pro ambientní pasáže v našich skladbách. Máme tak nyní možnost hrát skladby jako „Ave Danuvi“, která obsahuje chorální samply v refrénu.

Působíš ještě v nějaké jiné kapele/projektu, nebo jsi plně oddán IMPERIUM DEKADENZ?

Mám doom metalový projekt SAIWALA společně s Karin Andreev, velmi známou zpěvačkou. Koukněte na www.saiwala.com! https://www.youtube.com/watch?v=6x7LxFrv9B0
Doufám, že se Vám bude líbit. Chceme v brzké budoucnosti vydat album, ale nepospíchám na to, jelikož zde stále jsou věci kolem IMPERIUM DEKADENZ, které je třeba udělat. Bohužel, den má pouhých 24 hodin.

Jsi bubeníkem, kytaristou, basákem i klávesistou. S jakým nástrojem si začínal a kdy? Máš k nějakému z nich srdcový vztah, je pro tebe jeden z nich prioritním?

Začínal jsem jako bubeník před dááááávnou dobou (úsměv). V prvních kapelách, ve kterých jsem hrál, jsem vždy působil na bicí. Tehdy jsem si uvědomil, že bych se měl začít učit na kytaru. Byla to jediná možnost dosáhnout svých kreativních cílů. Bohužel jsem musel strávit mnoho času s nemotivovanými a občas i špatnými muzikanty. Došel jsem tak k závěru, že se musím naučit na více nástrojů a také nějaké základy ohledně nahrávání. V současnosti tak jsem v pohodlné situaci, jelikož vlastním malé studio a jsem schopný předprodukovat kompletní skladby sám.
Horaz také hraje na několik nástrojů a má vlastní malé studio.

Jaké kapely vás ovlivnily při vašich začátcích? Existuje třeba nějaký interpret, který pro tebe byl jakýmsi impulsem, abys začal také hrát a skládat?

Ne, řekl bych, že celá metalová scéna raných devadesátých let mi dala impuls ke skládání hudby. Vždy jsem snil o založení vlastní metalové kapely a vlastních koncertech. Hrát metal mi dávalo a dává možnost vyjádřit svůj charakter, své emoce, obavy a naděje.

Rok 2013 je za námi, vyšlo značné množství alb – napadají tě nějaká, která tě loni opravdu hodně zaujala? Sleduješ současné dění na scéně, nebo dáváš přednost old school záležitostem? Poslechneš si něco i mimo metalovou škatulku?

Upřímně preferuji oldschoolové záležitosti. Současná produkce a kapely často zní moc čistě. Necítím tam onoho rock'n'rollového ducha, když poslouchám ten takzvaný moderní metal. Chci slyšet opravdové nástroje a muzikanty. Nechci poslouchat počítačové bicí a ve studiu upravený zpěv. Chci slyšet zvuk opravdového kytarového aparátu! Tudíž často poslouchám spíše staré záležitosti.

Děkuji za tvůj čas a odpovědi a přeji hodně zdaru. Poslední slova patří tobě.

Děkuji za kontaktování. Brzy se uvidíme!

http://www.imperium-dekadenz.de

Zveřejněno: 15. 06. 2014
Přečteno:
3492 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář