Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Rusko-česko-srbská kapela působící v Praze se chystá dobývat tuzemská pódia.

Nedávno se na Fobii objevil fotoreport z akce v Brně, na které zahrála spolu s výbornou ARKONOU a polskými PERCIVAL SCHUTTENBACH zajímavá mezinárodní parta WELICORUSS, a tak se akce stala de facto zcela slovanskou záležitostí. Co tuto v Rusku již zajetou kapelu přimělo začít tady u nás v Česku od znovu? A jaké novinky pro nás plánují? To vám prozradí v následujícím rozhovoru.

WELICORUSS má za sebou spoustu úspěšných a aktivních let, co vás přimělo začít fungovat vlastně znovu od nuly v ČR?


Alexey: Pro mne jako lídra kapely bylo velice těžké ji prosazovat ve slabém ruském šoubyznysu. V Rusku (na Sibiři) není metal vůbec populární styl, v Moskvě nebo v Petrohradu ano, ale čím dál na východ, tím méně posluchačů metalu najdeš. Hodně jsem experimentoval s hudbou, reklamou a uměním atd., ale nemělo to žádný výsledek. Mimoto poslední sestava kapely přestala existovat, a tak jsem se rozhodl, že už nebudu hledat nové muzikanty v Novosibirsku a udělal jsem ještě jeden experiment, přestěhoval jsem se do Čech.

Gojko:
Já vlastně nevím, proč jsem se rozhodl právě pro ČR, ale mými hlavními důvody bylo studovat a najít kapelu. Což se jako mávnutím kouzelného proutku záhy vyplnilo. Myslím, že kapela má před sebou nový odvážný začátek, který doprovází hodně tvrdé práce, ale ještě nás mnoho práce čeká, na což se opravdu těším.

Neměli jste obavy z toho, jak vás Češi přijmou?

Alexey: Určitě jsem měl, je to veliký risk, protože nevím o žádné kapele z Ruska, která by tohle udělala. Kromě toho naše jméno je velmi výrazné a někomu se nemusí líbit. Ale po našich prvních koncertech jsem pochopil, že Češi jsou úplně obyčejní lidé, kteří milují dobrou hudbu.

Gojko: Ne, podle mě hudba je hudba a umění je umění. Myslím, že všichni lidé tam venku už to pochopili a o lidech z České republiky také nepochybuji, jsou podle mě hodně otevření.

David: Hele, já obavy z českého publika neměl, protože se v tom už dlouho pohybuji, takže reakce českých fans znám... Kluci měli hromadu otázek: jak na české publikum, a tak jsem jim pár věcí řekl a za mě to dopadlo dobře, jak je vidět i na některých videích, co jsou na YouTube.

Dima: Vzhledem k tomu, že žiju v Česku už skoro 5 let a více méně znám problematiku česko-ruských
vztahů, určité obavy ohledně názvu kapely jsem jistě měl. Ale to bylo ještě než se k nám připojil náš bubeník David, kterému ten název nevadil, a říkal, že většině Čechů taky vadit nebude, ale stejně bych rád trochu vysvětlil, co původně znamená „Velikorossija“. Nejbližší analogie k tomu je „Great Britain“ – Velká Britanie. Ve starých kulturách „malá země“ – je místo původu národu, a „velká země“ – je území, které bylo osídleno později. Jako třeba v  případě raně středověké říše „Velká Morava“.

Jak na vás působí česká metalová scéna?

Dima: Přiznám se, že moc český metal neznám. Ale určitě jsem slyšel takové kapely, jako ARAKAIN, CITRON, ŠKWOR a svého jmenovce z DYMYTRY. Jistý čas jsem zkusil cvičit svou češtinu pomocí jejích textů a jednu píseň od ARAKAINU jsem dokonce přeložil do ruštiny, ale ten překlad jsem bohužel ztratil. Mimochodem, rád překládám zajímavé texty z různých jazyků, a před pár lety jsem udělal do ruštiny překlad písně „Známka punku“ od VISACÍHO ZÁMKU a pro ruské fanoušky MANOWAR jsem jednou přeložil píseň „Samowar“ od TOTÁLNÍHO NASAZENÍ. Dlouho už plánuji přeložit nádhernou píseň „Bílá Hora“ od Daniela Landy.

Jak jste se dali dohromady?

Alexey: S Dimou jsme se seznámili už druhý den, kdy jsem přijel do Prahy, ale nevěděl jsem, že je takový dobrý kluk a muzikant, s kytaristou chodíme na stejnou univerzitu a bubeníka Davida jsem našel přes Facebook.

Dima: Jsem se vlastně s Alexejem seznámil přes našeho společného kamaráda v Praze. Řekl, že hledá baskytaristu, a já jsem právě v tu chvíli hledal kapelu. Poslechl jsem si písně a zalíbily se mi.

Gojko: U mě je to opravdu bláznivý příběh, potkal jsem Alexeye v univerzitní třídě, kde studuji češtinu. Povídali jsme si a přišli jsme na to, že máme rádi stejnou hudbu. Zmínil se, že hledá nové členy kapely. Brzy jsme začali hrát.

David: Dohromady jsme se dali přes internet a to konkrétně Facebook. Alex mi jednoho dne napsal, že s ODRAEDIR hrajeme dobrou muziku a já jsem mu nějak zapomněl odpovědět, asi protože jsem byl ten měsíc pořád v práci... Pak se mi připomněl další zprávou, a tak jsme si začali psát a vypadlo z něj, že hledají v Česku bubeníka, tak jsem se naučil pár písniček, zahrál je nanečisto na první zkoušce a hned mi bylo řečeno: “Vítej ve WELICORUSS!”. (úsměv)

Jaký máte pocit z odehraných koncertů?

Dima: Měli jsme jeden koncert v Praze a další den jsme hráli v Brně. I když tam byly nepatrné technické problémy, celkově to bylo výborné. A navíc v Brně, když jsme skončili poslední píseň „Sons of the North“ a začali jsme se balit, publikum volalo „ještě jednu“ a nechtěli nás pustit. Bohužel jsme byli omezení časem a další píseň jsme nemohli zahrát. Takže bychom se chtěli polepšit tím, že zahrajeme více písní na našem festivalu 25.05 v Praze.

Gojko: Z odehraných koncertů? Fantasický! Publikum bylo super, bylo to moc fajn, víc než jsem očekával. Nejlepší zážitek byl, když jsem uviděl dav, jak se snaží do naší hudby zpívat a to i přesto, že neznali texty. Byl to nejlepší pocit, který jsem kdy zažil!

David: Odehrané koncerty byly moc fajn, první v Chmelnici byl horší kvůli zvuku a mírné nervozitě z mé strany, druhý v Brně byl lepší. Bylo víc lidí a lepší zvuk a nervozita opadla, ovšem bicí, na které se hrálo, byly otřesné, čekal jsem, že se to celé rozpadne, ale naštěstí ne! Pro upřesnění – bicí byly první kapely a chápu, že někdo třeba nemá možnosti zakoupit lepší nástroj, a proto to berte s nadhledem. (úsměv) Taky nemám bůh ví co, ale celková atmosféra koncertu byla asi to nejlepší. Lidi pařili jak pominutí, no prostě super!

Momentálně chystáte album, bude se lišit nějak významně nebo bude spíše podobné těm předchozím?

Alexey: Jak bude nové album znít, vám ukáže poslední EP "Kharnha", jestli bych jej měl srovnat s prvním albem "Winter Moon Symphony", tak "Az Esm" bude úplně jiné. Pro nás je na nové úrovni nejen v kvalitě nahrávek, ale i ve složitosti kompozice a koncepce. "Az Esm" jde hlouběji než ty minulé.

Odkud jste čerpali náměty?

Alexey: Stejně tak jako na předešlých albech zpívám o tom, co ovlivňuje můj vnitřní život,  existencialismus, příroda, vesmír, starobylé časy, když ještě žili bohové, bohyně, duchové a různí podivní tvorové. V zašifrovaných textech našich písní můžete najít fakta z mého vlastního života a mé myšlenky o světě. Ve volném čase se snažím číst různé filozofické knihy, odkud beru některá témata.

Gojko: Tohle je většinou práce Alexeye, ale moje představy byly hodně podobné, když mi Alexey ukázal obal alba, nemohl jsem tomu uvěřit, měl jsem skoro stejný nápad, oba jsme byli chvíli v šoku.

Kdy plánujete její vydání?

Alexey: To je dost složitá otázka, protože album je skoro hotové, ale snažíme se najít dobrý a seriózní evropský label, který umožní, aby naše album bylo dostupné na celém světě. Myslím, že to bude spíš na podzim, v září. Před vydáním ještě publikujeme nový videoklip.

Gojko: No, trochu těžká otázka, naše album je svěží, s vybranou kompozicí a vše už je nahrané a prochází posledními fázemi zpracování, všichni jsme netrpěliví, ale s trpělivostí přichází velké věci!

Kde si vás můžeme v budoucnu poslechnout?

Gojko: No… doufejme, že v rádiu! (úsměv)

Dima: Hrajeme 24.05. na festivalu „Under the Dark Moon“, pak další den v Praze pořádáme vlastní „Hell Hammer Festival“, a taky se 16.08. zúčastníme festivalu „Made of Metal“.

Gojko: ... a samozřejmě bude mnoho dalších koncertů a doufám, že vás tam uvidíme!

http://bandzone.cz/welicorussofficial
https://www.facebook.com/pages/WELICORUSS/31383996834


Zveřejněno: 23. 05. 2014
Přečteno:
3974 x
Autor: Seanínel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář