Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CORAXO – Starlit Flame CD 2014, vlastní náklad

Je to již poměrně dlouho, co jsem naposledy koketoval s elektro industrial death metalem. Většinou mi vadí u tohoto stylu určitá odlidštěnost. Jsem ale hlava otevřená a nebráním se v podstatě žádné hudbě, jen musí mít drive a sílu. CORAXO jsou z Finska a zaslali nám na recenzi první část trilogie, v tomto případě počáteční díl, EP „Startlit Flame“. Ochutnávka je to plná sci-fi příběhů aplikovaných na hudební nosič. Promo materiály uvádějí odkazy na doktora Frankensteina a jeho slavnou laboratoř. V muzice se pak prolínají kousky starého severského death metalu s analogovými elektronickými prvky. Na první poslech nic moc materiál (tedy pro mě), říkal jsem si. Neměl jsem na podobnou záležitost ani dlouho chuť. Jenže pak jsem četl jednu velmi příjemnou knížku z daleké budoucnosti a řekl jsem si, že by to chtělo nějakou vhodnou kulisu. Moje ruka automaticky padla na prvotinu CORAXO.

První věcí, která mě napadla, bylo nadšení z dobrého zvuku. Po bližším ohledání jsem zjistil, že za ním stojí samotný Dan Swano. Tady musím uznale pokývat hlavou. Deska je náležitě řezající, v podstatě jen víceméně ve středním tempu se převalující a postupně víc a víc gradující. Nalezl jsem sice i nezáživné, pro mě dokonce nudné pasáže, ale jako kulisa k dobré sci-fi knize to nebylo vůbec špatné. Vyloženě jsem si užíval některé ruchy, echa a zvuky navozující pocit proplouvání vesmírem. EP obsahuje i cover verzi slavného songu „Refuse/Resist„ od SEPULTURY. No, nevím, ten mě příliš neoslovil, ale omluvou u mě budiž moje vrozená nechuť k předělávání již dříve složeného. Příliš jsem nepochopil obal alba. Přední stranu jsem nepobral vůbec a zadní má snad znázorňovat nějakou hvězdokupu. Nevím a ani se mi moc nechce po tom pátrat. Stejně moc nevěřím tomu, že bych na to přišel (smích).

Samotná muzika je poměrně těžce vstřebatelná a nemyslím si, že by útočila někdy v budoucnu na přední žebříčky rádiových stanic. I když, kdo ví, třeba až nás konečně obsadí mimozemšťané a zelení mužíci budou pouštět CD do éteru. A i potom to bude spíš „jenom“ pořádný underground. Některé nápady jsou sice poměrně chytlavé a zajímavé, ale nalezneme zde i spoustu až vyloženě nepříjemných pasáží. Je to samozřejmě záměrné a má to navozovat tu správnou atmosféru tolik známou z vesmírných lodí. Někdy si tak spolu s CORAXO zavzpomínáme na MINISTRY, někdy i na strejdu ROBA ZOMBIEHO a samozřejmě na severské death metalové spolky (AT THE GATES, DARK TRANQUILLITY, IN FLAMES). Riffy jsou těžké, morbidní, ale někdy velmi předvídatelné. Refrény mi přijdou navzájem velmi podobné, tady bych viděl ještě spoustu věcí ke zlepšení.

Líbí se mi, že CORAXO se snaží experimentovat, neustrnout a proniknout i do oblastí, které zůstávají pro spoustu kapel tabu. Není to sice nic nového, objevného, vše zde už samozřejmě bylo, ale myslím si, že do budoucna mohou tihle šílenci z Finska ještě hodně překvapit. Jako celek se mi zdá být recenzované EP v některých momentech neuchopitelné, mocné a skoro až démonické. Vypínal jsem ho nakonec vždy poměrně spokojen. Vetřelci na mě útočili ze všech stran a nebyl nikdo, kdo by mi pomohl tyhle příšery z hlubin vesmíru odehnat. Za mě tedy palec nahoru a příjemný elektro death metalový příslib do budoucna. A věřte tomu, že stroje nakonec nad naší lidskou rasou stejně zvítězí. Je dobré být připraven.

Seznam skladeb:

  1. LV-426 J318.5-22
  2. Signal Detected
  3. The Xenotaph
  4. The Big Fight Scene
  5. Transformed
  6. Escape?
  7. Refuse/Resist (Sepultura cover)


Čas: 28:39

Sestava:

  • Tomi Toivonen – zpěv, kytara, basa, klávesy, programování
  • Ville Vistbacka – bicí


https://www.facebook.com/coraxoband
http://coraxo-official.com/
https://twitter.com/coraxoband
http://www.youtube.com/coraxoband


Zveřejněno: 23. 03. 2014
Přečteno:
3251 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář