Nejbližší koncerty
INSANIA

Původně jsem chtěl tento report psát pouze pro domovskou stránku kapely Masturbace, ale nakonec jsem byl osloven Mártym z fobia zinu a řekl jsem si proč ne.

Proč nenapsat report na koncert 4 kapel, kde ve 2 hraji? bude to tedy sebestředná, samožerská reportáž. Nepůjde však o recenzi koncertu!!!! Takový magor ještě nejsem.

Tak tedy, páteční koncert v klubu Kain na pražském Žižkově byl především ve znamení křtu CD kapely Anhead a jejich svatební show, které předcházely dlouhé přípravy. Jako hosté večera zahráli a zapěli spřízněné kapely Vibrathörr a Masturbace, jakož i stochovské těleso E.O.S.

Pojďme tedy k oněm přípravám. Anheadům vychází nové CD ?Pop Orthodox?, jehož booklet je pojat svatebně. Na desce se pak objevuje skladba Svatba  a k ní prapodivné intro Se žením. Svatební párty na křtu byla jakousi samozřejmostí. Navíc bubeníka Bobana v březnu čeká svatba skutečná.

Představa svatební párty byla jednoduchá: na podiu se objeví všichni, kromě zpěváka, v kvádrech s myrtami a budou symbolizovat ženichy či svatebčany. Zpěvák pak bude nevěstou. Nápad jistě zajímavý, ale šílený. Obzvlášť, když jsem tímto zpěvákem já :-). Prvním šílenstvím bylo sehnat svatební šaty. Je až opravdu nechutné, jak svatební salony odírají vdavkuchtivé slečny. Nejlevnější půjčení šatů se pohybuje kolem 4500,- a v půjčovně divadelních kostýmů to nebylo o nic lepší. Tam měli jen maličké šatičky za 2500,- na den. Já to ale nevzdával. Nakonec jsem přes kamarádku dostal kontakt na módní návrhářku s vlastním obchůdkem, která mi odebrala míry a šaty ušila za cenu materiálu. Krok číslo jedna byl splněn.

Krok číslo dvě = svatební kytice. Opět jsem vynechal spoustu drahých obchodů s květinami a vyrazil na hřbitov. Ne, že bych obcházel hroby a okrádal nebožtíky ? u hřbitovů jsou totiž květinářství také a mají docela lidsky přijatelné ceny za kvítí. Zakázka uvázání svatební kytice je sice trochu překvapila, ale kytku udělali.

Krok číslo tři = myrty, což jsou takové ty rostlinky, jak se dávají svatebčanům s mašlí na šaty či klopy pánských sak a fraků. Problém je, že se musí objednávat den, lépe však několik dní dopředu. My je však sháněli v den koncertu. Myrty nikde nebyli. Nakonec bubeník Boban vlezl do jednoho květinářství a nechal nastříhat cosi zeleného, obalil to mašlemi a uzavřel do krabičky. Ve finále tyto ?myrty? v krabičce zůstaly? prostě jsme na ně zapomněli. Svatební párty tedy byla připravena a mohlo se začít.

Malý a útulný klub Kain zažil tento večer věci nevídané. Již v půl osmé byl našlapaný diváky od podlahy ke stropu a přicházeli stále další a další. Kytarista Masturbace Blenny, který vybíral vstupné, po chvíli začal přemýšlet, zda má další lidi do sálu stále pouštět či ne. Tento večer přišlo na koncert okolo 200 diváků. Neuvěřitelné a touto cestou jim moc děkuji.

Chvíli po 20.00 hodině se na pódiu objevila pražská kapela Vibrathörr. Skupina vedená energickým zpěvákem Tomášem Macháčkem, se věnuje střednětempému kovu smrti. Novinkou byla přítomnost druhého kytaristy, který umocnil sound kapely. Taková skladbička Enemy Inside Your Head zněla opravdu vražedně. Death metal ala Vibrathörr však není pouze o chrochtání a rychlém přehrávání riffů. Kluci vsází i na hutné a valivé, až hard corové riffy a samozřejmě též na melodiku a celkovou aranžérskou propracovanost svých skladeb. Kvalitní vystoupení.

Následovala předlouhá pauza, během níž se přestavovala aparatura na podiu a nadešla zvuková zkouška Anheadů. Ti pak odešli do šatny, aby se převlékli do svatebního. Já coby nevěsta byl líčen mojí mámou již při produkci Vibrathörrů a jen tak, tak se vše stihlo. Řeknu vám, nechtěl bych být žena? to nalíčení a oblékání je taková fuška :).

Začátek koncertu Anhead odstartoval bubeník ke kterému postupně docházeli jednotliví muzikanti (všichni samozřejmě ve svatebním) a nakonec já coby nevěsta. Začala píseň Svatba, během níž jsem hodil do lidí svatební kytici a rychle zapnul a nálsedně vypnul head-set, který jsem tento večer testoval. Tento mikrofónek na hlavu totiž okamžitě chytil zpětnou vazbu, která vyrvala všem přítomným několik sluchových buněk. Zbytek koncertu jsem tedy válčil s klasickým mikrofonem do ruky.

Křest nového CD obstaral skvělý černý hip-hoper a raper Henry D z kapely Space Junkie a mnoha dalších projektů. Křtilo se pravou moravskou slivovicí, která pak kolovala mezi diváky a Henry D si zapěl, stejně jako na CD, skladbu Showstar. Bylo úžasné sledovat, jak postupně svým hip-hop rapem strhnul celý klub do absolutního varu.

Bylo pokřtěno a po Anhead se na pódiu objevila kapela Erosion Of Sanity ze Stochova u Kladna. Já se musím přiznat, že mám tuhle partičku hodně rád a považuju ji za jednu z nejlepších HC ? thrash kapel v Čechách. Jejich valivé songy dostaly klub do kolen. Pokud bych měl kapelu k někomu přirovnat, tak jednoznačně k brazilské partě Sepultura . Je zde však jeden rozdíl oproti jiným podobně hrajícím skupinám: zatím co se jiní snaží hrát jako Sepultura, E.O.S. Sepulturou jsou, ale mají stále svůj ?ksicht?. Vynikající frontman Cíco skvěle komunikoval s publikem, které vytvořilo pod pódiem velký kotel. E.O.S. nedávno vydali nové demo CD Project Resurection, ze kterého samozřejmě čerpali, ale došlo i na spoustu dalších, služebně starších skladeb. Skvělé vystoupení, které bylo prodlouženo vytouženým přídavkem pro všchny přítomné.

Večer jsme uzavírali hodinovým setem Masturbace. Tentokrát šlo o vystoupení bez zpěváka Máry, který na akci zapomněl a odjel na rekreaci kamsi do hor. Koncert jsem tedy  ?odzpíval? já. Došlo tak k jakémusi podivnému vyslyšení proseb našich fanoušků, abychom se vrátili k deathu. Já prostě nemám skvělý Márův chraplák, a tak jsem šáhnul po svém kanálním chrochtoru. Podle reakce ze strany fans to nebylo na škodu. Během koncertu jsme zahráli úplně novou skladbu Teplo domova vychází z pochvy a úplně starou skladbu Čarodějnice, která vyšla v roce 1992 na neoficiálním demu a živě nebyla nikdy prezentována.

Celá akce končila okolo 1.00 am. Jen dodám, že jsem si po návratu ze Skotska s sebou přivezl i kilt, tj. skotská sukně. V té jsem celý koncert Masturbace odehrál. Pak se řešilo, zda jsem byl či nebyl pod ní ?naostro? ? pokud vás to zajímá, zeptejte se těch, co tam byli a nebo přijďte na další akce Masturbační pětky.

Linky:

www.masturbace.com

www.anhead.com

www.volny.cz/vibrathorr


Zveřejněno: 25. 01. 2005
Přečteno:
3527 x
Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 01. 2005 01:14 napsal/a Agos
Migréna
Ještě jsem zapomněl napsat, že bubeník Masturbace a basák Anhead v jedné osobě Martina Jandourka, odehrál oba koncertní sety s migrénou. Během vystoupení jsme museli i žádat o minerálku na polití hlavy. Díky jednomu z diváků se opravdu Matonka na pódiu objevila a zachránila Martina před totálním kolapsem. Díky moc za minerálku :)... Jinak Martin odbubnoval set Masturbace velmi rychle, až kytarista Blenny pronesl: "migrénu vždycky s sebou!" :)
25. 01. 2005 16:47 napsal/a Agos
Agos ala nevesta
Nové příjmení.... nechal jsem si sobecky to staré. Problém jsem měl spíš se svatební nocí, přece jenom 4 ženiši (nebo ženichové... jak se to řekne :-) není žádná sranda. Nakonec jsem to ale vyřešil a svatební noc strávil od půlnoci do jedné s Masturbací
25. 01. 2005 15:41 napsal/a marty
wooooowwww
dobry fotky :-))
25. 01. 2005 10:52 napsal/a weronyka
Agos ala nevesta
:-)))) A ake mas nove prijmeni? :-)