Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

GRACE DISGRACED – Enthrallment Traced CD 2013, Buil2Kill Records

Death metalových kapel, které mají za mikrofonem ženu, není zase tolik mnoho. A pokud ano, všechny recenze tím začínají (stejně jako moje). Ono není divu, představa křehkých dívek, zpívajících o smrti, je jednoduše svým způsobem zajímavá. Jednou z nejslavnějších a jakýsi etalon, podle kterého jsou vždy ženy za mikrofonem „hodnoceny“, je bezesporu Angela Gossow. Té je také podobná v určitých pasážích i Polina z právě recenzované desky. Jinak ale to, že „jde o ženu“, nelze příliš poznat. Tedy, nechápejte mě špatně, na fotkách to je sakra vidět (smích), ale ve zpěvu se tahle slečna (nebo paní) vyrovná kdejakému slavnějšímu growlerovi. GRACE DISGRACED jsou z Moskvy a jako kapela se dali dohromady v roce 2004. Loňské album je první dlouhohrající a celé se odehrává v rytmu DEATH, IMMOLATION, MORBID ANGEL, ale i třeba takových SUFFOCATION (starší tvorba).

Vše je zde syrové, brutální a pořádně agresivní. Už při prvním vložení do přehrávače jsem od začátku věděl, že to tam zase je! Znáte určitě ten pocit, že se setkáte s nějakou kapelou poprvé a přijdete si, že jste si „souzeni“. Je sice pravda, že některé pasáže již byly pravděpodobně někdy někde zahrané, ale to bychom mohli dneska psát vlastně skoro u každé kapely. Mně se na GRACE DISGRACED líbí hlavně ten obrovský tlak, který na mě dovede díky své hudbě vyvinout. Hraje se chvílemi i značně technicky, ale nikdy to není jen tak zbůhdarma pro nějakou exhibici. Vše sedí dohromady v parádním celku a řeže to jako čerstvý skalpel rovnou z výroby. Na to, že se jedná teprve o první album kapely, jsem velmi mile překvapen. Z CD jakoby odkapávaly chuchvalce pomalu tuhnoucí krve. Kapela sice hraje přesně, jako se hrálo někdy v počátcích stylu zvaného dnes brutal death metal, ale vše je okořeněno jiným, netypickým přístupem. Nejde mi to příliš popsat slovy, ale pokud bych měl postavit vedle sebe řekněme deset dobrých brutálních a technických kapel, tak bych si pro poslech vybral právě GRACE DISGRACED.

Najdeme zde vše, co se sluší na dobré brutální album. Jsou zde jak klasické, houpavé pasáže, tak rychlé vypalovačky i náhlé změny tempa. Vše je postaveno na dobrých riffech, poctivém bubeníkovi a zajímavém odstínu hlasu zpěvačky Poliny. Jedinou výtkou tak z mé strany zůstává jen menší nespokojenost se zvukem. Ten je sice náležitě syrový a hutný, ale osobně bych přidal trošku na „dynamice“. Jinak jsou pro mě ale GRACE DISGRACED velmi milým překvapením. Album se poslouchá velmi dobře, vše pomalinku proniká do krve a je dobře zapamatovatelné. Nikde se zbytečně „nepreluduje“ a přesto je nahrávka „příjemně“ technická. Nalezneme zde i několik dost zajímavých „pomalých“ momentů, díky nimž jsem si vysloužil na desce časem doslova závislost.

Řezničtí učni z Moskvy obstáli u závěrečných zkoušek na velmi dobrou. Je určitě ještě možné něco málo zlepšovat, ale jejich zabijačka byla provedena poctivě, s nadšením, radostí pro věc a hlavně se zajímavými melodiemi a přístupem. Jejich nástroje jsou ostré, dobře nabroušené a umí s nimi zacházet stejně jako staří mistři. Dokonce mi přijde, že někdy své vzory (doplňte si sami nějakou death metalovou veličinu, která vás v poslední době zklamala) v určitých momentech lehce předhánějí. Mají sice také ruce po lokty od krve, ale zároveň „operují“ velmi elegantně a inteligentně. GRACE DISGRACED jasně ukazují, že umí vzít death metal za jeho lepší konec a předvádějí na své prvotině neskutečný masakr. Drsná, šílená deska plná zajímavých a neotřelých brutálních melodií. 

Seznam skladeb:

  1. Prophecy of Somnabulist
  2. Hyporcritical Oath
  3. To Autumn
  4. Psycho Cycle
  5. Adzhimushkai
  6. Villain
  7. Orchids of the Allen Empire


Čas: 43:47

Sestava:

  • Polina Berezko – zpěv
  • Alexandr Klaptov – kytara
  • Andrey Ischenko – bicí
  • Andrey Andreev – basa


BANDCAMP

http://vk.com/club390936
https://www.facebook.com/gracedisgraced
http://www.reverbnation.com/gracedisgraced
http://buil2kill-records.believeband.com/?lang=en


Zveřejněno: 14. 02. 2014
Přečteno:
3676 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář