Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

HERETIC – Angelcunts and Devilcocks CD 2013, Soulseller Records

Kapel s názvem HERETIC je na světě jako máku. Jedna taková vznikla již před devatenácti lety v Holandsku. Za tu dobu do světa vypustila pouhé čtyři řadové desky, z nichž poslední „Angelcunts and Devilcocks“ vyšla poslední květnový den loňského roku.

HERETIC jsou řazeni do black‘n‘rollové škatule, neočekávejte však nic ve stylu takových KHOLD nebo například SATYRICON v době kolem alba „Volcano“. Byli byste pak s největší pravděpodobností zklamáni, jako jsem byl já.

Jak už název alba vypovídá, žádnými vážnými nebo okultními texty se tentokrát pročítat nebudete. Lyrika se motá kolem pohlavního styku, spermatu, pohlavních orgánů a občas se najde nějaká ta zmínka o démonech. Co si budeme povídat, žádná velká poezie to není. (smích)

A ani hudebně nemáme tu čest s nějakým velkým skvostem. Black’n’roll je hodně nadnesené… „Angelcunts and Devilcocks“ je načichlá heavy metalem, hard rockem, punkem a sem tam se tedy s přimhouřením oka najde trochu blackovější pasáž, spíše ale ovlivněná první vlnou černého kovu. Některý z riffů lehce může evokovat VENOM.

Kompozice jsou naprosto jednoduché, založené na častém opakování jednotlivých pasáží. Tady se na progresi nehraje ani z desetiny procenta. Riffy jsou naprosto obyčejné a ničím nevýrazné, o bicích nemluvě, tam složitost nehledejte. Bubeník Tom Grind občas zlehka pošimrá dvojšlapku, do žádných sypaček a rychlopaleb se ale v žádném případě nepouští. Vokálně to také není nic zázračného, Thomas Goat disponuje tak nějak nevýrazným nakřáplým hlasem.

Stejně jako hudba HERETIC, i produkce je řádně staroškolská, což vlastně i kvituji. Alespoň to dokazuje, že trojice Nizozemců si na nic nehraje, prostě si občas sednou k nástrojům, loknou si u toho několika Heinekenů, pokouří doutníky (jak je i vidět na fotografii v bookletu) a zahrají si pro radost nějakou tu pecku o ženském klínu. Výraznou roli na desce hraje basa, jež byla při mixu vytažena dost vysoko.

I přes to všechno se na „Angelcunts and Devilcocks“ najdou alespoň nějaké momenty, u kterých si podupávám nohou. Titulní skladba disponuje kupříkladu příjemnou úvodní melodií, závěrečná „Maze of Madness“, to je zase pocta MANOWAR jako vyšitá. I ten šeptavý vokál připomene Erica Adamse na prvních deskách „králů metalu“.

Celkově však na „Angelcunts and Devilcocks“ není příliš o co stát. Pokud jste blázni do old schoolu v jakékoliv podobě, možná se vám HERETIC trefí do vkusu, to nevylučuji. Já však trochu postrádám smysl takové nahrávky v roce 2013. Přitom deska nevyšla u úplně malého a neznámého labelu – Soulseller Records mají na své soupisce formace jako DEAD TO THIS WORLD, SVARTAHRID nebo THORNIUM. A vzhledem k tomu, že o HERETIC je na známé metalové encyklopedii psáno, že dříve se věnovali black metalu, poslechl jsem si také náhodně několik starších skladeb… žádný velký stylový rozdíl oproti novince jsem ale neslyšel.

No a abych recenzi zakončil nějak originálně, pro představu jsem vybral úryvek textu skladby „Let me be your Altar“:

You scream and I like it
Your ass makes the dead rise
You please my carnal desire
My face between your legs tonight

Put my dagger on your breast
The cum is dripping down your legs
When I rise to make my strike
That‘s when you scream


Seznam skladeb:
  1. Hail the Beast
  2. Black Perversion
  3. Crowned in Filth
  4. Angelcunts and Devilcocks
  5. My Demon Mistress
  6. Sweet Little Sacrifice
  7. Morbid Maniac
  8. King Sodomy
  9. Let Me Be Your Altar
  10. Maze of Madness
Čas: 42:58

Sestava:
  • Thomas Goat - zpěv, kytara
  • Tony Hellfire - basa
  • Tom Grind - bicí

http://www.facebook.com/HereticManiacs
http://www.soulsellerrecords.com/

Zveřejněno: 04. 02. 2014
Přečteno:
3355 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář