INSANIA

REVAMP – ReVamp CD 2010, Nuclear Blast

V nejlepším se má odejít; je sebereflexe vědomou činností, nebo musí být podmíněna na hlubší - kupříkladu psychosomatické - úrovni?

Když v roce 2007 vydali AFTER FOREVER svou pátou, bezejmennou desku, málokdo mohl tušit, že jde o labutí píseň jedné z předních kapel melodické metalové scény. Titul sklidil úspěch v řadách fanoušků i mezi kritiky, logickým krokem se zdála být mohutná propagace napříč světadíly. Po evropském turné a několika koncertech na půdě severoamerického kontinentu se u hlavního skladatele a kytaristy uskupení, Sandera Gommanse, projevil syndrom vyhoření; posunutí koncertních aktivit bylo nasnadě, málokdo ale očekával úplné utnutí kariéry kapely, která teprve stanula před branami opravdového úspěchu.

Ve vynucené přestávce měla tvář skupiny dostatek prostoru pro realizaci vlastních hudebních vizí. Původní spolupráce Floor Jansen s kytaristou Jørnem Viggo Lofstadem (PAGAN´S MIND) však byla po rozpuštění AFTER FOREVER roku 2009 odsunuta na vedlejší kolej a zpěvačka samotná se jala formovat vlastní kapelu pod názvem REVAMP. Bylo by lepší hovořit spíše o sólovém projektu, neb ve skutečnosti byly všechny instrumentální party obstarány najatými studiovými hudebníky. Skladby samotné potom Floor napsala ve spolupráci s Waldemarem Sorychtou, věhlasným producentem a hráčem na strunné nástroje; kompozičně nápomocnou rukou se stal také bývalý spoluhráč z řad AFTER FOREVER, klávesový mág Joost van den Broek.

Osiřelá hudebnice zaklekla ke startovnímu bloku na výhodnější pozici, než svého času Tarja Turunen. Floořino curriculum vitae se toho času mohlo pyšnit nejen mnoha hostováními (převážně pod taktovkou geniální mysli Arjena Lucassena), u své bývalé kapely zastávala i roli dvorní textařky, zanedbatelný nebyl ani její podíl na skládání. "ReVamp" (ve smyslu názvu alba) na první poslech odhaluje vazby na tvorbu zpěvaččiny předchozí skupiny (patrný je zejména vliv syntezátorů); nejde však o přímého následovníka "After Forever", na to mají skladby až příliš písničkovou formu. Ostatně touha tvořit po svém se mohla jen těžko slučovat s hudební strukturou, kterou AFTER FOREVER na posledních studiovkách pilovali. Přebujelým epickým konstruktům bylo dáno vale, debut sází na úderné kompozice - ostatně nejdelší písní je úvodní "Here's My Hell", jejíž stopáž jde sotva přes hranici pět minut.

O Floor Jansen je známo, že její kořeny jsou zapuštěny hluboko v drti kovu a kamene, těžko proto čekat podobné experimenty, kterých se na své prvotině "dopustila" Tarja. "ReVamp" je tedy ze stylového hlediska konzistentní deskou, zřejmě tou nejtvrdší, na které se toho času zpěvačka podílela. Neduhy lze hledat spíše v roztříštěnosti jednotlivých motivů v rámci skladeb. Většina materiálu obsahuje opravdu dobré nápady, které jsou ale často semlety vodami nenápaditých motivu a zejména aranží. Chápu snahu pokračovat v tradici symfonických rozletů, až přílišná angažovanost smyčců je ale občas tristní záležitostí. "Head Up High" i "Fost Forward" se pyšní skvělým refrénem, zazděným smyčcovou sekcí - ušetřena není ani jinak slušná balada "Sweet Curse", která se ve výsledku topí v přeslazenosti. Pochvalu zaslouží naopak kytarové party - ať už agresivně řežou ("Here's My Hell") nebo snoubí jemné vyhrávky s post-rockovými plochami ("Kill Me With Silence"), drtivou většinu času si nelze stěžovat na monotónní vyznění. Silnou stranou desky je - zejména textařsky - koncept skladeb "In Sickness 'Till Death Do Us", který se rozprostírá na třetině nahrávky (za jeho součást beru i píseň "Break") a nazírá na různé způsoby vyrovnání se s odchodem milované osoby. "Disdain" s hostujícím Björnem Stridem (SOILWORK) a agresivní dravostí aspiruje na vrchol celé desky.

Obroda REVAMP v plnohodnotnou kapelu proběhla teprve v rámci příprav na turné. Přestože Floor obsadila jednotlivé posty vesměs neznámými tvářemi, co do profesionality i instrumentálních výkonů se mohli noví členové měřit i s rockovou elitou. Humornou zvráceností Vesmíru (či prostou přepracovaností) byl u zpěvačky rok po vydání desky diagnostikován syndrom vyhoření, což na na čas pozastavilo koncertní i studiové aktivity kapely. Paprsky světlých zítřků neznatelně mihotaly na plátně temného obzoru...

Seznam skladeb:

  1. Here's My Hell
  2. Head Up High
  3. Sweet Curse
  4. Million
  5. In Sickness 'Till Death Do Us Part: All Goodbyes Are Said
  6. Break
  7. In Sickness 'Till Death Do Us Part: Disdain
  8. In Sickness 'Till Death Do Us Part: Disgraced
  9. Kill Me with Silence
  10. Fast Forward
  11. The Trial of Monsters
  12. Under My Skin
  13. I Lost Myself
  14. No Honey For The Damned*

*bonusová skladba
          
Čas: 51:48

Sestava:
  • Zpěv - Floor Jansen, George Oosthoek*, Russell Allen*, Björn "Speed" Strid*
  • Kytara, baskytara - Waldemar Sorychta*
  • Klávesy - Joost van den Broek*
  • Bicí - Koen Herfst*

*hostující hudebníci

Oficiální stránky kapely

Oficiální stránky vydavatele

Zveřejněno: 05. 03. 2014
Přečteno:
3363 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář