FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DEAD AWAKEN – Where Hope Turns Dripping Red CD 2013, Abyss Records

První, co mě vyloženě praštilo do očí, bylo logo kapely. Chtěl jsem hned běžet k bankomatu a vybrat pár euro pro nějakého alespoň trošku schopného grafika (to opravdu nezbylo nic jiného, než to napsat na psacím stroji?). Pak jsem se alespoň trošku uklidnil nad celým obalem. Sice se nejedná pořád o nic světoborného, ale aspoň dává tušit, že mám co do činění s death metalovou kapelou. DEAD AWAKEN se letos hlásí se svým prvním dlouhohrajícím albem. Sice za sebou mají již několik demonahrávek, ale k plnohodnotnému cd se dostali až tento rok (kapela založena 2002). Bohužel ani za poměrně dlouhou dobu existence se nevyhnuli problémům, které provázejí začínající kapely. Vše se zdá být již na první pohled poměrně nedotažené. Sice se na vás hned od začátku doslova vyvalí směs death metalu ve stylu BOLT THROWER, JUNGLE ROT, ale třeba i starých SODOM. To vše je zabaleno do nezbytného švédského pláště chřestících kytar. Ty sice vylezou na povrch vždy jen na chvilku, ale kapela jednoduše svoji rodnou zemi nezapře. Co ale albu chybí především, je alespoň nějaký záchytný bod, nějaká melodie, kterou bych si třeba jen jeden den pamatoval. Jsem nenáročný, stačil by i malý úryvek (smích).

Vše se tak slévá v jeden, sice vcelku kompaktní, ale zcela nevýrazný celek. Kapela mi přijde tak nejsilnější v momentech, kdy se do jejich tvorby vkládá thrash metal. Ten hrají natolik rychle a zběsile, že mě byl schopen alespoň na chvilku vytrhnout z jinak poměrně vláčné posluchačské letargie. Zvuk celé nahrávky je také poněkud podivný. Je sice cítit určitá snaha o to, znít co nejvíce špinavě, ale bohužel je to na úkor toho, že některé nástroje jsou velice špatně slyšet. Kupříkladu pro mě tolik důležitá a oblíbená basa se v té změti a chaosu absolutně ztrácí. Zpěv je sice náležitě brutální, ale občas by se také slušelo s ním alespoň trošku pracovat. Nechci od death metalu operní árie, ale alespoň občasná změna frázování by se slušela. Celkově mě pak docela zaráží, že kapela, která působí na scéně již nějaký ten pátek, není schopná počkat, až bude mít dostatek nápadů na celou desku. Nechci říct, že by byl poslech vyloženě utrpením, to vůbec ne, ale přiznám se, že jsem čekal o hodně víc. Mám dokonce problém vůbec něco o této nahrávce dál psát. Není totiž moc co. Jedná se totiž o jen lehký nadprůměr, který hraje kdejaká okresní kapela (tedy ve Švédsku).

Dovedu si sice představit, že DEAD AWAKEN mohou někde na nějakém skoro bezejmenném místním švédském festivalu zaujmout, ale to musí být již všichni přítomní totálně pod obraz. Ale kdo ví, třeba když je na koncertě dobrý zvukař, posluchači alespoň uslyší jednotlivé nástroje a je dokonce možné, že by se deska pak mohla i líbit. To bohužel z fyzického nosiče není příliš možné. Vše mi přijde takové nedotažené, jakoby to vzešlo od nějakých mladých, začínajících kluků někde z garáže. Marně jsem také celou dobu přemýšlel, proč vlastně nahrávka vznikla. Není to ani „kulervoucí,“ ani temné, dokonce to nepůsobí ani dojmem, že by se hrálo jen tak pro radost. Každopádně mi ta (asi cílená) snaha znít co nejvíc „undergroundově,“ přijde tentokrát skoro až legrační. Chápu, že za každým nahráváním, skládáním apod. je velký kus práce, ale nebudeme si nic nalhávat, konkurence je dnes natolik obrovská, že si nedovedu představit, že někdo bude recenzované cd poslouchat dlouhodoběji třeba jen z nelegálních mp3.

S hodnocením jsem tentokrát neměl příliš velký problém. Od začátku až do konce je jasně slyšet, že se jedná jen o obyčejný průměr. Vypadá to, že jsem na kapele nenechal nit suchou. Což je sice svým způsobem pravda, ale i když se snažím sebevíc a hledám na cd hlavně pozitiva, moc jich nenacházím. Samozřejmě se nejedná o žádný vyložený průšvih, ale pokud by chtěli DEAD AWAKEN způsobit alespoň malý rozruch na evropské death metalové scéně, museli by odvézt o hodně větší kus práce. Za každým úspěchem (a v undergroundu to platí tím spíš) je spousta dřiny, odříkání i peněz. Jenže to zažívají tisíce kapel a svět je pro spoustu z nich hodně nespravedlivým místem. Vadí mi na „Where Hope Turns Dripping Red“ to zcela zbytečné mrhání jinak hmatatelným talentem. Štve mě ta zbytečně nedotažená produkce. A vyloženě naštvaný jsem z toho, že šla kapela do studia s takovým nepřipraveným materiálem. Vše dohromady pak působí dojmem, že se budu této desce vyhýbat velkým obloukem. Ne kvůli tomu, že by nahrávka byla vyloženě špatná, ale proto, že jsem nenašel příliš důvodů a chuti, abych se vracel. Není také proč. Je spousta kapel, které letos vydaly lepší alba, a je málo času na to, aby jím člověk zbytečně mrhal. Dnes nezbývá než říci: „Bohužel, je to jen obyčejná deska, kterých vyjdou každý den tisíce.“

Seznam skladeb:

  1. Carnivore
  2. Kingdom of Damnation (Where Hope Turns Dripping Red)
  3. Deutches Afrika Corpse
  4. Rocket Symphony
  5. Mudhell
  6. Manic Destructive
  7. Envy the Dead
  8. Venom of the Population
  9. State of Corrosion


Čas: 34:11

Sestava:

  • Mats Blyckert – bicí
  • Jorgen Kristensen – kytara, basa, zpěv


http://www.dead-awaken.com/
http://www.facebook.com/Dead.Awaken.D.A
http://www.last.fm/music/Dead+Awaken
http://www.reverbnation.com/deadawaken
http://www.officialabyssrecords.com/


Zveřejněno: 22. 05. 2014
Přečteno:
3381 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář