HEIDEN – Andzjel

FLESHLESS, SCENERY, FROM BEYOND, F.O.B., NAMELESS GATHERING

Brňáci SMASHED FACE nelenili a na lednovou sobotu (8.1.) uspořádali na své domovské scéně death/grindový minifest s přitažlivou sestavou kapel, kterým dominovala Děčínská grind corová hvězda Fleshless. Co mě hned překvapilo, bylo místo, kde se měl festík konat. Rekonstruovaný Brooklyn je na jedné straně vyhovujícím coby rockový klub, na druhé straně živé koncerty kapel se zde často potýkaly s horším zvukem (že by akustika?). Ale že kvalitní ozvučení bude, to Fred a spol. slíbili a nakonec taky splnili, takže už před sedmou byl klub solidně zaplněný a mezi fans vládla dobrá pohoda, zčásti jistě proto, že u vstupu zcela chyběli výběrčí vstupného (smůla, dlouho nám to nevydrželo a zacvakli jsme si to všichni). Setkání se známýma, k tomu škopek Starobahna a klasické čekání na začátek. Zatím pohoda a mírná zvědavost smíšená s nedočkavostí. Po sedmé malé pódium u stěny  ožívá první kapelou.

Pražští technic-deathoví NAMELESS GATHERING patří už od pohledu zatím k těm mladším spolkům naší scény a na kontě mají jedno demo (Whisper Of The Crowd). Po zásluze, kluci odehráli dobré poctivé vystoupení a předvedli to, čím je jejich smrtící kov charakteristický; střídání temp, brutální zkreslené i čisté pomalé pasáže, to vše ve velmi technickém pojetí. Jejich set na mě působil jako takový death metalový standard, kterému ještě zbývá kus cesty do překonání průměru. Nápady tu očividně jsou, určitá vyhranost taky, takže když borcům vydrží nadšení, určitě se od nich nadějeme mnohem lepších kousků. Publikum se sice hned na první neznámou kapelu neodvázalo (překvapivě), ale prostor pod pódiem se solidně zaplnil a aspoň se poslouchalo.

A pak přišla bomba! Hned druhým spolkem v pořadí byli vyhlášení technici ze SCENERY a věřte nebo ne, předchozí ódy na ně nebyly vůbec přehnané! SCENERY jsou z Mohelnice a hrají technický death s výraznými prvky thrashe. Právě technika je nejsilnější stránkou celé kapely, která na Brooklynské pódium nastoupila v pěti členech a spustila na nás vskutku gurmánskou muziku. Nářez tu ani tak nehledejte, jejich hudba je plná vykudrlinkovaných sólíček, citlivých kláves a procítěného zpěvu. Tihle páni muzikanti vás dokáží hudbou zaujmout tak, že se v duchu přenesete do úplně jiných dimenzí a jen zasněně posloucháte. Petr střídavě zpíval a hrál na klávesy, Lerry na svou šestistrunku úžasně sóloval a i zbytek kapely šlapal jako dobře seřízený stroj. Inu, jedenáct let hraní a tři dílka na kontě byly znát. Hrálo se hodně z posledního počinu kapely (?Philosophy Of Ages?), názvy skladeb mi už žel unikly. Úspěch vystoupení byl víc než zasloužený a bylo to znát hlavně na síle potlesku, neb na takovou nádheru se nepaří, ta se poslouchá! Nejlepší kapela večera.

Další hvězda přišla hned vzápětí, FLESHLESS minulý rok vydali u Obscene svou už čtvrtou desku (?Sensual Death Immitation?) a laťku smrtící kvality se jim na něm prý povedlo ještě o něco zvednout. No, tak to jsem zvědav, s čím přijdou, Fleshlessáci v Brně hrají po dlouhých dvou letech a hlad a žízeň po jejich vystoupení rozhodně je, jak vidím z četných fanoušků oděných v metalových hadrech s logem této živoucí grindové legendy. A už to začíná, zabijáci hrají ve čtveřici bez basy a pěkně jim to šlape. Vláďa, všechna čest, má prasečí vokál jedna báseň a pařiči si konečně přicházejí na své, protože grind má být maximální nářez a kapela s rychlou brutalitou rozhodně nešetří. Hraje se i ze starší desky s milým názvem ?Nice To Eat You? a klub už teď konečně vře. Perfektní sypec, ale znám je i mnohem tvrdší, takže jsem mírně zklamán, přesto má gig úspěch. Vláďa, Kadeřník i Luďa předvedli konečně pořádnou pohybovku a pořád trochu mrtvolný Brooklyn se konečně probudil. Povedené?

Předposledním spolkem jsou FROM BEYOND. Další veteráni, tentokrát z nedalekého Prostějova, přispěli i svou troškou k pestrosti celého festu. Po dvou technických kapelách a jedné rychlé, brutální přichází něco, co nelze jen tak snadno popsat. Death to je, ale v pomalém, maximálně středním tempu s obrovským důrazem na do morku pronikající tvrdost projevu. Vliv doomu starých Black Sabbath a Cathedral je znát na první pohled. Jinak Tomáš (d), Standa (g), Petr (b,v) a Zdeněk (g) jsou čtveřice okapucovaných kořeňů, kteří tomu podle mě dávali v sobotu nejvíc na prdel. Petr je výborný zpěvák, takový šílený growling jsem už dlouho nezaslechl, navíc vokál dobře zapadá do celkového silně psychopatického a fajn projevu. Šílenství sálající z jejich hudby mě dočasně úplně ovládlo, takže jsem si natáhl taky kapuci do čela a s kamarádem jsme vyrazili do první lajny řádit jako o život. Museli jsme ostatně působit hodně odrazujícím dojmem, protože kromě nás tří se do pařby nikdo nehrnul. Škoda, nevíte, co je dobrý?

Poté, co jsem se fyzicky úplně vyřídil na setu From Beyond, mi nezbylo než v klidu poslouchat schizo blast death metalové F.O.B. z Tábora. Deska ?Follow The Instructions? je už nějaký ten pátek na světě, kapela svojsky mixující death s thrashem ostatně taky, takže by jim to už mělo hrát. Kapela sice není z nejpočetnějších (trojice), ale na mohutnosti muziky to vůbec není znát. Bendis dokázal i s jednou kytarou uhrát hodně solidní riffy a vyhrávky spolehlivě podpořený Martym za bicími a basákem Corbowem za mikrofonem. Kromě vskutku neotřelé hudby kapela patřila rozhodně k nejvíce bezprostředním spolkům a každý song byl patřičně slovně uveden (o čem to vlastně je). Publikum sice už stačilo znovu upadnout do mírné letargie, přesto se kotel brzy probudil k životu a vytvořil ?efóbákům? důstojné pracovní prostředí. A tak se dvakrát přidávalo (mj. zazněl starý KREATOR) a koncert se už chýlil ke svému konci. F.O.B. udělali povedenou tečku za obzvlášť vydařeným festem, na němž nezklamal nikdo z celé sestavy pozvaných kapel ani z řad fanoušků. No nic, tak zase příště?


Zveřejněno: 15. 01. 2005
Přečteno:
3185 x
Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 01. 2005 13:36 napsal/a Autor
brutal death/grind
Vidis, Marty nas rozsoudil...:) Je fakt, ze sami Fleshless se uz ted ciste do grindu neradi, ted je to kombinace brutal deathu a grindu - proste takovy styl a la "prechod". Jinak jestli je jejich posledni album takove, jak rikas, neni problem jim tu nalepku "melodic" proted prilipnout, na dalsi desce se muzou na melodii ...t a bude to zase ten starej grind...
20. 01. 2005 22:39 napsal/a marty
flesh
driv se fleshless ke grindu nebo death-grindu hlasili, posledni album je trosku vic do melodiky, to jo,... ale Nasum, Pig Destroyer, Squash Bowels etc. bych zaradil do neceho mezi grindem a jeste vetsim naterem, za opravdu cz grind si predstavuju ty ingrowing to jo...
20. 01. 2005 18:40 napsal/a Svartblod
grind
Moc recenzí na poslední desku Fleshless jsem zatím nečetl, ovšem radit zvlášť nový Fleshless do grindu mi připadá opravdu zvláštní. Pod pojmem grind si představím, abych zůstal v současnosti, věci jako Nasum, Pig Destroyer, Squash Bowels, abych zůstal u Obscene a u nás, tak Ingrowing, a tady opravdu v porovnání s Fleshless slyším rozdíl. Je možné, že naživo jsou Fleshless hodně ohulení (nakonec, byl jsem na posledním OEF), ovšem poslední deska při poslechu z CD zní melodicky možná až v míře porovnatelné s Kataklysm nebo Avulsed, kde bych o grindu fakt nemluvil. Kytarové postupy jsou taky více-méně (death)metalové. On sám death metal, pokud opomeneme další blíže určujíci přívlastky, je dnes opravdu široký pojem, pod který se vejde vše od co já vím Withering Surface po Brodequin (a třeba i Mortician, i když tohle je zase na hranici minimalismu, ale já to rád :-) Bude to i o tom, jak kdo co slyší a Fleshless s jejich stylem, ani ne "US brutal", ani ne klasika, se spíš "srozumitelnými" riffy se dá zaradit různě, buď na základě rychlosti a "nářezovosti", nebo je možné rozebírat postupy atd. Je to buď na polemiku, nebo na nechání koňovi...:-)
19. 01. 2005 09:05 napsal/a Autor
Reply for Svartblod a Weronyka
Diky lidi, je fajn, ze to nekdo ctete :)). Svartblode, je to vec nazoru a pocitu z hudby. Ja je stylove radim do grindu, protoze mam nekolik jejich veci (cover od Masters Hammer, deska Grindgod) a na death mi to prijde o hodne ohulenejsi a hlavne narezove. Kdyz se prenesu do jejich gigu, tak tam ta melodie taky prim nehrala, to bylo spis o tvrdosti. Jinak do grindu je radi i recenzenti jejich posledni desky... Ale rikam, je to vec nazoru, pro tebe je to melodicky death (poslechni si treba opravdu death od ABSURD CONFLICT a uvidis rozdil od FLESHLESS) pro me grind... Mej se a zase se ozvi, podebatime... Dikec Weronyko, to potesilo...:)
17. 01. 2005 23:25 napsal/a Svartblod
Při vší úctě,
Fleshless v žádném případě grind core není, spíš syce rychlý, ale melodický death metal, kde většinu "brutal" zložky obstarává Vláďa.