Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

SAPROGENIC – Expanding Toward Collapsed Lungs CD 2013, Willowtip Records

Určitě jste si také všimli, že i jinak normálně fungující jedinci se v davu stávají zvířaty. Občas, když zhlédnu v televizi zprávy, říkám si, že účastníkům různých pochodů za „něco“ chybí jen odkapávající krev od čelistí. Člověk se mění ve vlka a touží po kořisti. Humanita jde stranou a ve vzduchu je cítit jen nenávist. Dávné pudy vystupují na povrch a beránci se mění ve zběsilé šelmy. Adrenalin stříká na všechny strany a v očích jinak něžných dívek je možné spatřit zlost. Existuje na šílenost davu vůbec nějaký lék? Možná bych o jednom věděl. Pochází z Detroitu (a Michiganu) a jmenuje se SAPROGENIC. Jedná se o kapelu fungující již od roku 2001 a mající na kontě již dvě alba pro rozhánění davu („The Wet Sound of Flesh on Concrete“ – 2003 a „Ichneumonid“ – 2006). Pokaždé se jednalo o brutální death metal klasické výroby. Není tomu jinak ani letos. Samozřejmě, doba se změnila, death metal ustoupil lehce do pozadí a tak se SAPROGENIC zařadili po bok stovek kapel hrajících na koncertech vždy pro pár skalních příznivců. Větší slávy se jim nikdy nedostalo a ocenili je v minulosti vždy jen jejich vlastní fanoušci (a pár dalších, kteří se k nim dostali víceméně náhodou). Tedy alespoň v minulosti jsem nikdy kapelu příliš nezaznamenal.

Abych pravdu řekl, jejich předchozí alba jsem také nesledoval s nějakým zvláštním nadšením. Pokaždé se sice jednalo o kvalitní nadprůměrný materiál, ale chybělo mu něco navíc, pro co bych si ho zapamatoval. SAPROGENIC byli jednoduše jedněmi z mnoha. Letos je tomu ale trošku jinak. Alespoň tedy pro mou skromnou osobu. První oťukávání proběhlo samozřejmě přes internet a nějaké to digitální médium, ale vše pak uzrálo v jeden brutálně vypilovaný zážitek se zaslaným promo CD. Již několikrát jsem se zmínil, že si v tomto stylu víceméně jen vybírám kousky, které mi chutnají a jinak tomu není ani tentokrát. Líbí se mi schopnost kapely zahrát technicky náročnou muziku tak, aby zůstala zachována základní stavba songu v podobě, kdy se pořád jedná o klasickou „skladbu“ a ne jen o bohapusté preludování bez duše. Veškeré písně jsou hrány velice přesvědčivě a pokud máte rádi občas trošku té techniky v death metalu (zde nikterak přehnané), mohli byste být spokojeni jako já. Masakr se odehrává v necelých 42 minutách, což je sice na hraný styl poměrně hodně, ale nebojte, nudit se snad nebudete.

Pro fanoušky stylu bylo uděláno vše potřebné. Jednou se slammuje, pak brutálně utíká a pak drtí po způsobu CANNIBAL CORPSE. Nemám s tím sebemenší problém, jen bych možná občas zkusil změnit způsob frázování pana zpěváka. Ten je někdy až příliš monotónní a když k tomu přidáte riffy, které jsou si v jednotlivých skladbách velice podobné, neubráním se tomu, že moje myšlenky těkají při poslechu občas někde jinde. Zajímavým zpestřením je tak cover od DISSECTION, který nechá alespoň na chvíli „zapomenout“ na ten jinak někdy až příliš pevný monolit jednolitých nápadů. Je sice cítit snaha kapely, která se vrátila po dlouhých sedmi letech, o co největší pestrost a originalitu, ale bohužel kolikrát vychází vniveč. Ony tam ty nápady vlastně jsou, ale jsou natolik ukryty pod slupkou „obyčejnosti“, že se po nich musí pátrat pečlivě a dlouho. A nevím, jestli v dnešní době bude někdo takto činit. Myslím, že moc posluchačů si s tím práci dávat nebude, doba je na to příliš rychlá a povrchní.

Předchozí počiny bych hodnotil známkou lehce nad průměrem. Letos musím samozřejmě bod přidat, protože i přes mé připomínky se pořád jedná o velice vstřícné, dobře poslouchatelné album (co bychom za ně u nás v Čechách dali). Deska je tak určena spíše pro milovníky stylu, kteří si na něm najdou to své dobré než pro širší „veřejnost“. Tu by totiž mohli svojí deskou „Expanding Toward Collapsed Lungs“ rozehnat jako dav vodním dělem. Já samozřejmě povedu dál tuhle šílenou smečku v patrnosti a myslím, že sem tam se k jejich nahrávce rád vrátím. Nebude to ale pravděpodobně příliš často. Přeci jen, nenašel jsem toho pro sebe zase tolik, aby jejich cd získalo čestnou pozici v přihrádce pro „časté přehrávání“. Velice dobře odvedená technická brutal death metalová práce, které chybí už jen kousek k tomu, aby byla zařazena mezi ty nejlepší patology.

Seznam skladeb:

  1. Removing A Phantom Limb
  2. Eat My Heart
  3. Choking Victim
  4. Below Death
  5. Ritual Blaze
  6. Expanding Toward Collapsed Lungs
  7. Mutated Deception
  8. Carve Your Fears In Flesh
  9. Navigating The Human Eye
  10. Haruspication
  11. Night’s Blood (Dissection cover)


Čas: 41:52

Sestava:

  • Russ Crossman – kytara
  • Tim Recchia – basa
  • Jerrod Macpherson – bicí
  • John Skinner – kytara
  • Jeremy Swanson – zpěv


https://www.facebook.com/Saprogenic
http://www.last.fm/music/Saprogenic
http://www.willowtip.com/home.aspx


Zveřejněno: 15. 03. 2014
Přečteno:
3332 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 03. 2014 16:12 napsal/a Asphyx
díky
Děkuji a vážím si toho. Jsem rád, že jsem se trefil do vkusu...:))
17. 03. 2014 16:04 napsal/a pekop
SAPROGENIC
Já bych se nebál dát 8 bodů. Fakt dobrá deska, a jak je už téměř vždy pravidlem, dobře napsaná recenze.
15. 03. 2014 10:18 napsal/a prepil
...
..pěkně napsané. Album mě baví, vidím to na zatím nejvydařenější dílo z dílny Saprogenic.