Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

THE GENERALS – Blood for Blood CD 2013, Lightning Records

Sání, stlačení, výbuch, výfuk. Znáte ten krásný pocit, když máte pod sebou pár ušlechtilých koní a před sebou prázdnou silnici? Neříkejte mi, že ve vás občas nezahlodá myšlenka, stát se zase jednou trošku rebelem a pořádně přidat plyn. Nejsem zrovna z těch, kdo by po večerech rádi čichali vůni benzínu, ale musím uznat, že řízení auta za podpory nějaké dobré muziky má určitě něco do sebe. Třeba takoví švédští maniaci THE GENERALS mají naprosto jasno. Jejich drsná hudba je podle mě právě na nějakou dálnici více než vhodná. Dalším místem, kde bych je milerád někdy potkal, by byl nějaký menší klub, kde by to na nás pánové pořádně rozbalili. Jedná se sice o takový klasický severský klon ENTOMBED, kdy se do toho hlavně death´n´rollově řeže, ale už od prvních společně strávených chvilek musím uznat, že tihle šílenci v sobě určité kouzlo mají. A řekněte mi upřímně, nemáte taky někdy chuť si jen tak zapařit? Tohle není nic pro „hudební kritiky“ stojící na koncertech jako solné sloupy. Tady musí téct pivo proudem a kdo stojí po setu THE GENERALS ještě na nohou, není pořádnej chlap!

Svým přístupem mi pánové trošku připomínají britské THE ROTTED. Ti se také s ničím nepářou a hned na vás vysypou směs deathu, crustu, chvílemi dokonce i punku a to vše zabalené do špinavého rock´n´rollu ne nepodobnému „nářezovějším“ deskám slovutných MOTORHEAD. Osobně se mi tento přístup hodně líbí, mám pro podobnou muziku slabost, i když samozřejmě musím uznat, že po delší době se nahrávka samozřejmě tváří trošku opotřebovaně. Určitě se nejedná o nic převratného, nového, neřeší se tady žádný progres a podobné záležitosti. Stojí tu před vámi „jen“ čtyři chlápci s nástroji, které jejich muzika baví. Je to zábava, pohoda, klídek a death´n´roll. Jde se zde až na samotný základ rockových postupů. A to vše je zabaleno do dnes již klasické severské špíny. Možná vám bude připadat doma v přehrávači album dost monotónní (a budete mít svým způsobem pravdu), ale síla této hudební zběsilosti se ukáže právě až naživo. Pokud ještě k tomu holdujete pěnivému moku a rádi se bavíte, myslím, že byste mohli být úplně spokojeni. S přibývajícím alkoholem v krvi bude zajisté stoupat i vaše obliba těchto romantických songů (smích).

Zvuk se mi líbí, je náležitě špinavý a přitom dostatečně „čistý“, aby byly jasně rozeznatelné všechny nástroje. Obal patří ke klasickým a abych pravdu řekl, mám to takhle stejně nejraději. Žádné velké umění, ale „jen“ poctivá práce s lebkami v pěkném ornamentu. Myslím, že k muzice na albu by se stejně asi nic jiného nehodilo. Jedná se teprve o druhé album kapely, což vzhledem k tomu, že se pohybuje na scéně již od roku 2002, není zrovna příliš. Schválně jsem si pro srovnání „poctivě“ sehnal i předchozí počin z roku 2009 („Stand Up Straight“) a abych pravdu řekl, tak první deska se mi líbila o trochu víc. Byl z ní cítit větší tlak a byla špinavější. Zase na druhou stranu, novinka obsahuje více melodií, které je potřeba časem rozkrýt a album snad v mém přehrávači déle vydrží. Uvidíme. Zatím THE GENERALS aplikuji hlavně v pátek večer, kdy jsem totálně vyčerpaný z práce, těším se na víkend a nemám chuť na nic „složitého“ a náročného.

Jestli máte dobře seřízený motor, plnou nádrž a dostali jste zrovna chuť pořádně protáhnout svého „miláčka“ se čtyřmi koly po cestách i necestách, „Blood for Blood“ by se mohlo ohřát nějakou dobu pod vaší kapotou. Jen prosím nehledejte na této desce velký „umělecký“ zážitek, neřešte pro jednou žádné zbytečnosti a trošku se taky uvolněte. Pak si budete moci vychutnat tuhle špinavost plnými doušky a až po okraj. Album pravděpodobně časem někde zapadne v tuně dalších, ale pokud máte pro podobné záležitosti slabost, myslím, že jednou za čas ho rádi vyhrabete někde ze dna své přihrádky na CD v autě a pak to bude teprve ta správná jízda. A ono vlastně je to jako se všemi jinými dnešními nahrávkami. Berte nebo nechte být! Dynamická, špinavá, řezající záležitost ze Švédska. Slušná práce.

Seznam skladeb:

  1. Blood For Blood
  2. Dig Two Graves
  3. Hunger
  4. Nothing’s Claimed
  5. My Own Demise
  6. Hell Sweet Hell
  7. Shotgun Serenade
  8. Evil Transcends
  9. Where It Rains
  10. The Great Deceiver


Čas: 31:31

Sestava:

  • Martin „Metal“ Svensson – bicí
  • Dick – kytara
  • Rickard – kytara
  • Hednar – zpěv, basa


http://www.thegenerals.se/
https://www.facebook.com/thegeneralsSWE
http://www.last.fm/music/The+Generals


Zveřejněno: 27. 02. 2014
Přečteno:
3357 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář