Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SPLATTERED ENTRAILS – Depths of Obscurity CD 2012, Nice to Eat You Records

Zlý, ošklivý a nudný je brutální death metal znějící z nové desky SPLATTERED ENTRAILS. Přijde mi jako stokrát vylouhovaný sáček s čajem. Taky už je bez chutí, vůně a zápachu. Přitom kapela má všechny předpoklady pro to, aby mě smetla z povrchu zemského. Muzikanti jsou na poměrně vysoké úrovni, zkušenosti také nechybí. Tak kde je problém? Jednak je album zabito na brutální death metal šílenou stopáží necelých osmačtyřiceti minut, a také se nedostává příliš nápadů. Vím, že dnes se toho příliš moc nového nevymyslí (pokud si tedy nevezmete na pomoc nějakou tu elektroniku, saxofon a podobné propriety), ale i klasika se dá hrát se vkusem a nábojem. Jenže tady vše jen tak nějak plyne bez jakéhokoliv jiskření. Možná nejsem zrovna ta správná cílová skupina, která by měla nahrávku hodnotit, ale i když se oprostím od všech předsudků a beru vše s náležitým nadhledem, pořád se mnou „Depths of Obscurity“ nic „nedělají“. A to jsem překousl i nemastný a neslaný obal. Přiznám se, že jsem měl co dělat, abych se přinutil vůbec k dalším poslechům. Kdyby mě alespoň přehrávání „naštvalo“, byla by to nějaká emoce. Ale tady ani ťuk. Nic. Jen nuda a šeď.

Nevadilo by tak ani neustálé ukolébávající opakování jednotlivých motivů dokola, ale kdyby aspoň ty melodie byly něčím zajímavé. Je to jako bych si pustil staré INCANTATION s IMMOLATION na kazetě, která se začala namotávat. Vše je zpomalené, až doomově klidné. A to je možná ten největší problém, nic nešokuje, nepálí, nedrásá. Samozřejmě díky tomu, že je vše ošetřeno poměrně slušným zvukem, můžou se vyskytnout posluchači, kterým bude dělat toto cd radost. Já mezi ně ale určitě patřit nebudu. Musím sice uznat, že pár zajímavých motivů se najde a občas jsem musel zbystřit svoji pozornost, ale po chvíli jsem opět upadl do ubíjející monotónnosti. Neupírám kapele určitý punc originality, ale i když si představím, že bych si jejich loňský počin pouštěl jen jako kulisu, vyskakuje mi vyrážka na uších. A abych se přiznal, tentokrát mě moc ani nebavilo hledat na nahrávce „to dobré“. Možná je to tím, že jsem měl v minulých týdnech co dočinění s brutal death metalovou šlechtou a vše mi přijde až příliš rozplizlé a jak známo, kde nic není, tam ani smrt nebere.

Schválně jsem zkusil si „narvat“ desku do hlavy skoro násilím. Poslouchal jsem ji na různých přístrojích, dokonce v mp3, v autě a pořád se žádná chemie nedostavila. Přispívají k tomu i  neskutečně protivné mezihry, které mají pravděpodobně nějak evokovat moře (nebo snad šumění krve, kdo ví?), ale měl jsem vždy sto chutí je přetáčet. Byl jsem od jednoho kolegy a kamaráda poučen, že takto nějak podobně se hraje styl zvaný drone (tedy zde v pomalejších pasážích, jinak se do toho i občas brutálně uhodí). Tak alespoň vím, čemu se mám v budoucnosti vyhýbat (smích). Každopádně jsem se celou dobu poslechu automaticky snažil natáčet hlavu jako pes, na kterého pískáte vysokofrekvenční píšťalkou. Marně jsem hledal místo v pokoji, kde by mi deska co nejméně ubližovala. Nenašel jsem (smích). Chápu, že to tak pravděpodobně má být, ale v budoucnu se budu snažit se podobným omylům vyvarovat. Pořád jsem měl nutkání cdčko v přehrávači popohánět, aby se už konečně něco dělo a ono pořád nic. Pak začal další song (nevím který, protože mi dělá problém rozeznat jednotlivé od sebe) a já už se bláhově domníval, že konečně přijde něco příjemnějšího nebo alespoň už konec. Omyl! Nastalo úplně to samé!

Pokud jste dočetli až sem a jste fanoušci kapely, musíte být pravděpodobně rozzuření do běla. Nezlobte se na mě, nemyslím to zle, ale dnes bohužel musím s hodnocením dolů. Ani po mnoha chvílích strávených se SPLATTERED ENTRAILS jsme žádnou společnou řeč nenašli. Do budoucna vím, že si cd již nikdy v životě nepustím. Nejsem totiž zrovna z těch, kdo by podobný styl vyhledával. Přísahám na všechny nesvaté, že jsem se snažil muziku těchto šílených Američanů pochopit, ale pravděpodobně mi není dáno. Za mě tedy berte recenzi jen jako takové upozornění, že loni se událo u této kapely v pořadí již šesté dlouhohrající album. Obrázek si prosím ale raději udělejte sami. Já na to už nemám sílu. Jsem z těch, kdo se snaží i na největším hudebním „chlívu“ nalézt vždy to dobré, ale tentokrát mi to jednoduše nejde. Nějak jsme si s muzikou SPLATTERED ENTRAILS nepadli do oka. Tak snad možná příště, třeba to bude lepší. Uvidíme. Zatím pro mě lehký podprůměr.

Seznam skladeb:

  1. Diminished to Nothing
  2. Inexorable Savagery
  3. Impending Disarray
  4. Decimating Our Will
  5. Relentless Intake of Futility
  6. Reduced to Carnality
  7. Becoming the Crust
  8. A Flaw in Sanity
  9. The Decay of the Universe
  10. Depths of Obscurity
  11. Abducted for Public Mortification
  12. Deprived
  13. Descend into Malice
  14. Deranged on Impulse
  15. The Weak Willed & Tortured (Bonus track)

Čas: 47:54

Sestava:

  • Mike O´Hara – kytara, programování, basa, zpěv
  • Matt Owen – kytara


https://www.facebook.com/splatteredentrails
http://www.last.fm/music/Splattered+Entrails
http://www.reverbnation.com/splatteredentrails
http://www.ntey.wz.cz/


Zveřejněno: 05. 02. 2014
Přečteno:
3350 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 02. 2014 07:49 napsal/a Asphyx
pro brutal
Děkuji moc za názor a doplnění. Je jasné (a jsem rád, že to chápe i většina našich čtenářů), že \"není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem\":)) Jak už psala Božena Němcová:)) Moc děkuji za dobré tipy, zkusím se po zmíněných labelech i kapelách pohlédnout. Dobrého brutalu není rozhodně nikdy dost. Přeji příjemné chvíle ve společnosti Splattered Entrails....já si mezitím budu rvát do hlavy poslední Prostitute Disfigurement.. A mimochodem, jsem moc rád, že se berou ty mé \"recenze\" spíše jako takové upozornění na to, že té které kapele vyšlo nové CD. Dnes je možností pro vlastní názor opravdu mnoho. Ať se daří a přeji jen samou dobrou muziku!
07. 02. 2014 07:07 napsal/a brutal
brutal
Nikto sa na Vás pán recenzent nehnevá. Veď keď raz sa V8m to nepáci , tak sa Vám to nepáci. Dnes v dobe internetu si ukážky možme popočúvať a podľa toho sa rozhodnúť. Veď koľko ľudí toľko chutí. Medzi právnikmi je to ešte horšie...dvaja právnici a tri názory. Ja som si to vypočul a musím povedať že sa mi to páči a CD som si aj kúpil. Ak hovorím za seba mne sa to páči. Ale je neprinášajú nič nového to je pravda ale to po nich ani nechcem. Inak by som pána recenzenta poprosil kedze počuval tuto kapelu, nech skúsi zrecenzovať kapely od firiem: Inherited suffering, soulflesh collector, show no mercy-tu tám tiež dobré albumy. Ja som teraz prišiel na chuť aj kapelám od Nice to eat yoo. Napr. nový Boiler. Panovi recenzentovy by som odporucil kapelu IN THE BURIAL ta ma teraz zaujala