Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ALTAR OF BETELGEUZE – Darkness Sustains the Silence CD 2014, Memento Mori

Na město padla mlha. Nebylo vidět na krok a auta se ploužila silnicemi jak zpomalený film. Mráz začal kreslit na okna chladivé paprsky znázorňující snad osud letošní zimy. Pod nohama začal šustit namrzlý chodník. Lidem se protáhly nedostatkem světla obličeje i stíny a jedinci s depresemi vyhledávali čím dál častěji osamocená místa. I já jsem dostal chuť na pořádný kus doom/death metalu. Prohrabal jsem hromadu CD čekajících na recenze a do očí mě ihned uhodil do šeda vyvedený obal od španělského umělce Cesara Valladarese (také covery NECROPSY, ANATOMIA, KRISIUN, FERETRUM, ASPHYX apod.). Pouštím CD v přehrávači, otevírám svoje okno i uši a pouštím do svého pokoje zase jednou pořádnou porci nihilismu, deathu, doomu a stoner metalu. O vokály se střídají Olli (čistý hlas) a Matias (growl), kdy jeden používá mohutný chrapot a druhý doplňuje tu bezútěšnou náladu vysokým a čitelným zpěvem. Za normálních okolností by mi to poměrně vadilo, nemívám „čisté hlasy“ v přílišné oblibě, ale tady to tak nějak vše sedí pohromadě a zdá se mi v pořádku. Zemité, dunivé pasáže střídají ty epické, do výšin vystavěné a já si najednou vzpomenu na jednoho chlápka z hospody v našem městě, který už od sedmdesátých let vypadá jako vystřižený z prvních fotek slovutných BLACK SABBATH. A říkám si, že ALTAR OF BETELGEUZE by se mu určitě líbili.

Kapela je personálně propojena s death metalovou smečkou DECAYING, která drtí poctivý old school death metal ve stylu ASPHYX. Zde se ale jedná o zcela jinou záležitost. Tady se musíte přenést v době ještě o nějaký ten rok zpět a ptát se spíše u gramofonu svých otců, co si o „Darkness Sustains the Silence“ myslí. I já jsem zažil podobnou muziku ve věku, kdy jsem teprve poznával „hudební svět“ a tak mi sice podobná krev koluje podvědomě v žilách, ale rozhodně není tou, kterou bych si sám „dobrovolně“ vyhledával. To mi ale samozřejmě nebrání si udělat názor (smích). Mám zrovna na podobné smutnění chuť, tak proč nesáhnout po něčem pořádném. Vše se zde náležitě „táhne“, pomalé chvilky se přenášejí do gradujících a vypjatých situací a muzika se skvěle hodí k samotě a snad i k soukromé očišťující meditaci. Jde se zde na samou dřeň, podstatu metalu a hlavou se mi přitom míhají vzpomínky na kapely jako PENTAGRAM, SAINT VITUS, CANDLEMASS, COUNT RAVEN, TROUBLE a podobné „umírající“ smečky.

Zvuk z Moontower studia, kde se tentokrát vyřádil Javier Felez (také ATARAXY, TEITANBLOOD, AVULSED, NOMINON, GRAVEYARD), je masivní, hutný a připomíná srážející se krev. Mám sice problém s tím, že jsem někdy při poslechu netrpělivý a přijde mi vše až „příliš“ dlouhé, ale to je jako si stěžovat u heavy metalu na „ječící hlasy“ (smích). Nápady a motivy jsou si někdy také příliš navzájem podobné. U tohoto stylu je to ale samozřejmě také „žádané“ a tím pádem v nejlepším pořádku. Beru „Darkness Sustains the Silence“ spíše jako kulisu ke dnům, kdy je náš dům zahalen do smogu a ulicemi se šíří špatná nálada. Úplně před sebou vidím klub, kde stojí kytaristé jednou nohou na bedně odposlechů a pod mikrofonem se do prostoru směje lebka z kravské hlavy. Kytary řežou houstnoucí vzduch, všichni mají na rukách modré tetování a pivo chutná dnes nějak víc hořce než kdy jindy.

ALTAR OF BETELGEUZE si zaslouží určitě za svoji první desku velkou pochvalu. Kdyby takhle ke své „práci“ přistupovaly všechny začínající kapely (ALTAR OF BETELGEUZE hrají od roku 2010 a mají za sebou ještě EP z roku 2012 s názvem „At the Shrine of Light“), bylo by na světě krásně. Určitě se jedná o dobrou, příjemně „drsně“ se poslouchající desku. Mě se sice některé momenty slévají v jeden „sourodý“ celek, ve kterém nějak nemůžu najít pro sebe něco, co bych více vyzdvihl. Některé melodie jsou opravdu razantní a drásající, jiné mě ale zase tolik nebaví. Každopádně, jestli máte rádi death/doom hodně protkaný stoner metalem, bude pro vás ALTAR OF BETELGEUZE určitě příjemnou deskou.

Seznam skladeb:

  1. Epitaph
  2. A World Without End
  3. The Spiral of Decay
  4. Steamroller
  5. Smouldering Clouds Over Orion
  6. The Approaching Storm
  7. Out of Control
  8. Darkness Sustains the Silence

 

Čas: 57:37

Sestava:

  • Juho Kareoja – kytara
  • Matias Nastolin – zpěv, basa
  • Olli „Otu“ Suurmunne – zpěv, kytara
  • Aleksi Olkkola – bicí


http://altarofbetelgeuze.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Aobofficial
http://www.youtube.com/aobofficial
http://www.memento-mori.es/


Zveřejněno: 09. 01. 2014
Přečteno:
3453 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář