Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Karlovarská brutal death metalová smečka má čerstvě venku album s názvem Dying in Pieces. Nedávno si prošla personálními změnami, které se odrazily i v jejich nové tvorbě. Důvodů pro rozhovor tedy byla spousta. Odpovídal kytarista Vitalij.

Ave CUTTERRED FLESH! Jestli se nepletu, tak jste jako kapela v nedávné době prošli personálními změnami. Dříve jste hráli ve třech a nyní máte pět členů. Kdo vlastně dneska hraje v CUTTERRED FLESH? Představ nám prosím nové posily.

Zdravíme tebe i čtenáře! Je to tak, jak říkáš, s tím rozdílem, že jsme hráli ve čtyřech. V roce 2010 těsně před vydáním našeho druhého alba „Cause the Apocalypse“ jsme se rozloučili s basákem Romanem Pechem. Ve třech jsme hrát nechtěli, takže nějakou dobu jsme vůbec nevěděli co dál. Naštěstí v roce 2011 se nám podařilo najit nové členy a cítíme, že současná sestava je 100% stabilní a velmi silná. Takže sestava CF v pořadí od služebně nejmladšího člena, k nejstaršímu: Zdeněk Hnízdil (bass), David Krombholz (kytara), Stanislav Malý (vokál), Miroslav Frček (bicí) a Vitalij Novak (kytara).

Venku máte čerstvě novinku s názvem „Dying in Pieces“. Když se ohlédneš zpátky, jak jste s ní spokojeni, co ohlasy, fanoušci? Když teď držíš CD v ruce, máš pocit „dobře vykonané práce“, nebo bys ještě něco upravil, změnil?

Zatím se jedná o hodně čerstvou záležitost, ale ohlasy od lidí, co už novinku měli možnost slyšet jsou velmi pozitivní. My jsme s nahrávkou také spokojení ale myslím, že je pro nás ještě brzo hodnotit toto album. Časem určitě příjdem na spoustu věci, co bychom změnili, stejně jak tomu bylo u předchozích alb. Pro nás každá nová nahrávka je jakýmsi odrazovým můstkem, nebo chceš- li zlomem. Vždy po poslechu nové věci dostáváme nový impulz k vývoji.

 Rozšířením kapely o dva členy se určitě změnil přístup ke skládání. Dostali „nováčci“ také prostor? Jakým způsobem vlastně vznikal nový materiál na letošní desku „Dying in Pieces“? Měli jste vše před příchodem do studia připravené, nebo jste tvořili až na místě? Je někdo „hlavním tahounem“, který nosí nové nápady, riffy a má hlavní slovo? Některé smečky to tak mají, jiné zase naopak vyznávají „demokratický přístup“. Jak jsou na tom CUTTERRED FLESH?

Noví členové přinesli do kapely kromě pozitivní energie i spoustu nápadů. Chtěli jsme, aby se co nejdřív maximálně zapojili, takže dostali hodně prostoru, i když nemůžu říct, že by měli při tvorbě úplnou svobodu. Jejich skladby musely nějakým způsobem korespondovat s tvorbou CF, takže v některých detailech jsme je museli usměrňovat. Ale chlapi se velmi rychle a dobře přizpůsobili. Obzvlášť obdivuhodné to je u basáka Zdeňka, který metal vůbec nikdy neposlouchal a původně nabídku hraní v CF bral jako výzvu a možnost naučit se něco nového. Osobně si myslím, že skladby nových členů jsou na desce ty nejlepší. Jinak do tvorby může kecat každý z nás, ale asi bude fér říct, že poslední slovo mívá Míra, nebo já.

Materiál na nové cd vznikal pro nás dost neobvykle. Nejstarší skladby jako například „Second Round of Decapitation“ vznikly vlastně už v roce 2011. Od té doby jsme složili pár dalších věcí, ale asi měsíc před studiem jsme zjistili, že nám chybí ještě 4 až 5 songů. Byl to docela průser a už jsme uvažovali o posunutí data nahrávání, ale dostali jsme nabídku na vydání u Bizarre Leprous a to bylo tím impulzem k dokončení chybějících věcí v rekordním čase (smích).
 
Vyplatí se vůbec v dnešní době, kdy si každý vše stáhne z internetu, lisovat fyzická cd? Spousta kapel dnes dá jen svoji muziku volně k dispozici a pro fanoušky nechá udělat jen pár limitovaných edicí, vinylů apod.

Nikdy jsme o tom nepřemýšleli tímto způsobem. Pro nás je CD něco jako cena za ty desítky hodin strávených ve zkušebně a nesmírně si vážíme toho, že se vždy najdou lidi, jako například teď Roman Poláček a Ganay, kteří jsou ochotní investovat do vydání naší tvorby. Stáhnout nás můžeš na netu už týden po vydání, aniž bychom sami dávali volně ke stažení. Věříme, že se stále najde dost lidi, kteří si raději koupí CD a budou mít co vystavit na poličce, nebo darovat babičce k Vánocům.

Když si pustím popořadě vaše předposlední album z roku 2010 „Cause of Apocalypse“ a pak letošní novinku, na první poslech je znát obrovský posun jak ve zvuku, tak v o mnohem větší „pestrosti“. Mně osobně se líbí obě desky, ale neměli jste třeba strach, že by vás někteří skalní fanoušci „zavrhli“? Přeci jen, minule to byl „totální“ nářez a „Dying in Pieces“ je propracovanější, techničtější, temnější.

Ten posun vnímáme jako naprosto přirozený vývoj. Nicméně i příchod nových členů hodně ovlivnil novou tvorbu. Už při skládání materiálu na „Cause the Apocalypse“ jsme si říkali, jak moc jsme oproti první desce „vyměkli“, ale posluchač měl úplně jiný názor, dal tomu nálepku jak říkáš „totální nářez“. Novou desku jsme chtěli mít temnější a víc přímočarou. Zároveň jsme chtěli mít pokud možno co nejčistší zvuk, který samozřejmě nemusí sedět každému, ale nemyslím si, že by skalní fanoušci brutalu měli nové CD zavrhnout. Naopak věříme, že nová nahrávka osloví mnohem více posluchačů, než předchozí.

Novinku jste nahrávali ve vyškovském studiu Davos. Osobně považuji zvuk za skvělý. Na nahrávce není vůbec poznat, že je z České republiky (to nebývá zase tolik často pravidlem). Nahrávali jste v Davosu již podruhé. Znamená to tedy, že jste natolik spokojeni, že můžete toto studio doporučit i ostatním „tvrdým“ kapelám? Proč vlastně Davos studio? Nechtěli jste třeba zkusit nahrávat někde v zahraničí?
 
Ano, s CF jsme tam byli už podruhé a mám dojem, že se do Davosu určitě vrátíme. Hlavním důvodem je přistup Otyna, který své práci rozumí a navíc je to naprosto pohodový a trpělivý člověk. V dnešní době skoro každý může udělat nahrávku doma na PC, ale spoustu věcí doma neuděláš, resp. je to velmi náročné. Navíc je dobré mít za zády někoho, kdo tě upozorní na případné chyby a celkové poradí. Takže samozřejmě Davos můžeme kapelám doporučit a nejen těm death metalovým.
 
Změnil se vůbec nějak postup, přístup při nahrávání ve studiu? Pět muzikantů je víc než tři (smích) a tak je potřeba asi vše sladit, ta druhá kytara je také hodně znát.

Tentokrát nahrávání probíhalo pro nás dost neobvykle, hlavně pokud jde o kytary. Dřív jsem nahrával obě kytary a kontroloval jsem i basový linky, což se teď změnilo. David hraje většinu pasáži jinak, takže samozřejmě byla dřina to celé sjednotit. Co se týče basy, tak všechny skladby si Zdeněk přizpůsobil podle sebe, takže poprvé v historii CF nemám ponětí, co hraje basa a ani technicky bych nebyl schopen Zdeňkovo linky zahrát (smích). Všechno ostatní probíhalo jako obvykle. Moc se s tím nepářeme, takže jsme se do toho dali a za pár dni bylo „po představení“.
 
Osobně dám hodně u nahrávek i na hlas a na „Dying in Pieces“ Standa „Malda“ zní jako rozzuřené zvíře (smích). „Trénoval“ nějak speciálně? Zpívat brutal death metal je určitě hodně náročné, udržuje třeba nějak hlasivky? Slyšel jsem příběhy o syrových vajíčkách, alkoholu i bylinkách (smích).

„Dying in Pieces“ je první nahrávka, na kterou jsem nepřispěl ani hláskou. Všechno včetně textů měl na starosti zpěvák Malda a myslím, že se s tím popral dobře. Oproti předchozí desce je vokál víc „chorý“, temný a tak se nám to líbí. Co se týče trénování, musel bys se zeptat jeho osobně, ale jak ho znám, tak pomůcky jako bylinky a alkohol jsou základem jeho dobrého výkonu nejen v kapele (smích).
 
U brutálního death metalu některé kapely opomíjejí textovou stánku. Vy se zaobíráte tématy jako je smrt, morbidní romantika (smích) apod. Nikde jsem ale v bookletu nenašel, kdo je jejich autorem? Přikládáte obsahu textů velkou váhu, chcete jimi něco říct, sdělit? Spousta lidí si řekne, že v tom „chrapotu“ stejně nikdo nic nepozná (smích).

Také jsme dřív nepřikládali textům moc velký význam, proto v bookletech našich starších alb texty nenajdeš. Na novém albu nám hodně záleželo a chtěli jsme to mít pokud možno co nejvíc „profi“, takže jsme se rozhodli tentokrát texty do bookletu zařadit. Navíc pár lidi se nás na texty ptalo už dřív. Jak jsem zmínil výše, texty měl na starosti Malda a jsou to výplody jeho choré, bylinkami a alkoholem ovlivněné mysli. Nezáleží na tom, jestli někdo něco z poslechu pozná, nebo ne. Přece jen v brutal deathu je vokál brán jako nástroj a víc než smysl textu je ceněna barva, nebo brutalita zpěvákova projevu.

Ještě by mě zajímalo, kdo je autorem obalu? Ty střepy, zaryté do kůže jsou bezesporu zajímavé a originální. Koho to vlastně napadlo a odkud ten motiv pochází?

Autorem obalu je náš dobrý známý z Chodova Karel Kunc. Už před tím dělal obal a design pro kapelu I WARNED YOU. Jeho práce se nám líbila, tak jsme se ho rozhodli kontaktovat a on souhlasil. Náš původní návrh na obal byl trochu jiný, ale Karel přišel s tímto nápadem, který je podle nás dost originální a pro brutal death dost netypický a přitom v sobě nese určitou skrytou brutalitu a zlo. Myslím, že mezi ostatními CD na pultu bude dost vidět a o to samozřejmě u obalu jde.
 
„Cause the Apoclaypse“ jste vydali u Nice to Eat You Records, „Dying in Pieces“ vychází u Bizzare Leprous Production. Proč ta změna? Nebyli jste spokojeni?

Vůbec ne. Vláďa Prokoš nám vydal desku v době, kdy jsme se rozcházeli s basákem. Dost nám to pomohlo a jsme mu za to vděční. Ale tak nějak neradi zůstáváme na jednom místě, takže jsme uvažovali i o jiných nabídkách, které jsme měli. Když nám BLP nabídli vydání nové desky, byli jsme nadšení, protože toto vydavatelství považujeme za jedno z nejlepších ve svém oboru. Je pravda, že je zaměřené spíš na gore grind, ale o to víc nás těší zájem o CF. To, jak výhodné spojení to je, ukáže čas, ale my to vidíme optimisticky (smích).

Jestli se nepletu, tak „Dying in Pieces“ je teprve třetí dlouhohrající deskou v historii CUTTERRED FLESH. To od roku 2001 není zrovna příliš. Co je toho příčinou? Nebyl čas, peníze, nápady?

Nápady byly vždycky a troufám si říct, že jich ještě pár v kapse máme. Šlo hlavně o změny v sestavě. V roce 2003, když se k nám připojili Frčoun a Malda, už jsme měli na kontě 9skladbové demo z roku 2002 a 3skladbové promo z roku 2003. Trvalo nějakou dobu, než jsme sehráli starý materiál, abychom mohli koncertovat. Potom jsme se věnovali tvorbě nových skladeb, ale prostě trvá nám to trochu déle než jiným kapelám. Náš průměr je tak 2 až 3 skladby za rok (smích). Takže k prvnímu cd jsme se dostali až v roce 2007. Dále následovalo splitko se Smashed Face v roce 2009 a hned rok na to druhé CD „Cause the Apocalypse“. Jak jsem se psal výše, rozloučili jsme se s Romanem a skoro rok jsme ztratili hledáním nových členů a pak všechno znovu… to znamená nacvičit starý materiál a potom skládat nový.

Vitaliji, ty působíš ještě v chebské death metalové legendě PANDEMIA a v melodic death/ metalcoreových I WARNED YOU. Jakým způsobem řešíš, když máte najednou například kolizi s koncerty apod. Která kapela dostane přednost? Nevím, jestli píšeš muziku i pro PANDEMII, ale I WARNED YOU a CUTTERED FLESH jsou stylově poměrně dost odlišné kapely. Je velký rozdíl skládat pro jednu nebo druhou kapelu? Já si to nedovedu vůbec představit. To třeba sedíš a najednou tě něco napadne a pak se teprve rozhodneš, pro koho riff, motiv použiješ?

S koncerty to není moc jednoduché, a už se párkrát stalo, že jsme museli odmítnout účast na akci právě kvůli mně. Jelikož PANDEMIA je velká kapela a na většině akcí vystupuje jako headliner, nebo jsou to prostě velký a významný koncerty, tak má přednost. V I WARNED YOU kromě mě ještě hraje náš basák Zdeněk, takže mezi IWY a CF je to tak, že kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Rozdíl v psaní muziky pro IWY a CF je samozřejmě obrovský. Vzpomínám, že na prvních zkouškách IWY jsem absolutně nevěděl, jak mám tenhle styl hrát (smích). Ale časem jsem se s pomoci kluků chytil. Brutal death je pro mě srdcová záležitost, ale poslouchám i jiné odnože metalu, takže v IWY mám možnost využit nápady, který by v CF neprošly. Jinak je to podle nálady a podle toho, co zrovna poslouchám.

Co se týče PANDEMIE, tak tam jsou hlavními skladateli Pavel a Jarda. Jsou to zakládající členové, jako kapela mají dost za sebou a proto musí držet nějaký směr. Většinou to probíhá tak, že kluci udělají základ skladby a já mám na starost nějaký aranže a druhou kytarovou linku. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby mi dali volnou ruku (smích). Jinak s PANDEMIÍ chystáme nové album a pár dost zajímavých novinek, takže je na co se těšit.

Koukal jsem na váš bandzone profil a nejste zrovna kapelou, která by každý víkend někde vystupovala. Znamená to, že CUTTERRED FLESH si pečlivě vybírají, kde a s kým zahrají nebo není doba tolik příznivá brutal death metalu? A kde vystupujete raději? V menším klubu nebo na festivalech?

Za ta léta máme odehráno spoustu akcí na spoustě míst, takže už máme zhruba přehled, kde to může být dobrý, a kde je velká pravděpodobnost, že na brutal nikdo nepřijde, takže se snažíme vybírat. Ale většina zamítnutých akcí je právě kvůli mé nebo Zdeňkovo účastí v jiných kapelách. Navíc je spousta kapel, které nemají problém hrát na jednom místě i dvakrát za měsíc. Takový přístup vnímáme jako kontraproduktivní, takže se snažíme hrát v jedné lokalitě maximálně jednou ročně. Je nám celkem jedno, zda se jedná o festival nebo o klub. V klubu bývá lepší atmosféra, ale na festivalu nás má možnost vidět víc lidi, navíc milujeme letní kalení na festu (smích).

Máte již „vyzkoušeno“, jak zabírají songy z nové desky naživo? Co čeští fanoušci a ohlasy na novinku pod pódiem?

Koncem roku 2013 jsme se v Pražském Exit-usu rozloučili se starým set-listem. Pár věci z nového alba už hrajeme delší dobu a všichni jsme se shodli na tom, že nový materiál působí na živo mnohém lépe a zajímavěji. Současný set-list se z 90% skládá ze songu z Dying in Pieces.  Zdá se, že nové věci baví nejen nás, ale i publikum.

Brutal death metalová a vůbec death metalová scéna v Čechách není zase tolik velká, ale prozraď mi prosím, která česká alba v tomto stylu tě z poslední doby oslovila?

Celkově mám pocit, že za posledních pár let brutal v Čechách hodně ustoupil. Dřív tu byla spousta brutálních kapel, ale časem se buď rozpadly, nebo začaly hrát něco jiného. Další otázkou je, co ještě považovat za brutal death a co za „normální“ death metal (smích). Pokud se budeme bavit celkově o tvrdě metalové scéně v ČR, tak konkrétně pro mě těch alb moc nebude. Asi bych zmínil novinky PERFECITEZEN,  KEEP ON ROTTING. Ještě se těším na nový HEAVING EARTH,

Když už jsme u té tvrdě metalové české scény… Hrajete od roku 2001. Vidíš nějaký posun, změnu oproti minulosti? Teď nemyslím jen počty fanoušků na koncertech, ale i třeba přístup klubů, promotérů apod.?

Rozdíly tu samozřejmě jsou, ale nejsou celoplošné. Vesměs bych řekl, že přístup pořadatelů se lepší, i když ne každý se snaží. Stále se to nedá moc srovnávat s tím, co jsem tak nějak měl možnost registrovat v západnějších zemích. Na druhou stránku nám je to fuk, pro nás jsou důležití fanoušci, a ne namachrovaný zvukař, co si myslí, že jsme tam kvůli němu nebo to, že v backstagi není ani flaška vody. Ale abych jen nenadával, jsou i výjimky. Jinak o problémech s návštěvností ví asi každý. Hold je dnes příliš moc koncertů.
 
V dnešní době je díky internetu vcelku jedno z jakého koutu kapela pochází. Máte už nějaké ohlasy, recenze apod. na novou desku ze zahraničí? Chcete „prorazit“ i ven? Posíláte třeba promo CD do zahraničních časopisů a webzinů?

Zatím všechny recenze, který se k nám dostali jsou velmi pozitivní. Zajímavé je, že  předchozí alba si v zahraničních recenzích vedla lépe, než v ČR. Teď už je to dost podobný, ale zaznamenáváme celkově vyšší zájem o CF.  Nabídkám ze zahraničí se nebráníme. Také plánujeme nějaký to turné, ale uvidíme, jak to zvládneme. Přece jen většina z nás má závazky v práci a rodinu.

Jak je to s vámi vůbec ohledně vystupování v zahraničí? Jste z Karlových Varů, do Německa je to blízko a říká se, že tamější fanoušci jsou pěkně divocí (smích).

Do zahraničí jsme párkrát zavítali, ale je fakt, že v cizině nemáme skoro žádné kontakty. Většinu času řešíme koncerty v ČR. Asi na tom budeme muset zapracovat. Do Německa je to kousek, ale netvrdil bych, že tamní fanoušci jsou lepší. Spíš mám opačnou zkušenost.

Co chystají CUTTERRED FLESH  v roce 2014? Uvidíme vás na nějakých festivalech? Nechystáte třeba k nové desce nějakou šňůru po České republice?

Chystáme toho dost. Chceme maximálně podpořit prodej nové desky, to znamená spousta koncertu. Určitě budeme k vidění i na nějakém tom festivalu jako např. Czech Death Fest, Death Cofee party… Tour řešíme také, jen k tomu potřebujeme ty pravý spojence. Taky se můžete těšit na nový merch, na kterém pracuje tvůrce obalu Karel Kunc.

Děkuji za rozhovor, přeji co nejvíce „brutálních“ nápadů, spousty prodaných CD a budu se těšit někde na živém vystoupení.

Děkujeme moc tobě za příjemné otázky a za podporu. Taky děkujeme čtenářům, za jejích čas strávený u tohoto rozhovoru a všem fanouškům za jejích přízeň. STAY FUCKIN´ BRUTAAAAAAAAAAL!

FACEBOOK

http://cflesh.wz.cz/
http://bandzone.cz/cutterredflesh
http://www.bizarreleprous.cz/

RECENZE


Zveřejněno: 09. 02. 2014
Přečteno:
3809 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 02. 2014 18:35 napsal/a Johan
Web...
je opravdu těžce zanedbán :-) Ale jak psal Asphyx - třeba si tam někdo něco přečte :-)
10. 02. 2014 18:07 napsal/a VV
ou
poslední aktualizace 2004, tak uvidíme za dalších 10 let :D
10. 02. 2014 17:57 napsal/a VV
ou
poslední aktualizace 2004, tak uvidíme za dalších 10 let :D
10. 02. 2014 15:21 napsal/a Asphyx
yes
A tak, třeba si někdo rád přečte i něco z historie...a třeba bude někdy v budoucnu aktualizovaná...:))
10. 02. 2014 15:10 napsal/a VV
.wz.cz
ta stránka už je poněkud neaktuální :D