Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

EUTHANASIA - Requiem: Songs for... CD 2004, Crystal Productions

Crystal pracuje dobře. ?Očekávané třetí album post doomových melancholiků? je venku. Co od něj můžete čekat? ?Originální fůzi metalu, hudební melancholie a folklóru. Deset nových skladeb s agresivně tepající rytmikou. Melodické souznění kytar a houslí. Vokální rozmanitost doplněnou o sborové zpěvy.? A je to. Stačí opsat promo leták (uvozovkami označené věty) a recenze je hotová:- ). Samozřejmě to nemyslím vážně, vezmu to pěkně po pořádku, jak se patří.

Začínám obalem. Proti hrůze z předchozího alba Ceremony ... by bylo lepší téměř cokoliv, ale tentokrát se grafici vytáhli. Bookletu vévodí fotografie krásných starých staveb, k tomu pěkné fotky muzikantů, texty. K textům jedna výtka přecejen míří ? proč je jediný český text uveden bez diakritiky? Chápal bych to, kdyby CD vyšlo venku, ale u českého lejblu?

Další věc, která se na minulé nahrávce moc nepovedla, byl zvuk. Se zvědavostí jsem strkal novinku do playeru a zase se to nedá srovnat. Zvuk na Requiem je o 100 % lepší. Hledám místo nahrávání, a ejhle, Art Vox studio Salamandristů Pavla Slívy a Marka Lakončího ? odvedlo dobrou práci. A Marek se pod desku podepsal i jako producent spolu s vůdčí postavou Euthanasie Sikim (baskytara, zpěv, hudba a texty).

Takže vše ?okolo? na výši, co ale hudba? Taky na výši. Na minulém albu nechyběly hitové melodie ani zpěvné refrény, které člověku uvízly v paměti. Tentokrát jich je možná o něco méně, ale na druhou stranu je album mnohem pestřejší. Stylově se písničky pohybují od doom metalu s jeho klasickými postupy a drsným vokálem až někam k středověkým halekačkám jak z pitky na rytířském sejšnu. Úvod patří typickému Euthanasia-štychu, který jakoby volně navazoval na předcházející tvorbu. Výš ho posouvá dusot kvalitně nazvučených bicích, refrén je klasika. Ve dvojce slyším housle, ten krásný zvuk v tvrdé muzice žeru. Skladba je to místy trošku ponurá, ale nakonec vyznívá i díky pěknému sólíčku vcelku pozitivně. V instrumentálce Dying Memories se více prosazují také klávesy sličné Venduly a kytarové sólo si vystřihl host Pavel Zoubek, ale jinak je to spíše oddych před další vypalovačkou. V té se objevují i sbory hostujících zpěváků Panthera (Salamandra), Elrabora (Adultery) a Tonyho (?) a pláč spřízněných mimin. Další výtečná melodie vévodí folklórem načichlé Chiméře, hlavně zase ty housle a místo zpěvu jen šepot. Největší hit se skrývá pod názvem Memento. Je to jediná česky nazpívaná věc a podle mě to je škoda. Euthanasii čeština sluší, takže bych se přimlouval za její častější použití. Hudební spojení klasického heavy metalu se středověkem mi lehce připomíná Brichtův hit Výlet do bájí. Kytarová sólíčka střídají tóny houslí a zpěvný refrén si pamatuju od prvního poslechu. Memento nenásilně přechází v další rychlou skladbu Sanity a až mě vrtá hlavou, kam ten Siki na všechny ty nápady chodí. Zase spousta atmosférických vyhrávek kytar a kláves, které dohromady vytváří poutavé melodie. Předposlední klávesově houslová instrumentálka tvoří úvod závěrečnému kusu, kde hlavní roli opět hrají sborové zpěvy již zmiňovaných hostů. Tahle věc patří zase někam do starých časů, do místnosti plné vlasatých a vousatých individuí nalévajících si do chřtánů medovinu, aspoň tedy refrén. Zbytek působí vedle těch staletých motivů trošku jinde, možná z toho mohly být dvě odlišné skladby.

Dobrým nápadem je i zařazení dokumentu o životě kapely (včetně anglických titulků v texťáku s jednou chybkou ? deska Kryptoru, ze které si Euthanasia vybrala název,  se jmenovala Greedpeace) a zejména pak klipu k White Lies. V něm dvě holohlavá hovada pronásledují a pak kopají do neviné osoby. Klip působí, aspoň doufám, jako odsouzení násilí a pokřivené ideologie holých lebek.

A tady by asi mělo bejt něco jako resumé, takže: skvělý zvuk, zpěv od čistého přes sborový až k drsnému, kytarová sóla, klávesové melodie, moje oblíbené housličky, všechno dohromady tvoří spoustu fascinujících melodií. K tomu dva bonusy a pěkný booklet. Spolu s poslední deskou R.E.T. dvě nejlepší věci s logem Crystal. Howg.

Čas: 43:43

Seznam skladeb:

1. Back In Life

2. White Lies

3. Dying Memories

4. Blind Man

5. Identity

6. Chimera

7. Memento

8. Sanity

9. Strands Of Unknown

10. Unspoken

Bonusy:

White Lies ? videoklip

Profil kapely

www.crystalprod.cz/euthanasia


Zveřejněno: 06. 01. 2005
Přečteno:
3737 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 01. 2005 17:18 napsal/a skipi
co
kecas..v patek sis koupil kulové...akorát mi pivo:-))
07. 01. 2005 19:18 napsal/a richard
hmmm:-)
Tak a jdu do Mučírny zakoupit od Dalibora výlisek :-)