Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

9.11. 2013, Praha - Lucerna Music Bar

V tento koncert už mnoho fanoušků starého československého hardcore-punku ani nedoufalo. Když jsem si v červenci přečetl, že legendární formace KRITICKÁ SITUACE plánuje na listopad jeden koncert, s koupí lupenu jsem neváhal ani vteřinu. Kupuju za „punkovou“ cenu 165 Kč a po nějaké době zjišťuji, že je koncert vyprodaný. Tak trochu jsem to očekával, ale že se den před koncertem bude prodávat vstupenka na Aukru za 4000 Kč, to by mě nenapadlo (úsměv). On koncert po dlouhých sedmnácti letech jednoduše táhne. Kolem sedmé hodiny večerní přicházíme k Lucerně a všude už postávají hloučky natěšených punx. Po odbavení a návštěvě šatny procházíme dolů na plac. Zdravice se známými postavičkami té naší UG scény a za hodinku už vybíráme fleka po levé straně pódia. Plný očekávání i zvědavosti se těším na začátek koncertu.

Vzhledem k tomu, že KRITICKÁ SITUACE měla hrát devadesát minut, bylo jasné, že nezapomenou na žádnou ze svých největších pecek. Lucerna Music Bar je zaplněný, ale není to mačkanice, kterou jsem čekal. Super! Ve chvíli, kdy KRITICKÁ SITUACE odpaluje svůj set, dostává se celý sál (včetně zaplněných balkónů) do jiné dimenze. Ano nepřeháním, protože výlet s kapelou do minulosti je natolik autentický, že i já, který jsem poněkud mladší generace, cítím tu jedinečnou a nostalgickou atmosféru. Pohled na členy kapely je samozřejmě jiný než před dvaceti roky. Z nepřehlédnutelných punkáčů se stali pánové v nejlepších letech (úsměv), ovšem ta chuť hrát byla zřejmě stejná jako kdysi. Ne-li větší. Od prvních riffů elektrizuje zvláštní energií prostor mezi kapelou a fans, vše umocňuje velká projekce, na které se objevují různé válečné snímky z mnoha období. KRITICKÁ SITUACE – to je hardcore-punk prošpikovaný chytlavými melodiemi a především jedinečnými texty. Až mi mrazí v zádech z toho, jak i dnes jsou zatraceně aktuální! Okamžitě začínám zpívat všechny texty a pořád nemohu uvěřit tomu, že je to pravda. Vždyť ještě před půl rokem jsem o tomto koncertu snil. Na rovinu říkám, že zásadní vliv na mě měly metalové kapely, ovšem cesta k hardcore-punku vedla právě přes KRITICKOU SITUACI. Co na tom, že vokál chvílemi trochu pokulhával? Pokud se našla nějaká chyba, nikdo jí neřešil a ani nevnímal. Tady šlo o víc, než jen o hudbu. Tady šlo o nostalgii, legendu, názory, odkaz a kořeny tuzemské punkové scény. Tady se zastavil čas! Ve starých věcech u mikrofonu zahostoval Kratos a po hodince se kapela odebrala z pódia. Nikdo však nevěřil, že se nevrátí. Přídavků bylo hned několik a celkový setlist snad ani nemá cenu popisovat. Ten, kdo někdy slyšel „Zejtra je nám 20“, „Stále na útěku“, „Morituri te salutant“, „Blaničtí rytíři“, „Lovci“, „Kat se zelenou kápí“ nebo závěrečný klenot „Snad kdesi za Piavou“, tak dobře ví, o čem je řeč. Několikrát jsem se přistihl, jak se prostě jen směji nebo mi běhá mráz po zádech. A všude kolem jsou samý dezertéři (úsměv).

Nečekal jsem od tohoto reunionu raději nic, ale dostal jsem všechno a ještě víc. KRITICKÁ SITUACE v Lucerně nepředvedla klasický koncert přijít a zahrát. Tentokrát v tom bylo něco jiného, osobnějšího. Svou jedinečností a významem pro české fans hardcoru, punku i metalu musela KRITICKÁ SITUACE polapit každého do svých spárů. Na druhý koncert, který kapela potvrdila na příští rok, ale s největší pravděpodobností nezavítám. Chci si uchovat toto moje setkání s KRITICKOU SITUACÍ jako jedinečné. Snad jen netolerance nekuřáckého koncertu mnohými návštěvníky byla jedinou vadou na kráse. Nevím, zda je to tak těžký bez toho cigára vydržet necelé dvě hodiny! Díky všem, kdo se o tento koncert zasloužili. Díky KRITICKÉ SITUACI!

„Lid zmírá ve rvačkách a konfliktech, nikdo pro nikoho nemá dobrý slovo.
Všichni jen kradou a rabujou, ve vzduchu čpí síra a olovo.
Tak kde jste, Blaničtí rytíři? Tak kde jste, spasitelé země české?
Tak kde jste, Blaničtí rytíři? Teď, když vás nejvíc potřebujem?!“


Full koncert amatérskými záběry:
http://www.youtube.com/watch?v=mrvlNWJy0FQ

Zveřejněno: 13. 11. 2013
Přečteno:
4341 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 11. 2013 12:25 napsal/a Bodza
Arnošte,
již při nijak extra hloubkovém rozboru, je jasně patrné, že texty KS jsou především o ponoukání ku braní věcí do svých rukou....
15. 11. 2013 01:14 napsal/a Arnošt
Blaničtí?
Mám rád Kritickou situaci, ale pokud budeme stále čekat na nějaké spasitele a nevezmeme věci a problémy do svých rukou nikdy se tato společnost k lepšímu nezmění. Tím méně pokud se budeme stále babrat v blátě národního myšlení...
13. 11. 2013 07:05 napsal/a Asphyx
pěkná
práce. To bych si taky nechal líbit.. Rozjitřil si ve mě vzpomínky na moje \"punkové období\":)) Díky za pěkný počtení.