Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

15. 10. 2013, Olomouc

Patnáctého října, den, kdy se Olomouc propadla do rytmu světového melodického deathu a metalcore v podání pěti kapel, jak z Evropy, tak podstatně vzdálenější Kanady, či věčně slunné Austrálie, v čele s montrealskou bandou THE AGONIST.

Už soupiska slibovala, že bude o zábavu postaráno, a proto jsem ani chvilku neváhal a na sedmou hodinu vyrazil na místo. Dveře klubu byly sice ještě zavřené, ale před nimi se pomalu scházeli místní, ale především přespolní fanoušci. Chvíli po sedmé se dveře otevírají a jsou vpouštěni první návštěvníci, kteří ihned berou útokem stánek s merchandise, kde skupují vše, co se v něm nachází až do doby, než se na pódiu objeví první kapela, kterou není nikdo jiný, než švédští GRANDEXIT.

Ihned po prvních tónech je zřejmé, že to lepší má teprve přijít, už jen kvůli zvuku, který se na nás linul z pódia. Jednotlivé nástroje nešly pořádně rozeznat, tedy kromě bicích, které měly zvuk popelnicových poklopů. Kapele sice nechybělo nasazení, ale to bylo asi tak jediné, čeho si mohl náhodný posluchač všimnout. Naštěstí všichni brali GRANDEXIT jako předkapelu a proto nedávali najevo žádné rozpaky, naopak ji svým skandováním jen podpořili. Jediné, čeho jsem se bál bylo, aby zvuk u dalších třech uskupení nebyl stejně nevyvážený.

Naštěstí mě z mých pochyb vytáhli hned druzí DAWN HEIST, kteří měli o poznání kvalitnější zvuk a tím pádem i celý set. U většiny kapel, které jsem nikdy neviděl naživo a které používají čisté vokály, mám lehké obavy, aby se bezchybný přednes z cd dal poslouchat i na koncertu. Pokud jde o DAWN HEIST, tak tady všechno klaplo naprosto v pohodě. Zpěvák si vyzpíval naprosto všechno a možná že i něco víc. Jejich hudba se točí v melodickém death metalu a elektronice, která kapele sice sluší, ale naživo mě více bavily songy bez těchto zvuků.

DAWN HEIST odehráli skvělý set, během něj čas ubíhal nějak rychleji a najednou před očima všech stáli ve svém intru finští MORS PRINCIPIUM EST, kteří zde byli místo amerických ARSIS a kteří s sebou přivezli velkou dávku intenzivního melodického death metalu, kterým celý večer rozsekli napůl. Odtud už bylo jasné, kde začíná první liga. Nevím, jestli Finové mají něco ve vodě, ale jejich hudba má vždy nádech tajemna, melodie a intenzity, který přišel všem zúčastněným vhod. Celá kapela působila, že chce ze sebe i z ostatních vyždímat snad všechnu vodu z těla. To se jim sice tak jako dalším v pořadí úplně nepovedlo, ale i přesto šlo vidět nejednu roztočenou kštici.

Žádné velké prodlevy, jen patnáctiminutový oddych a už se na pódiu rozjíždí kanadská mlátička THREAT SIGNAL. Už na plakátech bylo jasné, že hlavní kapelou budou THE AGONIST v čele s krásnou modrovlasou divou Alissou. Jenže člověk míní a situace mění. V Olomouci byly za hvězdy THREAT SIGNAL. Hned při první skladbě se strhl v kotli naprostý mazec, který nepolevoval ani na malou chvíli a když se Jon Howard dožadoval circle pit, tak jej dostal se vší parádou, která k tomu patří. Fanoušci skákali z pódia do rotujících lidských těl a kapela si to patřičně užívala. Především basák a zpěvák křepčili stejně jako lidi dole pod pódiem, zatímco kytaristé vypadali, že jediné co je zajímá, je jejich nástroj. Po každé skladbě Jon děkoval za přízeň a lidi mu za to zobali z ruky. Pro mě a pro mnohé to byl zlatý hřeb večera.

Často se říká, v nejlepším odejít a tím se asi řídilo i nemalé množství návštěvníků tohoto koncertu, protože na set kanadských THE AGONIST zůstalo sice stále dost lidí, ale oproti THREAT SIGNAL jich bylo o poznání méně, a možná i udělali dobře. THE AGONIST sice v nasazení nechybělo nic, co by je mohlo odstrčit na druhou kolej, ale THREAT SIGNAL nasadili i pro THE AGONIST laťku hodně vysoko. Skalní fanoušci si jejich vystoupení jistě užili, ale ostatním tam chybělo jiskření, které mělo zapálit celý sál. Možná za to mohl zvuk bicích a Alissin zpěv, protože oba se postaraly o to, že nešly slyšet kytary a i když mám kapelu docela naposlouchanou, tak jen málokdy jsem poznal, co vlastně skupina hraje. I přesto musím dodat, že kapela dala do svého vystoupení všechno a já jim to tuze rád věřil. Především Alissa si mě už na albech získala svou barvou hlasu, kterou jsem si asi jako jediný aspekt jejich hudby mohl užít naplno.

Co dodat na závěr? Snad jen poděkovat pořadatelům, že do Olomouce dostali opravdu kvalitní kapely, které předvedly strhující vystoupení, ať už nasazením, nebo uměním a doufám, že to nebylo naposledy, jak se píše na Facebooku.

Fotky: Negativní Beruška

Zveřejněno: 18. 10. 2013
Přečteno:
3351 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář