Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Ústav pre duševne nemocných pozostávajúci z troch psychiatrov - Martin (vokály), Onecque (gitara), Radodarebák (gitara)... Slova sa chopil velectený pán primár, Martin. :-)

Povedala som si, že by bolo slušné dať na FOBIU konečne aj kapelku asi najznámejšiu zo Slovenska, žilinské Sanatorium, ktoré malo tento rok svoje výročie a to 10. od svojho uvedenia na scénu  (nápad tu bol už v roku 1991). Takže aj celkom fajn načasované, fajn príležitosť pre spoveď speváka (kedysi aj basáka) Sanatoria a zároveň hlavu Forensick Music - Martina Belobrada.

Ahoj Martin! Tak po dlhej dobe Ťa opäť idem trošku vyspovedať... Akú máš teraz náladu? :-)

Ciao, mám sa fajn, je mi fajn, všetko je fajn :-))) nálada je dobrá... 

Na úvod sa Ťa chcem opýtať, ako si spokojný s tohtoročnými koncertmi uskutočnenými pod hlavičkou Forensick Music. Aká bola návštevnosť, ako sa spolupracovalo so skupinami... a vôbec, či vyšlo všetko aspoň zhruba tak, ako by si si akožto organizátor prial.

Myslím, že to bolo OK. Návštevnosť nebola nejak ohurujúca, pár akcií bolo v mínuse, pár zase v pluse, takže taký jing-jang :-D So skupinami sa poväčšine spolupracovalo dosť dobre, neboli nejaké väčšie problémy. Čo ma akurát tak sere, sú niektoré zrušené koncerty a tour, ale tomu sa človek nevyhne.

Plánuješ aj nejaké iné koncerty? Ak áno, aké? Aj keď viem, že asi moc do budúcnosti sa hovoriť nedá, lebo ako som si všimla, správanie kapiel (čo sa týka tours) je dakedy viac nevypočitaľné, než aprílové počasie...

Ale áno, plánuje sa na budúci rok pokračovať v akciách... Čo sa týka správania kapiel, tak videl by som za tým skôr problémy s agentúrami, ako nejaké kapelné maniere... Ono to je všetko v podstate biznis, ktorý sa točí okolo financií a tak... Najbližšie akcie budú 26.1. v Nitre - Carpathian Forest (Nor), Tsjuder (Nor), Wykked Wytch (USA), E-Force (Can) a potom neskôr v marci, Immolation by mal byť v Žiline a tak... Určite toho bude viacej.

Čo sa týka vydávania albumov kapiel, Forensick Music sa, ako si má možnosť človek všimnúť, špecializuje najmä na death metal. Plánuješ v tomto aj zotrvať, alebo by si bol ochotný vydať aj skupinu pohybujúcu sa mimo death metalových vôd? Mám tucha, že to tak trošku súvisí aj s Tvojim vkusom a že vydáš len veci, ktoré Ťa chytia za srdce -  pochopiteľné. :-)

Hmm, ja neviem. Okrem death metalu máme takú mikro pobočku KRV Records, kde sa vydávajú iné veci, napríklad Orkrist, Thalarion, onedlho vyjde Ancestral Volkhves... Vydávam veci, čo ma nejak zaujmú a niečim oslovia... Chodia mi desiatky promáčov každý mesiac, ale len málokedy nájdem niečo, čo by som dokázal vypočuť do konca...

A teraz prejdem k téme numero uno - Sanatorium... keď si niekto vypočuje vašu tvorbu, hneď mu je jasné, vo co go - US brutal death metal s nežným zvukom a tanečnými melódiami... ;-) Bola by som rada, keby si sa vyjadril k vašim albumom, ktoré sem napíšem... Popísal ich vlastnými slovami, ako sa na ne s odstupom času pozeráš (aj keď je toho ozaj dosť - na toto bude treba špetku trpezlivosti... :-) )... Pustíš si dačo z toho občas? :-) A ešte som si všimla, že album Goresoaked Reincarnation ako jediný nevyšiel pod Erebos, ani Forensick, ale pod Sevared records. Proč tá zmena?

Subculture (demo MC 1995) - naše prvé demo, dosť katastrofa na úrovni hudobného imbecilizmu

Autumn Shadows (demo MC / 7`EP 1996/97) - dosť populárne demo, ktoré som však roky nepočul a ani si poriadne nepamätám, o čom je...

Necrologue (demo MC 1998) - pokračovanie hudobného imbecilizmu a posledná nahrávka s Alkym

Arrival Of The Forgotten Ones (CD / MC 1999) - zvukovo trochu nezvládnutý, ale dosť cenený album v UG kruhoch, ktorý je už dosť dlho vypredaný, ale občas si ho kúpim v nejakom distre a potom ho hneď predám nejakým fanatikom, čo ho dlho zháňajú... tiež som ho nepočul pár rokov...

Internal Womb Cannibalism (CD 2001) - radikálna zmena v tvorbe, od tohoto albumu sme začali byť nenávidení a začali sa rôzne kecy o našej trendovosti a komerčnosti... ale podľa mňa sme len vyskúšali niečo iné, nové, po zmene zostavy sme sa posunuli k niečomu, čo nás bavilo viac... čo ja viem, tiež som to dlho nepočul... po hudobnej stránke je to dosť slabý album, ale našiel si svojích fandov, ktorí ho už dlho ospevujú ako náš najlepší matroš...no neviem teda...

Goresoaked Reincarnation (CD 2003) - trochu chaotický album, kde mal dosť veľkú úlohu náš bicman Džordž a spravil ho tak trochu podľa seba... čo ja viem, moc ním nie som nejak nadšený... ono to nie je zle, len opäť dosť chaotické, zvuk sme opäť nejak nezvládli, ale páči sa mi odtiaľ pár vecí...

Fetus Rape (MCD 2003) - toto je len MCD pre tour s Internal Suffering, kde sú 3 veci z pripravovaného nového CD a nejaké staršie...

Celebration Of Exhumation (CD 2004)- toto je niečo, za čím si stojíme celá kapela a sme s týmto albumom dosť spokojní, aj po zvukovej aj po hudobnej stránke. 

Pamätám si, keď v kapele vyvstal problém s bubeníkom - po tom, ako Džordž z nejakých dôvodov odišiel. Viem, že ste to na čas poriešili tak, že ste pribrali bubeníka a basgitaristu z Deflorace. (čím máš vlastne aj ty o "starosť" menej :-) ) Berieš to ako trvalejšie riešenie? Lebo keď som sa pozrela na vašu stránku, bolo tam už v News nové line-up. A spomínam si, že keď som vás videla hrať na koncerte v Nitre, kedy ste myslím boli s Deflorace ešte len dačo vyše týždňa, šlapalo to až podivuhodne dobre...! Naozaj treba uznať, že takto rýchlo zohrať kapelu je umenie... Ako to teda bude s line-up?

Na túto otázku neviem vôbec odpovedať... Čo bude, bude... Isté je, že nie je úplne ideálne mať ľudí v kapele z iného štátu, trpí tým skúšanie a tvorba nových vecí je na bode mrazu... Táto otazka sa bude riešiť budúci rok, v každom prípade, ľudia z Deflorace nam dosť pomohli a veľmi im ďakujeme, uvidíme, či budeme takto pokračovať aj v budúcnosti. Fakt neviem...

A teraz k najnovšiemu albumu Celebration Of Exhumation... Poodkry nám, ako dlho ste tento album tvorili, kto sa najmä podielal na hudbe, kto na textoch, koľko vám trvalo nahrávanie, aký je celkový náklad CDs, kde sa dajú objednávať... a ešte čo Ťa napadne. Určite by čitateľov zaujímalo, či sú ešte dostupné aj nejaké staré albumy/demá a ak áno, kde si ich môžu objednať. (Predpokladám, že u Forensick Music určite :-) a ešte aj inde?)

Tvorba na Celebration Of Exhumation trvala dosť dlho, určite vyše roka, celkovo ten album, kým vyšiel, ubehli snáď 2 roky, takže možno aj preto sa dosť podaril, lebo sme ho vôbec neodflákli... Náklad CD... Podľa potreby, zatiaľ je von asi 1500 ks. Dajú sa objednať aj nejaké staršie veci, najjednoduchšie je to u forensickmusic samozrejme, na nete je stránka http://www.forensickmusic.com a je tam celkom slušný výber v e-shope pre SK a CZ fandov... Zasielame aj do ČR a funguje to dosť dobre. Inde sa dajú objednať samozrejme tiež... Sú mrte distier a labelov po svete, ktoré naše veci distribuujú...

Teďko ku koncertom... U Sanatorium by to mohla byť dosť obsiahla téma, absolvovali ste už množstvo koncertov, festov, tours... Tu by som sa chcela opýtať, či nejaké to tour pripravujete... Ak áno, tak s kým a kde plánujete mať svoje zastávky (myslím najmä v SK alebo CZ). Na ktoré tour si spomínaš ako na najlepšie po stránke atmosféry na koncertoch, komunikácie s kapelami zúčastnenými tour, zážitkov, atď. A na ktorom fesťáku sa Ti hralo najlepšie? A ktorého sa najradšej zúčastníš ako publikum?

Áno, so Sanatorium sme už odohrali snáď 300-400 koncertov za tých 10 rokov, čo sme aktívni live... Čo ja viem, dosť dobré publikum je vo Francúzsku, Švajčiarsku, super sú ex-USSR krajiny, no a tradične máme dobré ohlasy u nás doma na Slovensku... Na budúci rok by sme mali ísť na EU tour, ale ešte to nie je isté. Ktoré tour bolo naj? No asi tie prvé tour boli najlepšie, lebo to bolo niečo nové... Teraz sa to lepší po tej stránke, že už máme svojich fans aj vonku a lepší úspech ako predtým... Fesťáky? Tak tradične chodím vždy na Obscene a Brutal Assault, z tých ostatných ani neviem... Chodím na plno fesťákov, aj keď nehráme, to je jedno... Nemusí to byť ani metal. Budúci rok chcem ísť konečne po prvý krát pozrieť na Pohodu.

A ako to vnímaš ty, keď už na koncertoch nedržíš basgitaru? Predsalen, zvyk je zvyk... nemáš pocit, že máš "prázdne ruky"? :-) A ako vlastne teďko Tvoja basgitara dopadla? Dúfam, že ešte pilne hrávaš. :-)

Na basu už nehrávam a ani neviem, či sa k nej ešte vrátim, ale nikdy nehovor nikdy... Momentálne som rád, že len spievam, basu som dal k dispozícii Mimimu z Deflorace... Myslím, že zatiaľ nemám čo ľutovať.

Btw, piesne Č.Č.K.Č.Č. a Killing sa na Slovensku stali úplným kultom. :-) Na každom koncerte sú veľmi žiadané... Mňa však zaujíma, ktoré piesne sú najlepšie brané publikom v zahraničí. Aj tam je Č.Č.K.Č.Č. number one? ;-) (myslím, že asi nie pre tých, ktorí nerozumejú slovensky - ten slovenský text dáva celú pesničku "do úplne inej dimenzie :-) )

Vonku asi najviac letí Oral Fistfuck a Violent Intercourse, obe boli aj na MCD Fetus rape a sú aj na novom CD Celebration of exhumation. Čo sa týka tých "hitoviek" ako ČČKČČ a Killing... Tak tú prvú ma už vôbec nebaví hrať, tá druhá ešte ako tak... Je to inak dosť divný pocit, že hráš v brutal death metal kapele a máš "hit" :-D To sa u veľa kapiel v tomto rangu nestáva...

A teraz k trošku horšej téme... (idem Ti dvihnúť adrenalín, aby si sa stále necítil len dobre :-) ) Slovensko metalovo upadá... Táto veta už padla mnohokrát z mnohých úst, pričom myslené boli najmä koncerty. Mnoho "starších" metalistov rado spomína na staré časy, kedy sa koncertmi naozaj žilo... Čo myslíš, čím to je, že návštevnosť tak prudko klesá? Asi by bolo dobré dať SK scéne dobrý preplesk. Tu si môžeš slobodne zanadávať, napísať esej alebo hocičo... (keďže viem, že ty ako organizátor koncertov máš na to iný pohľad, už Ťa trápia aj trošku iné veci... než ľudí v publiku - inak za organizovanie koncertov vrelá vďaka Ti!!! - a to, myslím, hovorím za všetkých)

Ja neviem, čo na to povedať... Celá SK scéna je zase v podobných sračkách, ako za čias, keď sa bolo treba postaviť voči Jurkovi Haríňovi a jeho ojebávačskému Immortal Souls... Myslím, že história sa opakuje a máme tu za Jurka náhradu v podobe Martina Bruncka a jeho Absint music, alebo ako sa to volá... Total Recall a daľšie názvy. S tým súvisí aj to, že sa robia rôzne ohováračské akcie voči trebárs mojim koncertom z ich strany, šíria sa rôzne fámy, že sú koncerty zrušené a podobné sračky. Je mi v poslednom období z toho dosť zle, čo sa tu začalo robiť, odkedy začal robiť Forensick Music tie väčšie akcie, tak zo strany rôznych ľudí začali rôzne ohováracie kampane a spolčovanie sa proti mojej osobe... Je mi to občas aj trochu smiešne, že ma tu začali niektorí ľudia považovať za niekoho dôležitého hehe. No ale späť k chodeniu ľudí na koncerty... Celé je to v podstate obraz tejto konzumnej spoločnosti a závislosti na alkohole... Hrozne veľa ľudí moc pije a ani si to neuvedomujú, koľko koncertov do mesiaca prepijú a potom nemajú prachy, aby niekam išli... Tiež som si prešiel také to alko obdobie a viem, o čom hovorím... Nechcem tu ale nikoho poučovať, alebo čo, nie som ani zďaleka abstinent hehe. Jednoducho nastala nová móda... Hrdina je ten, kto sedí v krčme, keď je niekde koncert a pičuje, že by tam šiel, ale je drahé vstupné... Aj keby bolo 50 SK, tak by zase nešiel preto, lebo vonku prší alebo moc svieti Slnko alebo nejaký ďaľší dôvod... Však ty tiež nejdeš na akciu, aj keď ju máš kúsok od domu, tak čo si budeme hovoriť, že Weronyka :-))) (tak toto som čakala... :-) - pozn. weronyka)

A teraz sa opäť vrátim ku kapele... tentokrát už ale z iného súdku, než hudobného... A to, či máte v kapele nejaké motto, životnú filozofiu alebo proste vetu, ktorá vystihuje celé Sanatorium dohromady. :-)

Uuuhhhaa. Asi áno, máme motto: MY SME VŠETCI JEBNUTÍ :-)))

Ďakujem Ti za čas, chuť a ochotu odpovedať na otázky a prajem pekný zvyšok dňa. :-)

Tiež ďakujem za interview a celkom vpoho otázky, neviem, čo si ma strašila, že to bude agro :-))) Náhodou celkom zaujímavé :-))) Zdravím všetkých známych a neznámych... Kto by sa chcel na mňa z nejakého dôvodu nakontaktovať, tak píšte na koncerty@forensickmusic.com alebo navštívte www.forensickmusic.com (kvôli nášmu e-shopu) a www.sanatorium.nfo.sk kvôli kapelke. Zdravím!!! Stej sik :-D


Zveřejněno: 25. 12. 2004
Přečteno:
3546 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář