Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

KRVAVÁ PRÁCE, V.A.R, AGMEN, BELTAINE, CASKETGARDEN, NEMESIS

No né, další Swamp je tu! Cartman s Ravenem stačili po listopadovém, patnáctém Swampu nachystat ani ne za měsíc další, jak jinak než se zajímavou a žánrově pestrou sestavou. Až na Plzeňáky BELTAINE mi byly ostatní spolky vcelku neznámé, a tak jsem byl zvědavý, co se na nás z metalové bažiny vynoří tentokrát. Do Svatoboje přicházím mezi prvními a registruju prozatím dost slabou účast, která se vylepšuje jen pozvolna, a proto se začátek festu odsouvá skoro o hodinu. Odbíjí sedmá a do kuchání našich sluchovodů se právě dávají první řezníci z Prahy.

Ale bacha, KRVAVÁ PRÁCE nejsou žádnej psycho death, grind sypec, ba naopak ? fest začínáme poznávacím výletem do té nejhlubší historie čs.metalu. Pětice thrasherů v odrbaných džínskách s nezbytnými nášivkami dávných metalových legend (Kreator, Venom, Kryptor) představují echt old school kapelu z časů, kdy se u nás ta nejtvrdší ocel teprve začala kalit. Retro image odpovídá také muzika, takový starý typicky český heavy/thrash se satanistickými texty. I když pro dnešního metalistu není muzika krvavých pracovníků jistě nic omračujícího, je sto fandu oslovit ? mně se po počátečním šoku začali docela líbit. Zaražený byl i sál, který oldskůláky zrovna nepřekypoval a chvíli mu trvalo, než na dost svéráznou kapelu začal reagovat. Kořeni s bezprostředním vokalistou Carcassem se ale nijak nenechávali znechutit a vystoupení si viditelně užívali, Carcass navíc hned po prvních dvou válech bez obalu řekl nehybnému publiku, že stojí za hovno, ale to už začala kapela sbírat první body. Carcass se na pódiu tvářil náramně evil :), neustále do obecenstva vysílal rohaté pozdravy a řval ze všech sil, a to začalo zabírat u fans, kterým se očividně recesistická kapela (mrkněte na jejich web s vánočním přáníčkem) začala líbit. No a mně taky :). Skvělým songem ?Zničení a pokoření? dovedla kapela k vrcholu svůj set, za potlesku publika, které se výborně bavilo a zpívalo s kapelou texty, za což jsme byli od mikrofonu patřičně pochváleni?

KRVAVÁ PRÁCE hrála třičtvrtěhodinku a po ní na prkna nastoupili veteráni z V.A.R. Pivaři z Liberce nezklamali a předvedli poctivý hospodský rockec mnoha tváří v rychlejší i pomalejší podobě. Stejně jako KRVAVÁ PRÁCE hráli s chutí, taneční kreace zpěváka Pavla Bergera byly taky spíše úsměvné, ale na druhou stranu se prezentovali pestrou muzikou, která nepostrádala živelnost, kytarová sóla ani prokomponovanost. Ani rock-metalový V.A.R nevyšel u zvědavého publika naprázdno a líbil se, i když předešlá kapela mě pódiovkou zaujala víc.

Po V.A.R se nástrojů chopili blackoví AGMEN ze Žatce, kteří rázně přitvrdili dosavadní sound kapel, když na pódium vtrhli se svým nekompromisním zběsilým ortodox blackem. Kapelu nyní tvoří trojice muzikantů, z nichž dva pochází z již rozpadlých MANIAC BUTCHER (bicmen Michal a kytarista Vlad Blasphemer). Kapela dokazuje, že i bez basy to jde a od začátku předvádí nebojácný agresivní výkon, žel fanoušci jsou zatím dost chladní, a tak kotel pod pódiem zatím tvoří jen chlapíci z KRVAVÉ PRÁCE, kteří poctivě paří, ale i další hlavinky se nechávají strhnout a že je na co! AGMEN se s tím neštve a sází hlavně na blackovou zběsilost a pořádný nářez po vzoru starých MANIAC BUTCHER, havraní vokál kytaristy Toma mi zase připadá jako ranní Master?s Hammer. To všecko dává dokupy super peklo, které se mi hodně zamlouvá, zvlášť když kapela sáhne po starém dobrém Kladivu na čarodějnice od blackových průkopníků Törr. Cover pochází z alba ?Damnation? a oproti originálu ho kapela hraje řádně zrychleně a nezní to ani trochu špatně, takže sál  pořádně řádí.

Po nesmlouvavých AGMEN přichází řada na pagan-doomové BELTAINE, nadějnou kapelu s krásným ušlechtilým projevem, který umí chytnout za duši. Chlapíky jsem letos viděl na Brutalu a hned mě zaujali svým citlivým smyslem pro melodično, no a nezklamali mě ani tentokrát. V prvních řadách měla kapela své věrné fandy doplněné dalšími fanoušky, kteří se rychle shromažďovali pod pódiem a čekali na první závany české zimy. Kapela začala svůj set nářezově, Vašek Kudlič za mikrofonem střídal murmur s čistým zpěvem podporovaný nápaditými a skočnými kytarami. Ze všech kapel měli BELTAINE největší ohlas u publika a také podle toho vypadala jejich pódiová show. Vašek s basákem (Jaromír Vlach) energicky pařili a předváděli vůbec nesmírně poctivý muzikantský výkon, kterému nešlo nezatleskat. Z celého výborně nazvučeného setu se mi nejvíc líbila hitovka ?Lone? a kytarové vyhrávky Pepana Kašpara ? to byla metalová lahůdka!

Pod pódiem jsem mezitím klepali hlavama ostošest, hulákali a řádně si tenhle originál-námel užívali, kór když se hrály i staré věci z dema ?First Scream Of Bohemian Winter?. No atmoška výborná, přidávalo se, a tak jsme se nakonec s muzikanty ve velice dobré náladě rozloučili. Po BELTAINE přišel čas pro melodický death, který nám nepřijel zahrát nikdo jiný, než maďarský CASKETGARDEN, známá to a slovutná kapela! A tady se začala úřadovat smůla. Pohybově náročný set BELTAINE nejspíše totálně vyčerpal publikum, které, prořídlé, na maďarské hvězdy už jednoduše nereagovalo. CASKETGARDEN to dost rozhodilo, navíc vzhledem k jazykové bariéře se nedokázali adekvátně nazvučit, takže to byl takový ten bordel, kde není nic pořádně slyšet. Zpěvák István Cseh neustále neúspěšně burcoval publikum, neujala se ani jeho vrtule a dokonce ani cover od Carcass (?Heartwork?). V druhé půlce vystoupení kluci přeci jen napjali síly a navzdory špatnému zvuku odehráli několik našláplých, melodicky zajímavých skladeb, které zaujaly a lidi přeci jen začali pařit. Otrávená kapela, ale už na víc chuť neměla a za půl hodiny bylo po všem. Škoda, zajímalo by mě, jak by zněli dobře nazvučení?

Vzhledem k různým zpožděním a časovému omezení akce zbylo na poslední kapelu jen asi deset minut prostoru. Ostraváci NEMESIS ale využili i toho a na pódiu předvedli svoji death smršť s nadupanými bicími, nabroušenými kytarami a brutálním growlingem Rosti Kosmáka. Borci předvedli prima nářez, jak se sluší na kapelu existující v podstatě už od r.1989 a prožívající svůj comeback. No, podle toho co jsem od nich slyšel tady na Swampu, si myslím, že o těchhle řeznících ještě uslyšíme! Škoda jen toho rychlého konce, kapela odehrála jen asi tři skladby a dobře se vyrovnala s pozicí posledního, když stačila předvést energický poctivý výkon. No, co na závěr? Swamp i přes časové problémy a nižší návštěvnost stačil předvést pozoruhodnou sestavu kapel, které podaly vesměs velmi dobré výkony. Těším se na další pokračování.


Zveřejněno: 21. 12. 2004
Přečteno:
3235 x
Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 01. 2005 09:10 napsal/a Autor
pro Oliho
Zdar Oli, kde byla chyba? Tenhle Swamp mel proste smulu, policie hlidala radne dodrzeni konce festu, tak jak to bylo od uradu povoleno a kdyz se to nestihalo, tak proste odmitli ten cas prodlouzit. Ale je fakt, ze bez dohledu policie by ta akce pokracovala dal a bylo by to v poho...
07. 01. 2005 22:59 napsal/a manafob
re
coze? to se jeste deje? neni mozna... :-(
04. 01. 2005 02:20 napsal/a Oli
Proč konec?
Není lepší napsat, že Metal Swamp utli policajti?Nemesis neměla šanci, a byl to přitom super nářez! Kde byla chyba?Přišel jsem na swamp hlavně na Nemesis