Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

NETHESCERIAL – Qvorum EP 2008, Orkestral Promenade Productions

NETHESCERIAL je kapelou v našich končinách téměř absolutně neznámou. Black metalové těleso vzniklé roku 2002 pochází z řeckých Atén. Tři roky poté vydává své debutové album „Elder Congregation“, které je následováno sérií demosnímků, splitek a EP s názvem „Qvorum“, které je předmětem dnešní recenze. Ač je „Qvorum“ počinem již pět let starým, od té doby NETHESCERIAL vydali pouze další splitko s mnohem zkušenější death metalovou bandou OBSECRATION. Dlouhohrající následník debutu žádný, ale k tomu se ještě dostanu.

Čtveřice si pro EP „Qvorum“ připravila celkem pět skladeb, z nichž jedna je poměrně překvapivá cover verze. Hudební náplň minialba by se dala popsat jako technical symphonic black metal, ať to zní jakkoliv divně. Symfonickou složku zde vytváří převážně klávesista R’Lieh, který na albu hraje velmi výraznou roli. A proč technical?

Hudba NETHESCERIAL je hodně spletitá, neposedná a je velmi obtížné se do ní pořádně zaposlouchat. „Qvorum“ není počin na jeden poslech, možná ani na desítky poslechů. Ne každému totiž sednou neustálé změny, chaotické riffy mísící se s klávesovými výlety do neznáma. Řekové si řekli, že posluchačům řádně zamotají hlavu a musí se jim nechat, že se zadařilo. Jenže… Ne vše složité se nakonec dočká úspěchu.

Občas se to totiž zvrhne do možná až neposlouchatelného chaosu. Nejvíce na to doplácí asi druhá skladba „Fervent Interval Orders“, kterou mám často tendenci přeskakovat kvůli až přílišné zmatečnosti a to divné kytarové sólo tomu také úplně nepřidává. Můj subjektivní dojem je, že se čtveřice chvílemi až moc chtěla přiblížit legendárním EMPEROR a jejich poslednímu počinu „Prometheus - The Discipline of Fire & Demise“. Začátek skladby „Universitas Litterarum II“ mi například vždy evokuje „Empty“ ze zmiňovaného alba. Jenže zatímco u EMPEROR to vše do sebe perfektně zapadá, ačkoliv se to na první poslechy nemusí tak zdát, zde prostě tu důležitou soudržnost nenacházím.

Není to však případ úplně celého alba, rozhodně se zde najdou motivy, které zaujmou a mám chuť si je pustit znovu. Jsou to však spíše části skladeb, nežli celé kompozice. Kromě EMPEROR bych do seznamu kapel, které jistě NETHESCERIAL ovlivnily, připsal také například DIMMU BORGIR (hlavně některé klávesové pasáže je připomínají) či LIMBONIC ART, u kterých se Řekové možná trochu inspirovali také, co se týče kosmické lyriky.

První dvě skladby EP, tedy titulní „Qvorum“ a „Fervent Interval Orders“, se měly objevit na druhé studiovce NETHESCERIAL, jež měla v té době i své jméno „The Abominate Shadows“ (světlo světa však dosud nespatřila). Paradoxně mne baví spíše skladby ostatní, ačkoliv titulní skladbě nelze uzmout několik velice zajímavých momentů a riffů. Čtyřka „Universitas Litterarum II“ například naprosto zabíjí pasáží někde kolem třetí a půlté minuty, která zaujme hlavně výtečnými bicími. Tento song se mimochodem objevil již na splitu „The Ascending Novelty“ s kapelami CROSSOVER, LORD IMPALER a THE ETERNAL DARKNESS rok před vydáním minialba.

Závěr alba přináší překvapení v podobě předělávky skladby „The Robots“ od pionýrů elektronické hudby – německých KRAFTWERK. NETHESCERIAL ji převedli k black/deathovému obrazu svému a výsledek mne baví, možná i nejvíc z celého alba. Sypačky jsou prokládány výhradně kláveso-vokálními party a ačkoliv je to trochu neučesané, cover je to slušný.

Produkce se ujal Βαγγέλης Γιάλαμας zvaný Vangelis, jinak také multiinstrumentalista v progressive metalovém uskupení FRAGILE VASTNESS. Zvuk „Qvorum“ jistě mohl být lepší, postrádám zde větší náboj, možná, kdyby byla výraznější basa a trochu vyrovnanější poměr všech nástrojů, celek by působil o něco lépe. Ale zvuk desku jistě nijak zvlášť nesráží.
 
Co můžeme od NETHESCERIAL očekávat dál? Zdá se, že vydání zmiňované druhé desky je zatím stále odkládáno. Místo toho kapela na jaře letošního roku informovala o znovunahrávání debutové fošny „Elder Congregation“. Možná větší zajímavostí je, že NETHESCERIAL opustil z osobních důvodů klávesák R’Lieh a kapela se rozhodla v současnosti pokračovat bez muzikanta na tomto postu. Skupina slibuje, že po dokončení zmiňovaného znovunahrávání první desky se pustí do práce na albu druhém, tak jsem zvědav, kam se v tříčlenné sestavě Řekové posunou.

Seznam skladeb:
  1. Qvorum
  2. Fervent Interval Orders
  3. Shedna Obscure
  4. Universitas Litterarum II
  5. The Robots (Kraftwerk Cover)

Čas: 24:16

http://nethescerial.bandcamp.com
http://www.orkestral.gr/


Zveřejněno: 06. 09. 2013
Přečteno:
3486 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář